29 grudnia 2020

Karpatka

 Karpatka ciasto parzone, przełożone kremem, ale na bazie jajek, bardzo smaczne. Przepis ze starego zeszytu, jak większość moich przepisów. Karpatkę kiedyś robiłam często, dziś co prawda rzadziej, ale to jedno z tych ciast, które lubimy wszyscy. Przepis nie jest trudny, wystarczy trzymać się wskazówek, a Karpatka pięknie wyrośnie.



Składniki na ciasto do Karpatki:

  • 125 gram masła
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka wody

Krem do Karpatki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 płaskie łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:

Do garnka wlać szklankę wody, dodać masło i zagotować. Do gotującej wody wsypać szklankę mąki i cały czas mieszając podgrzewać, ciasto musi być jednolite, bez grudek, mieszać i podgrzewać 5-10 minut. Zostawić, aby wystygło. Do ostudzonego ciasta dodawać po jednym jajku, jak jajko się wchłonie, dopiero dodać następne, mieszać i dodawać następne jajko. Ciasto podzielić na pół. Przygotować formę 25 x 35 cm, można wyłożyć papierem do pieczenia, ale ciasto ładnie odchodzi od formy lekko natłuszczonej. Ciasto rozprowadzić najlepiej silikonową szpatułką, po całej formie, ciasto jest klejące, dosyć trudno się rozprowadza. Ciasta na Karpatkę nie pieczemy na tzw. kratce, kratkę wyjmujemy, potrzebna będzie nam do położenia upieczonego ciasta, wkładamy całą blaszkę z piekarnika i nastawiamy temperaturę 200 stopni góra-dół. Ciasto pieczemy do ładnego zrumienienia 35-45 minut, zależy od piekarnika. Upieczone ciasto wykładamy na kratkę, aby ostygło. Pozostałe ciasto wykładamy na formę i pieczemy tak samo. Jeśli dobrze wyrobimy ciasto, nie jest potrzebny proszek do pieczenia, Karpatka i tak pięknie wyrośnie.

Krem:

Do garnka wbić 5 całych jajek, dodać cukier puder, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Do gładkiej masy dodać mąkę i wszystko wymieszać na gładką masę. Mleko oddzielnie zagotować z masłem, wlewać po trochu do masy jajecznej i mieszać trzepaczką, aby nie było grudek, podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę przykryć folią do żywności, tak aby dotykała do powierzchni masy, zostawić do wystudzenia. 

Na jedno ciasto położyć krem, przykryć drugim ciastem. Po wierzchu można posypać cukrem pudrem, wtedy Karpatka wygląda jak ośnieżona.

Zobacz!!! Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


28 grudnia 2020

Sałatka Minutka

 Sałatka Minutka, nazwę swą zawdzięcza krótkim czasem przygotowania. Sałatka bardzo smaczna, na każdą okazję, można przygotować ją wcześniej, idealna jako dodatek do wędliny, ale też sama jest pyszna. Składniki są dostępne całym rokiem, tak że możemy ją robić o każdej porze roku.



Składniki:

  • 3 kiwi
  • 3 jajka
  • 2 marchewki
  • 100 gram rodzynek
  • 50 gram włoskich orzechów
  • 200 gram sera żółtego w kawałku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki majonezu
  • pieprz
  • sól 

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Marchewkę obrać, zalać wrzącą wodą, osolić do smaku i ugotować. Rodzynki zalać wrzącą wodą, zostawić do wystudzenia, aby się namoczyły i zmiękły. Ser żółty, obrane ugotowane jajka i ugotowaną marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach. Orzechy włoskie posiekać, a rodzynki dokładnie odsączyć i dodać do sałatki. Kiwi obrać ze skórki, jedną pokroić w kostkę, a dwie pozostałe pokroić na plasterki i zostawić do dekoracji sałatki. Do majonezu dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odrobinę pieprzu, polać sałatkę, dodać pokrojone kiwi i wszystko wymieszać. Sałatkę wyłożyć na płaski talerz, wygładzić łyżką, a na wierzchu  ułożyć plasterki kiwi, trochę marchewki i orzechy. Sałatkę można kroić jak tort.

Zobacz!!! Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego




20 grudnia 2020

Boczek faszerowany mięsem z piekarnika

 Boczek faszerowany mięsem mielonym, pieczony w piekarniku, idealny na każdą uroczystość, święta, czy bez okazji, jako dodatek do chleba. Przygotowanie boczku nie jest bardzo skomplikowane, a może go zrobić każdy, potrzebna tylko chęć i piekarnik.



Składniki:

  • 1 kg boczku, najlepiej cienkiego
  • 500 gram mięsa z łopatki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 1/2 łyżki soli peklowej
  • pieprz 
  • sznurek bawełniany
  • folia aluminiowa

Wykonanie:

Boczek najlepiej ze skórą i o grubości 2 cm, natrzeć solą peklową wieczorem i zostawić w temperaturze pokojowej do rana. Mięso z łopatki, może też być karkówka, pokroić na mniejsze kawałki, dodać 1/2 łyżki soli peklowej i wymieszać, zostawić w temperaturze pokojowej na noc. Można zamiast soli peklowej użyć zwykłą sól, ale sól peklowa konserwuje mięso i nadaje mu ładny, różowy kolor. Rano opłukać boczek, rozłożyć go na folii aluminiowej. Mięso opłukać zmielić, dodać przetarty czosnek, pieprz do smaku, wyrobić mięso ręką, dolewając po trochu wodę. Boczek posypać równomiernie żelatyną, wyłożyć mięso, docisnąć ręką, i zwinąć w roladę. Boczek zawiązać sznurkiem, lub grubą nicią, posypać majerankiem, papryką i zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół, mięso przełożyć do formy, wlać na dno około pół szklanki wody i wstawić do piekarnika. Piec 80 minut, jeśli woda wyparuje, dolać jej, na koniec sprawdzić patyczkiem, czy mięso miękkie, czas pieczenia zależy od grubości mięsa, jeśli tak wyjąć z piekarnika, zostawić zawinięte, aby ostygło, dzięki temu boczek będzie soczysty. Zimny boczek odwinąć z folii, zdjąć sznurek i możemy delektować się jego smakiem.

Zobacz!!!! Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

19 grudnia 2020

Rolada z piersi kurczaka z mięsem mielonym

 Rolada z piersi kurczaka, nadziana mięsem mielonym i suszoną śliwką, smaczny, prosty dodatek na kanapki, idealna na święta, czy uroczystości rodzinne. Przepis jest dosyć prosty, a rolada pięknie się prezentuje. 


Składniki:

  • 500 gram mięsa z karkówki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 10 sztuk śliwek suszonych bez pestek
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1,5 łyżki soli peklowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 1 łyżeczka  słodkiej papryki

Wykonanie:

Piersi z kurczaka, około kilograma, posypać 1 łyżką soli peklowej i zostawić w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Mięso z karkówki, lub łopatki pokroić na kawałki i posypać pół łyżeczki soli peklowej, wymieszać i zostawić, aby mięso się zapeklowało na około 3 godziny. Sól peklowa konserwuje mięso, nadaje mu też różowy kolor, ale można użyć też zwykłej soli. Mięso opłukać, zmielić przez maszynkę, dodać przetarty czosnek, pieprz do smaku i wyrobić na gładką masę dodając około 1/4 szklanki wody. Piersi z kurczaka opłukać, poprzecinać na kotlety, rozbić przez folię tłuczkiem do mięsa. Folię aluminiową rozłożyć na blacie długości 40 cm, posmarować odrobiną oleju, ułożyć rozbite kotlety jeden przy drugim, tak aby nie było pustego miejsca i posypać żelatyną. Piersi z kurczaka przykryć mielonym mięsem, a śliwki suszone sparzyć wodą, ułożyć je wzdłuż dłuższego boku i zwinąć roladę, zaczynając od boku ze śliwką, pomagając sobie folią. Roladę posypać po wierzchu majerankiem i papryką,  zawinąć w jeszcze jedną folię szczelnie, obwiązać bawełnianą nicią lub sznurkiem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół, roladę włożyć do formy, na dno wlać szklankę wody, piec 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika, zostawić zawiniętą w folię, aż wystygnie, można z wierzchu położyć deseczkę, aby trochę ją obciążyć.

Zobacz!!! Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

18 grudnia 2020

Ciasto Leonek

 Ciasto Leonek to ciasto kruche miodowe, przełożone dwoma warstwami smażonych jabłek z dodatkiem galaretki, kremem i biszkoptami. Ciasto ładnie się prezentuje, bardzo dobrze się kroi, idealne na każdą okazję święta, imprezy rodzinne. Przygotowanie ciasta jest dosyć proste.



Składniki na ciasto:

  • 300 gram mąki pszennej
  • 150 gram masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki śmietany
  • 100 gram cukru
  • 1 jajko
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów

Krem:

  • 150 gram cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 gram masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l mleka

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka cytrynowa

Polewa:

  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • 50 gram masła
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżeczki wody

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto: mąkę wymieszać z cukrem i sodą, dodać masło, posiekać, dodać śmietanę, miód i jajko, i wszystko zagnieść, podzielić na pół i upiec dwa placki, forma 25 x 35 cm, w temperaturze 180 stopni, przez 15 - 17 minut. Ciasto jest dosyć miękkie, dlatego najlepiej rozciągać je na formie rękami oprószonymi mąką, zostawić w chłodnym miejscu na pół godziny, aby odpoczęło.

Krem:

Mleko 1,5 szklanki zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, do wrzącego mleka wlać obie mąki rozrobione w pozostałym  mleku i ugotować budyń. Zostawić przykryty do wystudzenia. Masło ubić, dodawać po łyżce zimny budyń, ucierać na puszystą, jednolitą masę.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach i udusić z cukrem ( cukru dodać do smaku, zależy jakie są jabłka). Galaretki każdą rozpuścić w pół szklance gorącej wody. Jabłka podzielić na pół, do jednej części dodać galaretkę czerwoną, wymieszać, a do drugiej galaretkę żółtą, zostawić do wystudzenia. 

Na zimnym cieście rozsmarować 1/4 kremu, na krem rozłożyć zimne jabłka z galaretką czerwoną, gdy jabłka są dosyć twarde można od razu posmarować 1/4 kremu, na to ułożyć biszkopty, które posmarować po wierzchu pozostałym kremem, tak aby krem był też między biszkoptami. Na krem wyłożyć żółte jabłka i przykryć zimnym ciastem. Składniki polewy podgrzać na wolnym grzaniu, cały czas mieszając, gdy masa stanie się jednolita i trochę zgęstnieje, polać ciasto. Ciasto Leonek najlepsze jest na drugi dzień, wtedy smaki się połączą, a ciasto jest miękkie.

Zobacz!!! Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego




17 grudnia 2020

Pierogi z kapustą i grzybami na Wigilię

 Pierogi z kiszoną kapustą z dodatkiem suszonych grzybów, to danie obowiązkowe w polskich domach na Wigilię. Pierogi bardzo dobre, najlepiej jeśli mamy własne, suszone, leśne grzyby i własnoręcznie ukiszoną kapustę. Warto się potrudzić, aby takie pierogi przygotować samemu, przepis prosty, a smak nie do opisania.


Składniki:

  • 500 gramów kiszonej kapusty
  • 50 gramów suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • pieprz
  •  sól
  • olej
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie

Ciasto na pierogi:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • około 2 szklanki wody
  • sól do gotowania pierogów

Wykonanie:

Wieczorem grzyby suszone umyć i zalać wodą, aby się namoczyły. Kapustę odcisnąć, zalać wodą tak, aby ją przykryła, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ugotować. Grzyby odcedzić, pokroić drobno, zalać wodą w której się moczyły i ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę, na patelnię wlać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę, dodać ugotowane, odcedzone grzyby i wszystko przesmażyć, podlać wodą od gotowania grzybów jeśli trzeba. Kapustę kiszoną odcedzić dodać do grzybów i razem wszystko smażyć chwilę, doprawić do smaku pieprzem i solą.

Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i szklankę wrzącej wody, wymieszać, dodać stopione masło, i dolewając zimną wodę po trochu, zagnieść miękkie, ale sprężyste ciasto, które musi odchodzić od ręki. Ciasto zostawić przykryte na parę minut, aby odpoczęło. Ciasto podzielić na porcje, każdą wałować na placek o grubości 2 mm, wycinać szklanką kółka, po środku wkładać po łyżce przygotowany zimny farsz, i zlepiać pierogi. W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją i na wrzącą wrzucać pierogi, tak aby woda nie przestała się gotować. Gdy pierogi wszystkie wypłyną do wierzchu, zmniejszamy grzanie i wolno gotujemy jeszcze 5 minut. Gotowe pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek. Można na maśle lub oleju przesmażyć pokrojoną w piórka cebulę i polać pierogi, ale pyszne są bez niczego, lub odsmażane.

Zobacz!!! Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

15 grudnia 2020

Ozorki wieprzowe w galarecie

 Ozorki wieprzowe w galarecie, idealne jako przystawka, zakąska, trochę pracowite danie, ale bardzo smaczne. Ozorki robi się raczej na jakąś okazję święta, wesele, chrzciny. Można dodać do nich jajko na twardo, zielony groszek, kukurydzę. 






Składniki:

  • 500 gramów ozorków wieprzowych
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka żelatyny

Wykonanie:

Ozorki umyć, zalać zimną wodą i moczyć godzinę, a następnie wyciąć gruczoły ślinowe. Do garnka wlać 3/4 litra wody, dodać obrane warzywa i zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć ozorki, osolić, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować na wolnym grzaniu, aż ozorki będą miękkie. Ugotowane ozorki przełożyć do naczynia z zimną wodą i obrać je ze skóry. Wywar z gotowania przecedzić, jeśli jest mętny, trzeba go zagotować dodać sok z cytryny i białko, cały czas mieszać. Taki sklarowany wywar przelać najlepiej przez płótno, doprawić do smaku solą i pieprzem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, a następnie dodać ją do gorącego wywaru i dokładnie wymieszać. Przygotować półmisek, ozorki pokroić w skośne plastry, ułożyć na półmisku, przybrać pokrojoną marchewką, zieloną pietruszką, listkami pora, można dodać ugotowane na twardo jajko, wszystko zalać galaretą, zostawić do zastygnięcia.

Zobacz!!! Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

14 grudnia 2020

Ciasto z budyniem

 Ciasto z budyniem to ciasto kruche, przełożone ugotowanym budyniem, bardzo proste i smaczne. To ciasto można przygotować w kilku wersjach, zależy jakiego użyjemy budyniu: czekoladowego, lub malinowego, czy waniliowego, zmieni się wygląd ciasta. To ciasto takie na niedzielę, ładnie wygląda, jest dosyć tanie i szybkie do zrobienia.



Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 125 gram masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 3 budynie( takie na pół litra mleka)
  • 1 litr mleka
  • 4 czubate łyżki cukru

Wykonanie:

Z litra mleka odlać szklankę mleka, dodać budynie i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać rozrobione budynie, ugotować budyń i przykryć folią do żywności, zostawić, aby przestygł. Masło roztopić, ale nie gotować, letnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem, i jajkami. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części, jedną włożyć do torebki i dać do zamrażalnika. Przygotować formę 25 x 35 cm, wysmarować ją tłuszczem, lub wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią pozostałe ciasto. Na ciasto wyłożyć  równą warstwą zimny budyń, a na wierzch zetrzeć na tarce ciasto, które było w zamrażarce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i piec ciasto około 50 minut, do ładnego zrumienienia. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Zobacz!!! Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


13 grudnia 2020

Galaretka wieprzowa w słoikach

 Galaretka wieprzowa, czyli zimne nóżki, z dodatkiem golonki, taką robiła moja mama, za  pasteryzowana w słoikach. Taką galaretkę można jeść ze słoika, ale też można można ją zagotować, włożyć do salaterki, zastygnie i będzie jak świeża. Z porcji tej wyszły pięć słoików półlitrowych.



Składniki:

  • 2 nogi wieprzowe
  • 1 golonka
  • 4-5 kolanek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • pieprz
  • sól
  • słoiki

Wykonanie:

Nóżki, golonkę i kolanka oczyścić i umyć dokładnie, zalać zimną wodą, tak aby były przykryte, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie na najmniejsze, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól do smaku, przykryć i wolno gotować. Gdy nóżki są już na wpół miękkie, dodać obraną marchew. Miękkie mięso wyjąć z wywaru, oddzielić od kości i drobno pokroić. Wywar z gotowania nóżek, przecedzić dodać pokrojone mięso, pokrojoną w kostkę marchewkę, doprawić pieprzem i solą do smaku i zagotować. Słoiki półlitrowe dokładnie wyparzyć, tak samo wyparzyć zakrętki. Wrzącą galaretkę włożyć do słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i przykryć kocykiem, zostawić tak do wystudzenia. Na drugi dzień sprawdzić, czy zakrętki są wklęsłe, jeśli tak to słoiki się zamknęły. Garnek wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki i zalać je do 3/4 wysokości zimną wodą, zagotować pod przykryciem, zmniejszyć grzanie i wolno gotować godzinę. Tak przygotowana galaretka może stać w chłodnym miejscu dwa miesiące, jeśli chcemy aby postała dłużej, trzeba jeszcze na następny dzień pasteryzować 45 minut.


12 grudnia 2020

Ciasteczka świąteczne

 Na Święta Bożego Narodzenia zazwyczaj pieczemy pierniki, ale w moim domu piekło się też ciasteczka kruche,  które dekorowało się podobnie jak pierniki: lukrem i czekoladą . Ciasteczka bardzo dobre, bez jajek, kruche, można upiec wcześniej, nie starzeją się szybko, a to dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej. Dekorowaniem ciastek może zająć się cała rodzina i miło spędzić wspólnie czas



.

Składniki:

  • 200 gram smalcu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej


Wykonanie:

 Obie mąki  wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać proszek do pieczenia i smalec, posiekać  nożem na drobne kawałki. Na koniec dodać śmietanę gęstą i zagnieść ciasto. Ciasto zagniata się bardzo dobrze, jest miękkie. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny, aby stężało. Po wyjęciu z lodówki, ciasto wałkować na grubość 5 mm, lekko podsypując mąką i wykrawać foremkami ciasteczka. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni góra-dół. Ciasteczka układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia i piec do lekkiego zrumienienia 12-15 minut. Zimne ciasteczka ozdobić jak się lubi: rozpuszczoną czekoladą lub lukrem. Pyszne też są takie same bez niczego.



Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina przegotowanej zimnej wody

Wszystkie składniki lukru wymieszać, jeśli jest za rzadki dodać jeszcze cukru, a jeśli za gęsty odrobinę wody. Lukier można zabarwić na kolorowo.

10 grudnia 2020

Karp w galarecie

 Karp w galarecie, to obowiązkowe danie na Wigilię, ale też sprawdza się na inne uroczystości. Karpia przygotowuję z przepisu prostego, tak jak robiła go moja babcia i mama. Teraz kupujemy już karpia sprawionego, tak że przygotowanie trwa dużo szybciej

.


Składniki:

  • karp  (u mnie połowa karpia)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • sól
  • 4 łyżeczki żelatyna
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • natka pietruszki i liść pora 

Wykonanie:

Włoszczyznę obrać, umyć i zalać 1 litrem wody, zagotować, dodać przyprawy, odcięte płetwy, łeb, i wolno gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Rybę oczyścić, umyć i pokroić na równe 4 centymetrowe dzwonka. Gdy warzywa się ugotują dodać do wywaru rybę, gotować na wolnym grzaniu 15 minut. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjąć delikatnie rybę, a gdy trochę ostygnie, ale musi być ciepła, wyjąć delikatnie ości, uważając aby nie uszkodzić ryby. Wywar z ryby przecedzić przez gęste płótno, wyjąć marchew i pokroić ją. Jeśli wywar z ryby jest mętny, trzeba ubić białko, wlać do wywaru, a gdy się zetnie przelać przez płótno. Przygotować naczynie do ryby, na dnie ułożyć plasterki marchewki, jajko pokrojone, zrobić dekorację do ryby zostawiając środek półmiska pusty. Wywar z ryby doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać do gorącego wywaru żelatynę ( na litr wywaru ), dokładnie wymieszać. Częścią galarety zalać ułożone warzywa i wstawić do lodówki, aby stężały. Potem ułożyć dzwonka ryby i zalać resztą tężejącej galarety, aby przykryła całą rybę. Ozdabiamy liśćmi pora, pietruszki, cytryną. 

9 grudnia 2020

Sałatka z jarmużu

 Sałatka z jarmużu, prosta, dosyć szybka i zdrowa. Jarmuż jest to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych, bardzo bogaty w witaminy i mikroelementy. Chętnie jedzony w wielu krajach, u nas też coraz częściej gości na stołach.



Składniki:

  • 300 gram jarmużu
  • 1 duże jabłko
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 100 gram jogurtu naturalnego
  • sól
  • cukier

Wykonanie:

Liście jarmużu oczyścić z ogonków i zgrubiałych części, zalać wrzącą wodą i ugotować na półmiękko. Gorący jarmuż odcedzić, włożyć na chwilę do zimnej wody i wyłożyć na sitko. Pokroić jarmuż na mniejsze kawałki i wyłożyć na półmisek. Jajka ugotowane na twardo obrać i pokroić na kawałki, Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na jarmuż, Tak samo pokroić ogórki kiszone i cebulę, dodać do sałatki, posypać pokrojonymi jajkami. Do jogurtu dodać szczyptę cukru i soli, wymieszać i polać sałatkę.

7 grudnia 2020

Śledzie w oleju

 Śledzie w oleju, takie tradycyjne, z cebulą, pieprzem, odrobiną octu jabłkowego i zalane olejem, pyszne jako przystawka, zakąska na święta i inne okazje. Takie śledzie są obowiązkowe na wigilijnym stole. Tak robione śledzie w mojej rodzinie od zawsze przez moją babcię i mamę, chociaż kiedyś nie było gotowych płatów śledziowych, więc kupowało się śledzie i trzeba było je odpowiednio przygotować.



Składniki:

  • 4-5 solonych płatów śledziowych
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • pieprz

Wykonanie:

Płaty śledziowe najlepiej kupić takie na wagę z solanki, lub śledzie z beczki. Płaty śledziowe należy umyć, zalać zimną wodą i moczyć 3 godziny, zmieniając wodę. Zależy to moczenie od tego, jak są słone śledzie, dlatego najlepiej skosztować czy odpowiada nam ich smak. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wymoczone płaty śledziowe pokroić na kawałki 4-5 cm. Przygotować słoik, na dnie ułożyć kilka kawałków śledzia, posypać pokrojoną cebulą, pieprzem i dodać pół łyżeczki octu jabłkowego, potem następna warstwa śledzi, cebula pieprz, ocet i tak do wyczerpania śledzi, ostatnią warstwą powinna być cebula. Wszystko zalać olejem, zakręcić  słoik i wstawić do lodówki, co najmniej na dobę.

Polecam!!!

 Coś na obiad           Zupy               Coś do chleba                    Chleb, bułki, chałki      Sałatki

5 grudnia 2020

Sałatka z pora szybka

 Sałatka z pora, z dodatkiem ogórka kiszonego, kukurydzy, jajek i jabłka, z majonezem, bardzo szybka i smaczna. Sałatka dosyć prosta, mało składników i tania, a przygotowanie jej trwa bardzo szybko. Jest uniwersalna, sprawdzi się zarówno na kolację, jak i na święta, czy uroczystości, spotkania rodzinne.






Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duży por
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 6 jajek
  • 1-2 jabłka
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • szczypta cukru

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Por oczyścić, odciąć zielone liście, dokładnie umyć i pokroić w kostkę, następnie posypać solą i odrobiną cukru, wymieszać i zostawić. Kukurydzę odcedzić z zalewy, zostawić na sitku, aby trochę się wysuszyła. Ogórki pokroić w kostkę, przełożyć do salaterki, dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Ugotowane jajka obrać i pokroić w kostkę tak jak ogórki. Do sałatki dodać jajka, pokrojony por i wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatka pyszna jest sama, ale też jako dodatek do wędliny.

3 grudnia 2020

Zimne nóżki wieprzowe

Zimne nóżki to inaczej galareta z nóżek wieprzowych, to danie które na polskich stołach pojawia się przy różnych okazjach. Obowiązkowo zimne nóżki muszą być na święta, ale też żadne wesele nie odbędzie się też bez nich. Zimne nóżki robi się bardzo prosto, ale wymagają czasu, muszą gotować się wolno i długo, ale smak galaretki jest wtedy najlepszy.






Składniki:

  • 2 nóżki wieprzowe przednie
  • 1 mała golonka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:
Nóżki i golonkę dokładnie wyczyścić, umyć i zalać wodą tyle, aby mięso było przykryte, a następnie zagotować. Zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie, tak aby nóżki gotowały się wolniutko, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Włoszczyznę obrać, umyć i dodać do wywaru razem z cebulą, osolić do smaku. Gotować tak długo, aż mięso będzie miękkie i odchodziło od kości. Miękkie nóżki i golonkę wyjąć z wywaru, przestudzić i obrać mięso z kości. Obrane mięso pokroić, razem ze skórą na paseczki czy kostkę, a marchewkę pokroić w kostkę. Przełożyć do jednej większej salaterki. Wywar przecedzić i zalać mięso, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zostawić aby nóżki wystygły, a potem schować do lodówki. Zastygnięte zimne nóżki podajemy z dodatkiem soku z cytryny lub octu, można je pokroić lub wcześniej rozłożyć w mniejszych miseczkach na gotowe porcje.

1 grudnia 2020

Pierniczki miękkie krajanka

 Pierniczki miękkie, bardzo smaczne, pachnące przyprawą korzenną i miodem, są bardzo proste do zrobienia. Takie pierniczki możemy jeść od razu po upieczeniu, ale też poleżą w szczelnym naczyniu, puszce, czy słoiku dłużej. Pierniki są pyszne bez niczego, ale część zawsze polewam lukrem, wtedy każdy je jakie lubi. 




Składniki:

  • 550 gram mąki pszennej
  • 200 gram mąki żytniej
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 szklanka cukru
  • 125 ml wody
  • 300 gram miodu płynnego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 100 gram masła
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cynamonu


Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • woda przegotowana
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:


Połowę cukru wsypać do garnka i podgrzewać na wolnym grzaniu, aż będzie brązowy i płynny, taki karmel. Ostrożnie dolać wodę, może pryskać, miód, mleko, pozostały cukier i dobrze podgrzać, aż wszystko się rozpuści i połączy. Dodać masło,  przyprawę do piernika i cynamon, wymieszać i zostawić, aby trochę przestygło. Obie mąki przesiać, dodać sodę. Ciasto na pierniczki najlepiej robić w mikserze, jest bardzo klejące. Do mąki dodać ciepłe mleko z miodem i karmelem i wyrobić ciasto. Ciasto zostawić w zimnym miejscu na co najmniej 3 godziny, aby stężało. Gdy ciasto odpocznie i stężeje, choć nadal będzie miękkie, wyjmować je porcjami na dobrze posypaną mąką stolnicę, szybko. aby za bardzo nie rozgrzać ciasta, formować wałek, taki jak na kopytka i kroić na kawałki nożem, które układać na formie wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i piec pierniczki 15-20 minut. Zimne pierniczki można od razu polukrować, lub polać polewą czekoladową. 

Lukier:

Do cukru pudru dodać sok z cytryny i po łyżce wody, mieszać i dolewać wodę do gęstości jaką chcemy. Lukier do pierniczków nie musi być gęsty, ale to już jak ktoś lubi.