Początek jesieni

5 kwietnia 2023

Kotlety mielone drobiowe

 Kotlety mielone drobiowe, zwane też kotletami pożarskimi, to pyszne delikatne danie, które uwielbiają dzieci i dorośli. Mięso mielone drobiowe można kupić bez problemu, ja jednak sama mielę przez maszynkę mięso przeważnie  obrane z udek. Kotlety robi się bardzo szybko, są soczyste, ale delikatniejsze niż wieprzowe, podane z dodatkiem ziemniaków i surówki, lub gotowanych warzyw stanowią przepyszne danie główne.



Składniki:

  • 500 gramów mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 mała czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • bułka tarta
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w mleku, lub w wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i udusić na złoto na maśle, lub oleju. Mięso zmielić razem z przesmażoną cebulą i odciśniętą bułką. Do masy mięsnej dodać jajko, musztardę, sól i pieprz i wyrobić. Jeśli masa jest za rzadka, można dodać trochę tartej bułki. Dłonie zwilżyć w wodzie i formować kotlety podłużne, lub okrągłe. Każdy kotlet obtoczyć w tartej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotlety z każdej strony na złoty kolor, zmniejszyć grzanie i dosmażyć jeszcze chwilę. Podawać gorące, najlepsze są prosto z patelni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz