Ciasto czekoladowe przełożone pysznym kremem na bazie mleka w proszku, bardzo dobre, a smakuje jak batonik Milky Wey, skąd ta nazwa. Ciasto kakaowe idealnie komponuje się z kremem mlecznym. Przygotowanie jest bardzo proste, a krem szybko się uciera. Ciasto na każdą okazję: na święta, imprezę, czy na zwykłą niedzielę. Przepis sprawdzony, zapraszam do wypróbowania!
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki dżemu
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Krem mleczny:
- 2 szklanki mleka w proszku pełnotłustego
- 250 gramów masła
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
Polewa:
- 1/4 kostki masła
- 4 łyżeczki czubate cukru
- 1 łyżka czubata kakao
- 4 łyżeczki wody
- 2 małe kawałki czekolady gorzkiej
Wykonanie:
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i kakao wsypać do miski, wymieszać. Dodać mleko, olej, dżem, jajko i wszystko zmiksować na gładką masę. Przygotować formę do pieczenia 25na 35 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie wlać ciasto. Piekarnik nagrzać góra-dół do 180 stopni i piec ciasto około 50 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche, jeśli nie dopiec jeszcze chwilę. Ciasto wystudzić i wyjąć z formy. Przygotować krem. Mleko zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym i przestudzić. Masło musi być dosyć miękkie, ubić mikserem na pianę i ubijając dodawać po trochu ostudzone mleko z cukrem. Masa nie będzie się ładnie łączyć, nie trzeba się martwić, tylko ubijać do końca. Do ubitego masła z cukrem dodawać po łyżce mleka w proszku i nadal ubijać. Mleko nie może być granulowane, tylko gładkie i pełne. W czasie ubijania masa zacznie gęstnieć i zrobi się gładka. Ciasto przekroić na pół i wyłożyć krem mleczny, wyrównać i przykryć pozostałym ciastem. Przygotować polewę czekoladową; w rondelku rozpuścić masło z cukrem, dodać kakao, czekoladę i wodę, chwilę podgrzewać mieszając, aż polewa będzie gładka. Ciasto Milky Way po wierzchu polać polewą. czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz