13 czerwca 2023

Ciasto z czereśniami

 Ciasto z czereśniami na kruchym spodzie z delikatną jak chmurka pianką, a na niej wydrylowane czereśnie, przykryte startym ciastem. Ciasto jest bardzo dobre, a czereśnie można zastąpić wiśniami, czy jagodami. Przepis sprawdzony, ciasto wszystkim smakowało, trudno mu się oprzeć, a nie jest trudne do zrobienia. Polecam ten przepis, ciasto ładnie się prezentuje i zaskoczy smakiem.



Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 200 gramów masła, lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 800 gramów czereśni i 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pianka:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy 40 gramów
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka wiórek kokosowych


Wykonanie:

Mąkę przesiać dodać proszek do pieczenia i posiekać z masłem. Dodać szklankę cukru, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Przygotować formę 25 na 36 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto podzielić: 3/4 wyłożyć na dno formy, a 1/4 zamrozić. Ciasto kruche musi trochę odpocząć najlepiej w chłodnym miejscu, tak że w tym czasie można zająć się czereśniami. Czereśnie umyć, odsączyć i wydrylować, tzn. wyjąć pestki, zostawić na sitku, aby sok się odsączył. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i podpiec ciasto przez 20 minut do lekkiego zrumienienia. Gdy ciasto się piecze ubić białko na sztywno dodając po trochu cukier, jak cukier się rozpuści, dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Gęstą pianę wyłożyć na podpieczone ciasto, czereśnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć równą warstwą na piance. Na wierzch zetrzeć ciasto kruche, robić to dosyć szybko i wstawić cisto do piekarnika, piec jeszcze do ładnego zrumienienia, ja piekłam je jeszcze 35 minut. Po upieczeniu wyłączyć, otworzyć piekarnik i pięć minut nie wyjmować ciasta. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, jest wystarczająco słodkie.

2 komentarze:

  1. Czy ten budyń mam dodać zrobiony czy bezpośrednio z paczki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodać budyń w proszku, nie gotujemy tu budyniu, chodzi o zagęszczenie pianki.

      Usuń