Chrupiące ogórki konserwowe

 Chrupiące ogórki słodko-kwaśne, aromatyczne, idealne jako dodatek do kanapek, sałatek lub dań obiadowych. Ten sprawdzony przepis pozwoli cieszyć się ich smakiem przez całą zimę.  Sezon na ogórki w pełni, a nie ma nic lepszego niż własnoręcznie przygotowane ogórki konserwowe! W mojej kuchni trwa właśnie ogórkowy maraton, a ten sprawdzony, tradycyjny przepis na ogórki konserwowe jest absolutnym hitem każdego lata. Prosty, bez udziwnień, robiony od wielu lat, a efekt? Znikają ogórki bardzo szybko, są pyszne i bez konserwantów.



 Składniki (na ok. 6 słoików 0,9 l):

  • 2,5–3 kg małych ogórków gruntowych

  • 6 gałązek kopru (z baldachami)

  • 6 ząbków czosnku

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 6 liści laurowych

  • po 5–6 ziaren pieprzu czarnego do każdego słoika

  •  chrzan

  • 3 łyżeczki nasion gorczycy


Zalewa:

  • 1 litr wody

  • 1 szklanka octu 10%

  • 4 łyżki cukru

  • 2 łyżki soli kamiennej (nie jodowanej)

Wykonanie:
Ogórki muszą być małe, umyć dokładnie, są dosyć brudne, dlatego nie wystarczy tylko opłukać, a następnie zalać je zimną wodą i zostawić na 2-3 godziny, aby się moczyły, wtedy będą chrupiące. W międzyczasie przygotować słoiki, trzeba je dokładnie umyć i wyparzyć razem z nakrętkami. Ogórki ułożyć pionowo dosyć ciasno w słoikach, dodać przyprawy po jednym ząbku czosnku, gałązkę kopru, liść laurowy, ziele angielskie, 5-6 ziaren pieprzu, kawałek obranego korzenia chrzanu i pół łyżeczki nasion gorczycy. W garnku zagotować składniki zalewy i zalać od razu ogórki, zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni od góry. Zakręcić słoiki dosyć mocno. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki i wlać gorącą wodę do 3/4 wysokości słoików, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno pasteryzować 10 minut, ostrożnie wyjąć słoiki i odwrócić je do góry dnem.

Komentarze

Popularne posty