Przejdź do głównej zawartości

Posty

Polecane

Śmietanowiec

 Śmietanowiec to deser idealny na upalne dni, bez pieczenia, pyszny, lekki i zimny, a przy tym można go zmieniać według upodobania: dodając ulubione owoce takie jak truskawki, borówki czy brzoskwinie. Galaretki mogą być o różnym smaku, lepiej jednak aby miały różne kolory. Użyłam galaretki truskawkowej, brzoskwiniowej i z borówek, która okazała się przezroczysta i kolor po pokrojeniu nie był intensywny. Można też śmietanę połączyć z gęstym jogurtem, wtedy będzie to wersja mniej kaloryczna. Śmietanowiec od lat króluje na polskich stołach podczas rodzinnych uroczystości i letnich spotkań. Jego największym walorem są  kolorowe kostki galaretki zatopione w delikatnej, kremowej masie. Składniki: 3 galaretki różnokolorowe 3 szklanki wrzącej wody(po200ml)  400 ml śmietany 30% lub 36% (dobrze schłodzonej) 3 łyżeczki żelatyny (lub 1,5 łyżki) 100 ml wody  1 szklanka mleka 1 łyżka cukru pudru tortownica o średnicy 20 cm Wykonanie: Każdą galaretkę wsypać do ...

Najnowsze posty

Musztarda domowa

Risotto z kurczakiem i grzybami

Kopytka-kluski ziemniaczane

Jabłecznik ucierany

Schab w sosie śmietanowym

Ciasto z rabarbarem ucierane

Kotlety z czerwonej soczewicy

Żeberka duszone w kapuście

Mazurek z białą masą

Babka drożdżowa z ziemniakami