14 czerwca 2024

Botwinka w słoikach na zimę

 Botwinka na zimę banalnie prosta do zrobienia, a można po nią sięgać zawsze, kiedy będziemy mieli ochotę. Botwinka to moja ulubiona wiosenno-letnia zupa, aby cieszyć się nią także zimą. Nie robię jej dużo, ale parę słoików zawsze, tym bardziej, że mam buraczki w ogródku, które trzeba przerwać, więc nic się nie marnuje. Potem przygotowanie zupy trwa tylko chwilę, a wszyscy domownicy bardzo ją lubią.



Składniki:

  • 1 kg obranej i pokrojonej botwinki
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej do przetworów
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 słoiki



Wykonanie:

Przepis podaję na kilogram botwinki, ponieważ łatwo przeliczyć składniki na większą ilość. Botwinka liście i buraczki, dokładnie umyć, a następnie buraczki obrać. Moje buraczki były różnej wielkości, jak wspomniałam wcześniej z mojego ogródka, jeśli są tylko małe buraczki trzeba dołożyć młodego buraka. Obrane buraczki pokroić w cienkie plasterki, a liście i łodygi drobno posiekać. Większe liście raczej odrzucić, gdyż mogą być twarde. Botwinkę pokrojoną zważyć, jeśli jest kilogram, dodać sól, cukier i ocet jabłkowy tak jak pisze w składnikach, a jeśli więcej to zwiększyć składniki. Botwinkę wymieszać i zostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny, zmniejszy się trochę objętość i wytworzy się sok. Słoiki razem z nakrętkami umyć i wyparzyć. Botwinkę  wymieszać z posiekanym koprem i wkładać do słoików, upychając ją, aż pojawi się sok, na wierzchu dodać ząbek czosnku, sok powinien przykryć botwinkę, jeśli jest go za mało, dolać 1-2 łyżki przegotowanej wody. Wytrzeć brzegi słoików, zakręcić i wstawić do garnka, wyłożonego ściereczką, zalać zimną wodą do wysokości 3/4 słoika zagotować, zmniejszyć grzanie i pasteryzować 40 minut.

11 czerwca 2024

Surówki do obiadu

 Szybkie i proste surówki do obiadu, które wzbogacą nie tylko smakiem, ale też dużą ilością witamin nasze posiłki. Surówki nie są trudne do zrobienia, wystarczy tylko nóż i tarka. Moja propozycja to przepisy na sześć smacznych surówek z popularnych warzyw: marchewki, ogórków, buraków i kapusty. 


  Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 papryka czerwona mała
  • 1marchewka
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

Kapustę pekińską umyć, uszkodzone liście odrzuci, a resztę drobno posiekać i przełożyć do salaterki, posypać solą i pieprzem. Marchew umyć i zetrzeć na tarce o drobnych otworach, dodać do kapusty pekińskiej i wymieszać. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona, pokroić w drobną kostkę i tak sama pokroić ogórki kiszone i dodać do surówki. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do surówki i od razu dodać sok świeżo wyciśnięty z cytryny wymieszany z miodem, wtedy jabłko nam nie ściemnieje. Zamiast soku z cytryny można dodać ocet jabłkowy, lub sok z kiszonych ogórków. Doprawić surówkę do smaku i dodać na koniec zieloną natkę pietruszki, która nie tylko doda smaku, ale też dostarczy witaminy C. Dobrze przygotować surówkę trochę wcześniej, wtedy warzywa puszczą sok i smaki się połączą.

 Surówka z kapusty czerwonej 



Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty( około 1kg)
  • 2 jabłka
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju 
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Kapustę obrać z wierzchnich liści i umyć. Główkę przekroić na pół i każdą część razem z głąbem, który ma dużo witamin, zetrzeć na tarce o dużych otworach, posypać solą, wymieszać i odstawić. Jabłka obrać i zetrzeć tak samo jak kapustę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystko połączyć z kapustą, dodać sok z cytryny, lub ocet jabłkowy, olej, cukier, pieprz i wszystko wymieszać. Cukru można dodać więcej, gdy jabłka są kwaśne, wtedy też dajemy mniej soku z cytryny. Surówkę wymieszać i zostawić aby się przegryzła. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki. Olej użyłam od pomidorów suszonych.

 Marchewka z marchewki



Składniki:


  • 2-3 duże marchewki
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina soli
  • 1/2 łyżeczki oleju lub oliwy

Wykonanie:
Marchew, najlepiej taką ze swojej działki, obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć do salaterki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do marchewki i polać sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały. Surówkę wymieszać z odrobiną soli, dodać miód, jeśli jabłka są kwaśne można dać trochę więcej miodu i olej lniany, albo oliwa. Marchew i jabłka puszczą sok, surówka będzie soczysta, pyszna i co najważniejsze zdrowa.
 Surówka z buraków



Składniki:

  • 3 pieczone buraki
  • 5 suszonych śliwek bez pestek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 czubata łyżeczka miodu

Wykonanie:

Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec razem ze skórką, aby były miękkie. Zimne buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Śliwki jeśli twarde namoczyć, jeśli miękkie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w cienkie paski i dodać do buraków. Orzechy włoskie posiekać dosyć drobno, połowę dodać do sałatki. Sałatkę wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki. Oliwę, ocet, miód utrzeć i polać sałatkę, dodać pieprz, sól i wymieszać. Gotową sałatkę posypać po wierzchu pozostałymi orzechami. Sałatka powinna się przegryźć, dlatego najlepiej przygotować ją pół godziny przed obiadem. Sałatka pasuje zarówno do kotletów jak i do zrazów w sosie.

Sałatka z ogórków świeżych 



Składniki:

  • 500 gram ogórków świeżych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2  łyżeczki soku z cytryny
  • zielona natka pietruszki
  • zielony koperek

Wykonanie:
Ogórki obrać, pokroić na słupki 4 cm długości, posypać solą do smaku. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki, wymieszać. Czosnek przepuścić przez praskę i dodać do ogórków. Zostawić na 10 minut, aby ogórki puściły sok. Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać. Do sałatki dodać olej, sok z cytryny i cukier do smaku. Na koniec dodać po jednej łyżce zielonej natki i koperku, sałatkę wymieszać i podawać do drugiego dania.
 Surówka warzywna



Składniki:

  • 1 średnia kalarepka
  • 1 duża marchew
  • 1/3 średniego selera 
  • 2 jabłka
  • 1/2 papryki
  • 1 mała cebula szalotka
  • 3 rzodkiewki
  • 1 łyżka natki zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Warzywa kalarepkę, marchew, seler, jabłka, rzodkiewkę umyć i obrać.  Umytą i wydrążoną z nasion paprykę pokroić w drobną kosteczkę, tak samo pokroić cebulę. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o średnich otworach. Wszystkie warzywa przełożyć do salaterki, dodać od razu sok z cytryny i wymieszać, aby warzywa, a szczególnie seler, nie ściemniały. Surówkę doprawić odrobiną soli i pieprzu, dodać cukier, olej i wymieszać. Olej można użyć taki od suszonych pomidorów, lub inny. Całą surówkę posypać zieloną natką pietruszki.




10 czerwca 2024

Drożdżówki z truskawkami

 Puszyste, mięciutkie drożdżówki ze świeżymi truskawkami, posypane po wierzchu kruszonką, trudno im się oprzeć, gdyż pięknie pachną w całym domu. Takie bułeczki są idealne na drugie śniadanie, podwieczorek, jako dodatek do kawy, czy herbaty. Możemy też zabrać je na letnią wycieczkę, z chęcią zjedzą je nie tylko dzieci. Drożdżówki nie są duże, nie są też bardzo słodkie, dlatego jeśli wolimy bardziej słodkie, trzeba dodać więcej cukru. 



Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 170 ml mleka
  • 50 gramów drożdży
  • 100 gramów cukru
  • 50 gramów masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek
  • 20 truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej



Kruszonka:

  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 łyżka miękkiego masła

Wykonanie:

Ciasto na drożdżówki wyrabiamy mikserem, można także dłonią. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka i wszystko wymieszać, zostawić, aby drożdże wyrosły. Do miski miksera planetarnego dodać żółtka, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy i ubić. Mąkę przesiać przez sitko, a mleko lekko podgrzać. Do ubitych żółtek dodać wyrośnięte drożdże, mleko i szklankę mąki, ubijać do połączenia składników, następnie wsypać resztę mąki i rozpuszczone masło i wszystko mieszać  mikserem. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swą wielkość, wyjąć je na stolnicę, lekko oprószoną mąką, lekko je jeszcze zagnieść i rozwałkować na grubość 1-2 cm. Szklanką wycinać kółka i układać je na formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Przygotować truskawki, muszą być dojrzałe, ale twarde, oberwać szypułki, umyć je i dobrze osuszyć. Z podanych składników zagnieść palcami kruszonkę. Gdy drożdżówki wyrosną, za pomocą małej szklanki, lub kieliszka, którego dno moczymy w mące ziemniaczanej, zrobić po środku wgłębienie, a pozostałą część drożdżówki posmarować rozmąconym jajkiem. Mąka ziemniaczana wchłonie nadmiar soku i drożdżówki nie będą mokre. W każde wgłębienie włożyć truskawkę, lub dwie. Drożdżówki po wierzchu posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 170-180 stopni, funkcja grzania góra-dół i piec drożdżówki do ładnego zrumienienia około 18-20 minut, nie za długo, gdyż nie są duże. Z porcji tej wyszło 20 drożdżówek 


6 czerwca 2024

Bogracz z kluseczkami

 Bogracz to pyszny gulasz z warzywami i kluseczkami, danie jednogarnkowe kuchni węgierskiej. Idealne danie obiadowe, lub kolacyjne dla całej rodziny, a także na wszelkie spotkania z przyjaciółmi. Można przygotować go wcześniej i podgrzać przed podaniem. Głównym składnikiem Bogracza jest mięso wołowe, świeża kolorowa papryka, marchewka i kluseczki najlepiej zrobione sobie, można dodać też ziemniaki. Bogracz powinien być gotowany w specjalnym kociołku na świeżym powietrzu, ja robię go w warunkach domowych w garnku szerokim o grubym dnie.



Składniki:

  • 800 gramów mięsa wołowego pręga, lub łopatka
  • 2 cebule
  • smalec do smażenia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu 
  • około 0,5 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku


Kluseczki:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej


Wykonanie:

Mięso wołowe umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec i włożyć część mięsa, zrumienić je z każdej strony i przełożyć do szerokiego garnka z grubym dnem. Na patelnię włożyć następną porcję mięsa, nie za dużo, żeby nie wydzielił się sok, dobrze obsmażyć, a następnie przełożyć je do garnka. Gorące obsmażone mięso posypać od razu mieloną papryką. Cebulę obrać i pokroić, wrzucić na patelnię i lekko zrumienić i dodać do mięsa. Na patelnię wlać szklankę wody, zagotować i zalać mięso, dodać czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, nie dodawać soli, wołowinę soli się jak już zmięknie. Garnek przykryć i wolno dusić około godzinę, mieszać, aby mięso się nie przypaliło, Dolać wody, aby mięso było cały czas przykryte sosem. Czas gotowania zależy od mięsa, dlatego trzeba sprawdzać czy już jest na wpół miękkie. Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić  na kawałki w taką dużą kostkę i dodać do mięsa, można dodać też sól i pieprz i dusić Bogracz na wolnym grzaniu pod przykryciem. W między czasie przygotować kluseczki. Jajko zagnieść ze szklanką mąki, dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na mniejsze porcje, z każdej porcji utoczyć wałeczek a następnie pokroić go nożem na małe kluseczki. W garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i na wrzącą wrzucić kluski, jak wypłyną na wierzch, odcedzić i dodać do Bogracza, zagotować, dodać koncentrat i ketchup. Bogracz gotować jeszcze kilka minut, doprawić do smaku jeśli trzeba solą, pieprzem, można też dodać ostrej papryki.



5 czerwca 2024

Koperek na zimę

 Koperek najlepiej z ogródka, świeżo zerwany jest bardzo aromatyczny, poza olejkami eterycznymi zawiera dużo soli mineralnych, wapnia, żelaza, fosforu, witaminy A,D, E, K,B1, B6, B12, H i bardzo dużo witaminy C. Warto zrobić sobie z niego zapas na zimę, można go zamrozić i jest to chyba najszybszy sposób, a koperek nie traci swoich walorów smakowych, ani witamin.



Składniki:

  • 500 gramów koperku
  • sól kamienna


Wykonanie:

 Koper trzeba najpierw dobrze umyć i wysuszyć. Grube łodygi obrywamy, możemy je zamrozić oddzielnie i używać potem do gotowania ziemniaków, czy zupy. Drobne części siekamy drobniutko. Można zamrozić go w torebkach do żywności. Moja zamrażarka jest duża, ale też pełna, gdyż mam zamrożony sok z pokrzywy, sok z brzozy, a także owoce takie jak borówki, maliny, czereśnie. Dlatego koperek zamrażam w plastykowym pudełku, takim po maśle. Wchodzi go naprawdę dużo, dlatego gdyż układam warstwę koperku dwa centymetry, posypuję 1/4 łyżeczki soli kamiennej i ugniatam, potem następną warstwę i znowu sól. Dzięki dodatkowi soli koperek nie zamarza na kamień, a wchodzi go bardzo dużo do pojemnika. Wystarczy zamknąć pojemnik i schować do zamrażarki. Zamrożony koperek dodaję w zimnie do zup, robię sos koperkowy, posypuję też ugotowane ziemniaki.

22 maja 2024

Domowy ser suszonymi pomidorami

 Domowy ser z suszonymi pomidorami  o niepowtarzalnym smaku, pyszny jako dodatek do kanapek, ale też do sałatek, a nawet do makaronu. Przepis nie jest trudny, warto spróbować go zrobić. Można dodać ulubione zioła np. czarnuszkę, czy zostawić bez dodatków, będzie wtedy przypominał zwykły żółty ser.


  • 3 szklanki mleka 3,2 % 
  • 500 g sera białego
  • 50 gramów masła 
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu
Wykonanie:
Mleko zagotować, ser twarogowy rozkruszyć widelcem i dodać do mleka, gotować na wolnym grzaniu 10 minut, wyłączyć i zostawić do wystudzenia. Pomidory suszone odcedzić od oleju, pokroić w paseczki, lub w kostkę. Na dużej patelni, lub w rondlu rozgrzać masło. Ser odcedzić z serwatki na gęstym sitku, lub na płótnie. Masę serową włożyć na rozpuszczone masło, mieszając podgrzewać, aż ser biały się rozpuści i wyłączyć grzanie. Dodać sól i żółtko cały czas mieszać energicznie, wsypać sodę, ocet i teraz masa serowa  zacznie szybko rosnąć, mieszać i dodać suszone pomidory, wymieszać i przełożyć do naczynia wyłożonego folią do żywności. Ser zostawić przykryty folią do wystudzenia. 

20 maja 2024

Lekka sałatka z łososiem

 Lekka i pyszna sałatka z wędzonym łososiem, z dodatkiem pomidorków koktajlowych i papryki, sprawdzi się jako samodzielne danie, lub dodatek do posiłku. Jest bardzo smaczna i szybka w wykonaniu. Możemy użyć do niej każdej sałaty, lub mix sałat. Sałatka idealna się na każdą okazję, lekki posiłek do pracy, czy na spotkanie z przyjaciółmi.



Składniki:

  • 200 gramów sałaty
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100 gramów wędzonego łososia
  • 1/2 papryki czerwonej
  • kilka orzechów włoskich
  • 1 łyżka tartego parmezanu

Sos:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Wykonanie:

Sałatę umyć, osuszyć, najlepiej w specjalnej wirówce do sałaty i porwać na mniejsze kawałki, a następnie wyłożyć na półmisek. Paprykę umyć, przekroić na pół, wydrążyć nasiona, pokroić jedną połowę na małe paseczki i posypać po wierzchu sałatę. Łososia wędzonego pokroić na paseczki, lub w kostkę, można także użyć łososia sałatkowego i rozłożyć na sałatce. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić każdy na pół i dodać do sałatki. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, ostudzić i ułożyć na wierzchu. Do małego słoiczka wlać oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę, sól i pieprz, zakręcić nakrętką i wymieszać tak, aby powstała emulsja. Sałatkę polać sosem i na koniec posypać parmezanem.