Początek jesieni

5 marca 2024

Ser topiony domowy

 Ser topiony, czy smażony najprostszy do zrobienia ze wszystkich serów, a bardzo smaczny. Jeśli lubicie serek topiony, polecam zrobić go sobie, przepis jest bardzo prosty, a ser pyszny. Można wzbogacić go różnymi dodatkami: ziołami, papryką, szynką, po prostu tym co lubimy. Ja dziś dodałam czosnku, dlatego że pogoda nas nie rozpieszcza, dobrze jest wzmocnić organizm. 



Składniki:

  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 gramów białego tłustego twarogu




Wykonanie:

Ser twarogowy rozkruszyć widelcem, posypać sodą i solą, wymieszać i rozłożyć cienką warstwą w naczyniu, u mnie szklana żaroodporna miska. Ważne, aby ser był równo rozłożony, należy też co jakiś czas go przemieszać, żeby równomiernie się rozpuszczał, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na noc. Rano na patelnię najlepiej teflonową dodać masło, rozpuścić na małym grzaniu, włożyć ser i mieszając cały czas łopatką silikonową podgrzewać na najmniejszym grzaniu. Gdy ser się rozpuści, będzie gładki bez żadnych grudek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę jeszcze podgrzewać, ale nie można sera zagotować. Tak przygotowany ser przelać do naczynia, z wierzchu przykryć folią do żywności, tak aby dotykała powierzchni sera topionego, wtedy nie zrobi nam się twarda skóra, zostawić, aby ostygł. Serek topiony jest pyszny nie tylko jako dodatek do chleba, ale też można z niego przygotować zupę, lub sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz