9 maja 2025

Ciasto z rabarbarem ucierane

 Puszyste, delikatne, lekko kwaśne ucierane ciasto z rabarbarem, które zawsze się udaje to klasyka domowych wypieków. Teraz, gdy rabarbar jest wszędzie dostępny, warto cieszyć się jego smakiem, można ugotować kompot, ale jako dodatek do ciasta sprawdzi się idealnie, przełamując słodki smak. A jak zrobić takie ciasto? Przepis jest bardzo prosty, od wielu lat korzystam z niego, można dodać też inne owoce lub upiec samo jako babkę. Porcja jest na dużą formę 20 x 40 cm.



 Składniki na ciasto z rabarbarem:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 proszek do pieczenia
  • 400-500 gramów rabarbaru

Wykonanie:

Rabarbar umyć, odciąć końcówki, jeśli młody to nie obierać, tylko pokroić w cienkie plasterki. Przygotować formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie ubita dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko, na przemian z olejem i wodą, do wyczerpania składników. Jeśli ciasto będzie za gęste, można dodać jeszcze 2-3 łyżki wody, zależy to od wielkości jajek. Ciasto wylać do przygotowanej formy i na wierzchu ułożyć rabarbar. Można posypać cynamonem po wierzchu.



Piekarnik nagrzać do 170 stopni funkcja grzania góra-dół i piec około godziny, sprawdzić patyczkiem, jeśli suche wyjąć ciasto. Przestudzone ciasto posypać po wierzchu cukrem pudrem. Ciasto można także mrozić, nic nie traci na smaku. Ucierane ciasto z rabarbarem to prosty i szybki przepis na domowe ciasto, które idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub na weekendowy deser. Sezon na rabarbar trwa krótko, więc koniecznie wypróbuj ten przepis!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz