Początek jesieni

19 marca 2024

Pieczeń z mięsa mielonego

 Pieczeń z mięsa mielonego soczysta i pyszna, kojarzy się najbardziej ze świętami, idealna na zimno jako dodatek do kanapek, ale można też podać ją na ciepło pokrojoną w grube plastry z ziemniakami i surówką. Danie nie skomplikowane, każdy może je przygotować, wystarczy tylko piekarnik. Do pieczeni można dodać ulubione zioła, a nawet pokrojoną w kostkę paprykę.



Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól

Do posypania:

  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Wykonanie:

Mięso wieprzowe z łopatki, lub z karkówki, najlepsze takie przerośnięte tłuszczem wtedy pieczeń nie będzie sucha, umyć i zmielić przez maszynkę. Do mięsa dodać sól, tak około łyżeczki do smaku, pieprz, paprykę, majeranek, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, bułkę tartą i wszystko wyrobić dłonią dolewając po trochu wodę,  Mięso musi być dobrze wyrobione, wtedy pieczeń będzie się ładnie kroiła. Przygotować foremkę wysmarować ją smalcem, z mięsa uformować wałek i przełożyć go do formy. Dłonią zwilżoną wodą ubić lekko mięso i posypać po wierzchu ziołami, przykryć z wierzchu folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni funkcja grzania góra-dół i piec pieczeń 45 minut, zdjąć z wierzchu folię i piec jeszcze 20 minut do ładnego zrumienienia.


1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie, będę próbowała tego przepisu

    OdpowiedzUsuń