17 stycznia 2024

Pyzy z mięsem mielonym

 Pyzy nadziewane mięsem mielonym to pyszne danie, które gości na polskich stołach od dawna. Pyzy zrobione są z surowych tartych ziemniaków, z dodatkiem gotowanych ziemniaków, a nadzienie z surowego mięsa mielonego z dodatkiem cebuli i przypraw. Danie proste, bardzo smaczne, treściwe, a także tanie. 


Składniki:

  • 1kg ziemniaków surowych
  • 500 gramów ziemniaków ugotowanych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Nadzienie:

  • 350 gramów mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • tłuszcz
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz

Do polania:
  • 1 cebula
  • 150 gramów boczku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, wyłożyć na gęste sitko i zostawić, aby sok spłynął i oddzielił się krochmal. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją na tłuszczu, dodać do mielonego mięsa, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, wymieszać. Ziemniaki ugotowane zmielić, lub przetrzeć przez praskę. Ziemniaki surowe odcisnąć, najlepiej za pomocą gazy, czy płótna, aż masa będzie sucha. Sok nam nie będzie potrzebny. Połączyć ziemniaki surowe odciśnięte, ze zmielonymi, dodać krochmal, mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszać na gładką masę. Z ciasta  lepić na dłoni mały placek, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia, lub zrobić kulki z mięsa, zlepić, formować okrągłe pyzy, które układać na deseczce posypanej mąką. Zagotować w dużym garnku wodę, osolić ją i na wrzącą wrzucać pyzy, jak wypłyną, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 10-15 minut. Ugotowane pyzy wyjąć łyżką cedzakową na talerz, polać pokrojonym i stopionym boczkiem z cebulą. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz