Pieczeń z mięsa mielonego

 Pieczeń z mięsa mielonego soczysta i pyszna, kojarzy się najbardziej ze świętami, idealna na zimno jako dodatek do kanapek, ale można też podać ją na ciepło pokrojoną w grube plastry z ziemniakami i surówką. Danie nie skomplikowane, każdy może je przygotować, wystarczy tylko piekarnik. Do pieczeni można dodać ulubione zioła, a nawet pokrojoną w kostkę paprykę.



Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól

Do posypania:

  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Wykonanie:

Mięso wieprzowe z łopatki, lub z karkówki, najlepsze takie przerośnięte tłuszczem wtedy pieczeń nie będzie sucha, umyć i zmielić przez maszynkę. Do mięsa dodać sól, tak około łyżeczki do smaku, pieprz, paprykę, majeranek, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, bułkę tartą i wszystko wyrobić dłonią dolewając po trochu wodę,  Mięso musi być dobrze wyrobione, wtedy pieczeń będzie się ładnie kroiła. Przygotować foremkę wysmarować ją smalcem, z mięsa uformować wałek i przełożyć go do formy. Dłonią zwilżoną wodą ubić lekko mięso i posypać po wierzchu ziołami, przykryć z wierzchu folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni funkcja grzania góra-dół i piec pieczeń 45 minut, zdjąć z wierzchu folię i piec jeszcze 20 minut do ładnego zrumienienia.


Komentarze

  1. Wygląda apetycznie, będę próbowała tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno spróbuję ja zrobic

    OdpowiedzUsuń
  3. Tej soli trochę nie za mało?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty