Chrupiące ogórki konserwowe
Chrupiące ogórki słodko-kwaśne, aromatyczne, idealne jako dodatek do kanapek, sałatek lub dań obiadowych. Ten sprawdzony przepis pozwoli cieszyć się ich smakiem przez całą zimę. Sezon na ogórki w pełni, a nie ma nic lepszego niż własnoręcznie przygotowane ogórki konserwowe! W mojej kuchni trwa właśnie ogórkowy maraton, a ten sprawdzony, tradycyjny przepis na ogórki konserwowe jest absolutnym hitem każdego lata. Prosty, bez udziwnień, robiony od wielu lat, a efekt? Znikają ogórki bardzo szybko, są pyszne i bez konserwantów.
Składniki (na ok. 6 słoików 0,9 l):
-
2,5–3 kg małych ogórków gruntowych
-
6 gałązek kopru (z baldachami)
-
6 ząbków czosnku
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
6 liści laurowych
-
po 5–6 ziaren pieprzu czarnego do każdego słoika
chrzan
3 łyżeczki nasion gorczycy
Zalewa:
-
1 litr wody
-
1 szklanka octu 10%
-
4 łyżki cukru
-
2 łyżki soli kamiennej (nie jodowanej)
Komentarze
Prześlij komentarz