Początek jesieni

14 czerwca 2023

Koktajl truskawkowy z miętą

 Truskawki to jedne z moich ulubionych owoców, dlatego przygotowuję je na wiele sposobów.  Pyszne są na surowo, ale można też robić z nimi dania gotowane i piec ciasta. W letnie, upalne dni robię praktycznie codziennie koktajl truskawkowy. Lubimy go wszyscy, jest pyszny, orzeźwiający i zdrowy. Do koktajlu warto dodać listki świeżej mięty, która doda trochę charakteru i wzbogaci jego smak.



Składniki:

  • 400 ml mleka zsiadłego, lub kefiru
  • 600 gramów truskawek
  • 6 listków mięty
  • 2 łyżeczki miodu
  • listki mięty do dekoracji

Wykonanie:

Truskawki najlepiej świeże i bardzo dojrzałe,  obrać z szypułek, umyć i odsączyć. Liski mięty umyć i osuszyć.  Przygotować blender, może być kielichowy, lub ręczny. Do kielicha blendera włożyć truskawki, można je pokroić, dodać listki mięty, miód, lub cukier i zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać zsiadłe mleko, najlepiej schłodzone prosto z lodówki i wszystko zmiksować. Koktajl podawać od razu w szklankach, lub dużych kieliszkach, na wierzch dodać listek mięty i truskawkę. Koktajl możemy zrobić bez mięty, tylko z truskawek, jest też pyszny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz