18 sierpnia 2022

Rolada z wafla bez pieczenia

 Rolada z wafla bez pieczenia to pomysł na szybkie i smaczne coś słodkiego do kawy, gdy nie mamy za wiele czasu, a rolada zawsze się uda. Ta rolada jest z dodatkiem galaretki, ale można ją zastąpić owocami: bananem, brzoskwinią, malinami, czy borówkami. Wafel suchy przełożony jest warstwą masy z biszkoptów i kremem z orzechów włoskich.



Składniki:

  • 1 wafel suchy najlepiej cienki
  • 80 gramów biszkoptów
  • 100 gramów zmielonych orzechów
  • 80 gramów masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 galaretka czerwona



Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w połowie wody ile jest w przepisie, czyli przeważnie galaretki są na pół litra wody, więc rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, wlać galaretkę do miseczki, zostawić, aby zastygła. Mleko zagotować i połowę wlać do zmielonych orzechów, wymieszać i zostawić, aby wystygły. Biszkopty zetrzeć na tarce, lub wrzucić do blendera i zmiksować, a następnie zalać je pozostałym mlekiem, wymieszać, musi być to wilgotna masa, jeśli jest sucha, zależy to od biszkoptów, dodać jeszcze trochę mleka. Suchy wafel położyć na deseczce i rozsmarować cienką warstwą masę biszkoptową i zostawić, aby wafel zmiękł. Masło w temperaturze pokojowej, utrzeć do białości, dodać cukier puder, ucierając dodawać namoczone zmielone orzechy włoskie, ubić na puszysty krem. Kremem posmarować wafel,  gęstą galaretkę pokroić na paski, przy brzegu wafla na kremie wzdłuż ułożyć galaretkę, trochę galaretki pokroić na kosteczkę i rozłożyć jeszcze na kremie. Wafel zwinąć, jeśli jest miękki, zwija się bardzo dobrze, zaczynając od brzegu z galaretką, dosyć ciasno i schować do lodówki, aby masa stężała na 3-4 godziny. Gotową roladę pokroić na kawałki. Rolada jest bardzo dobra, idealna na słodki stół, słodką przekąskę, spotkania rodzinne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz