23 stycznia 2023

Naleśniki z mięsem z rosołu

 Naleśniki z mięsem to pyszne danie obiadowe, lub kolacyjne, które można przygotować w kilka minut. Mięso na nadzienie to pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, które często zostaje nie zjedzone. Takie naleśniki to treściwe, wartościowe danie, które chętnie zjedzą i dorośli i dzieci. Można przygotować je wcześniej, a potem tylko obsmażyć na patelni, mamy wtedy szybki, pyszny posiłek.



Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1-2 jajka
  • szczypta soli


Farsz:

  • 300-400 gramów mięsa gotowanego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2-3 łyżki rosołu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Przygotować farsz: cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na tłuszczu. Mięso gotowane, najlepiej wykorzystać te z rosołu, zmielić przez maszynkę razem z przesmażoną cebulą, można też dodać marchewkę z rosołu. Do mięsa dodać jajko, sól, pieprz, gałkę mieloną i wszystko wymieszać, dodać bułkę tartą i trochę rosołu jeśli nadzienie jest gęste. Jajka zmiksować z solą, dodać mleko, wodę, wymieszać i miksując dodawać mąkę, zostawić ciasto na kilka minut, aby odpoczęło. Patelnię nagrzać lekko smarować olejem i usmażyć cienkie naleśniki. Ciasto nie może być gęste, powinno dać się rozprowadzić poruszając patelnią, Naleśniki smarować farszem, składać na pół, znowu na pół w tak zwaną chusteczkę. Gotowe naleśniki przysmażyć na złoto na patelni przed podaniem. 

1 komentarz: