Kopytka-kluski ziemniaczane
Kopytka domowe to pyszne ziemniaczane kluski, które od zawsze królują w polskiej kuchni, nie można ich nie lubić. Delikatne, mięciutkie kluski są smaczne i sycące, dlatego mogą stanowić zarówno samodzielne danie lub być dodatkiem do sosów mięsnych, grzybowych, ale też można podać je na słodko posypane cukrem i polane roztopionym masłem z bułką tartą. Kopytka swoją nazwę zawdzięczają kształtowi, przypominają bowiem końskie kopytka. Kluski te są też świetnym sposobem na wykorzystanie nie zjedzonych ziemniaków z poprzedniego dnia.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 200–250 g mąki pszennej (1,5–2 szklanki) + do podsypywania
- sól
Wykonanie:
Obrać ziemniaki, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i dokładnie wystudzić. Najlepiej zostawić je na kilka godzin lub całą noc w lodówce. Można też wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia. Zimne ziemniaki przetrzeć lub zmielić, dodać jajko i zagnieść dosypując po trochu mąkę, nie wyrabiać długo, tylko wszystko połączyć, mąki może trochę zostać lub nie, zależy to od wielkości jajka. Ciasto podzielić na kilka części i z każdej uformować cienki wałek, który następnie lekko spłaszczyć i pokroić ukośnie na kopytka. W większym garnku zagotować wodę, osolić ją lekko i wrzucać na wrzątek kopytka, tak aby woda cały czas była wrząca. lekko zamieszać. Gdy kopytka wypłyną do wierzchu, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 3 minuty. Kopytka odcedzić na sitku i od razu podawać polane zrumienioną na tłuszczu cebulą, skwarkami, lub jako dodatek do drugiego dania.
Komentarze
Prześlij komentarz