12 września 2023

Powidła śliwkowe z piekarnika

 Domowe powidła śliwkowe, pachnące, gęste, u mnie nie może ich zabraknąć w spiżarni. Wielu osobom nie chce się stać nad garnkiem i mieszać śliwek, które często się przypalają, dlatego dziś przepis na powidła które nie wymagają pilnowania. Ważne są tu śliwki, najlepsze węgierki i to bardzo dojrzałe, wtedy nie potrzeba dodawać cukru, lub tylko trochę. 



Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 1/2 szklanki cukru


Wykonanie:

Śliwki węgierki umyć dokładnie, osuszyć i usunąć pestki. Przygotować naczynie żaroodporne, takie aby pomieściły nam śliwki, oczywiście możemy zrobić z większej ilości śliwek, muszą tylko się zmieścić w naczyniu. Wstawiamy śliwki do piekarnika, ustawiamy temperaturę na 100 stopni grzanie góra-dół i zostawiamy na 4-5 godzin. Czas smażenia zależy od śliwek, czy były bardzo soczyste, czy też takie już pomarszczone, te drugie dużo szybciej będą gotowe. Następnie powidła należy wymieszać drewnianą łyżką i spróbować, jeśli są mało słodkie dodać cukier, wymieszać i zostawić jeszcze na godzinę. Po tym czasie powidła powinny być już gęste i lekko brązowe. Wyparzyć słoiki i nakrętki, nałożyć gorące powidła do słoików, zakręcić, sprawdzić czy nie "syczą", postawić do góry dnem i przykryć kocykiem, zostawić do wystudzenia.


11 września 2023

Cukinia z warzywami i z jajkiem

 Cukinia jest u mnie w domu bardzo  lubiana i często używana, przyrządzam z niej dużo dań. Dziś przepis na cukinię smażoną z warzywami i z jajkiem. Danie proste, smaczne można przygotować je zarówno na obiad, kolację, a nawet na śniadanie. Dodatek warzyw może być różny, ale powinna być cebula. Dodałam paprykę, czosnek, pomidory, szczypiorek i okrę, którą mam w ogrodzie.



Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 dużej papryki
  • 1 okra
  • 3 pomidory średnie
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Cukinię umyć, nie musi się obierać ze skórki jeśli jest młoda, wydrążyć środek z nasionami i pokroić w małą kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie lekko ją usmażyć na odrobinie tłuszczu, dodać cukinię, paprykę i mieszając chwilę smażyć. Gdy cukinia lekko zmięknie, dodać przyprawy do smaku. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę, a następnie dodać do cukinii.  Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do warzyw. Jajka rozbić widelcem i wylać na warzywa, lekko zamieszać, gdy się zetną, posypać szczypiorkiem i podawać z dodatkiem pieczywa. Smacznego!


9 września 2023

Schab w sosie słodko-kwaśnym

 Schab w sosie słodko-kwaśnym to pomysł na pyszny obiad. Schab przygotowany w ten sposób jest soczysty, delikatny i miękki, a dodatek papryki, ananasa i pomidorów idealnie się komponuje z mięsem. Przepis prosty, a przygotowanie dania trwa bardzo szybko. Schab w sosie można podać z dodatkiem ryżu, lub z ziemniakami. Zamiast świeżego ananasa może być ananas w syropie.



Składniki:

  • 600 gramów schabu wieprzowego
  • 1 duża papryka czerwona
  • 300 gramów ananasa
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • tłuszcz do smażenia



Wykonanie:

Schab umyć, osuszyć i pokroić na plastry, każdy kawałek rozbić tłuczkiem jak na kotlety. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić na kawałki takie 2x2 cm. Ananasa, u mnie połowa, obrać ze skóry, wyciąć twardy trzon i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, każdy kawałek schabu lekko obtoczyć w mące i smażyć z dwóch stron do zrumienienia. Usmażone kotlety odłożyć na talerz, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę i paprykę, po minucie dodać schab, dolać 1/2 szklanki wody, sos sojowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, zmniejszyć grzanie, przykryć i wolno dusić. Po pół godzinie dodać pokrojonego ananasa, chwilę dusić. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i dodać do schabu. Dusić chwilę, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. 


7 września 2023

Bułki ze śliwkami i kruszonką

 Pyszne bułki drożdżowe  ze śliwkami  posypane słodką kruszonką, są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Idealne na słodką przekąskę dla dzieci, a na drugi dzień są tak samo pyszne. Sezon na śliwki w pełni tak że nie może zabraknąć z nimi drożdżówek. Śliwki najlepiej węgierki, nie mają one tak dużo soku jak inne śliwki, pięknie pachną podczas pieczenia, a dzięki nim bułeczki nie są suche. Przepis prosty i warty wypróbowania.





Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów drożdży świeżych
  • 60 gramów masła
  • 100 gramów cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • żółtko do posmarowania bułek
  • 300 gramów śliwek węgierek

Kruszonka:

  • 50 gramów masła zimnego
  • 50 gramów cukru
  • 80 gramów mąki pszennej



Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sitko. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka, wymieszać i zostawić aby podrosły. Żółtka utrzeć trzepaczką razem z cukrem, solą i cukrem waniliowym, dodać mleko i wszystko wymieszać. Do ubitych jajek z mlekiem dodać wyrośnięte drożdże i połowę mąki i wszystko wyrobić mikserem na gładką masę, dosypywać pozostałą mąkę i wyrabiać mikserem. Jeśli ciasto jest już za gęste dalej wyrabiać dłonią, na koniec dodać rozpuszczone, ale letnie masło i chwilę jeszcze wyrabiać. Ciasto można wyrobić też w mikserze planetarnym. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić, aby wyrosło i podwoiło swą objętość. Śliwki umyć, wypestkować i każdą przekroić na cztery części ale nie do końca, tak aby śliwka się nie rozpadła. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na grubość dwóch centymetrów. Za pomocą szklanki wyciąć kółka i ułożyć je na formie wyłożonej papierem do pieczenia.  Zostawić bułeczki przykryte ściereczką niech podrosną. Przygotować kruszonkę: połączyć masło z cukrem i mąką, zagnieść palcami na małe kluseczki. Gdy bułeczki wyrosną, każdą na brzegu posmarować rozmąconym żółtkiem, a na środku położyć pokrojoną śliwkę i posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i piec bułeczki 20 minut do ładnego zrumienienia.

1 września 2023

Domowy sos słodko-kwaśny

 Domowy sos słodko-kwaśny jak sama nazwa wskazuje jest trochę słodki, trochę kwaśny, trochę pikantny, ale smaki komponują się idealnie. Sos jest pyszny, pikantny, aromatyczny, warto go zrobić na zimę, wtedy obiad zrobimy w kilka minut. Smakuje zarówno z makaronem, jak i z ryżem, ale też nadaje się jako marynata do kurczaka i żeberek. Wystarczy umyte mięso zalać sosem, zostawić na noc w lodówce, a potem upiec i danie gotowe. Przepis nie jest trudny, sprawdzony i zawsze się udaje.



Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,6 kg obranej i wydrążonej cukinii
  • 2 duże papryki czerwone
  • 170 gramów kukurydzy (mała puszka)
  • 5 plastrów ananasa ( mała puszka)
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka cukru
  • 50 ml octu 10%
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej


Wykonanie:

Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę dodać do garnka razem z pomidorami, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować bez przykrycia pół godziny. Cukinię obrać, wydrążyć nasiona i pokroić w małą kostkę, dodać do podgotowanych pomidorów i wszystko gotować jeszcze pół godziny. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w drobną kostkę. Po godzinie gotowania sosu tj. pół godziny pomidory z cebulą i pół godziny jeszcze z cukinią, dodać paprykę, sól, pieprz, cukier i gotować jeszcze 20 minut. Do sosu dodać ocet, przetarty czosnek, pokrojony w drobną kostkę ananas i odsączoną z zalewy kukurydzę, doprawić pozostałymi przyprawami, musztardą, i wolno gotować dziesięć minut. W soku z ananasa rozpuścić skrobię, dodać 2 łyżki zimnej wody  wlać do sosu i zagotować. Spróbować czy odpowiada nam smak, można jeszcze dodać ostrej papryki, ale ja nie dodaję, sos jest jak dla mnie wystarczająco ostry. Przygotować słoiki, umyć je i wyparzyć, włożyć sos, zakręcić i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Słoiki są gorące, dlatego zalać je gorącą wodą do 3/4 wysokości, zagotować, zmniejszyć grzanie i pasteryzować je 20 minut, zostawić w garnku, aby trochę przestygły. Sosu wyszło 9 słoików o pojemności 400 ml.


30 sierpnia 2023

Ocet jabłkowy na miodzie

 Domowy ocet jabłkowy jest bardzo zdrowy, a dodatek miodu zamiast cukru wzbogaca go jeszcze o wiele cennych dla zdrowia składników. Na ocet można wykorzystać jabłka, ale też obierki, gniazda nasienne, które zostają nam z przygotowywania musu do szarlotki. Ważne, aby jabłka były ekologiczne najlepiej z własnego ogrodu, mogą być spady, ale odrzucamy wszystkie nadpsute części. Zrobienie octu nie wymaga dużego wysiłku, a jest pyszny i bardzo zdrowy. Tym razem ocet zrobiłam prawie z samych, oczywiście nie obranych jabłek, ale to dopiero pierwsza porcja.



Składniki:

  • 3 kg jabłek
  • 3 litry wody
  • 150 ml miodu 
  • duży słój

Wykonanie:

Jabłka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki razem ze skórką, gniazdami nasiennymi, odrzucając tylko nadpsute części. Wodę zagotować i ostudzić do temperatury pokojowej, dodać do niej miód, ja dodałam wielokwiatowy od znajomego, który ma tylko kilka uli, wymieszać do rozpuszczenia miodu. Moje jabłka były dosyć słodkie, ale jeśli są kwaśne trzeba dodać więcej miodu, lub dosłodzić cukrem. Duży słój umyć, wyparzyć i napełnić go jabłkami, potrząsać, aby jabłka dobrze się ułożyły. Jabłka zalać wodą z miodem, ile się zmieści, przykryć gazą i zamknąć gumką. Można w litrze wody rozpuścić miód, zalać jabłka i uzupełnić wodą pozostałą, trudno określić dokładną ilość wody, musi ona po prostu przykryć jabłka. Ocet trzeba codziennie, a nawet dwa razy dziennie mieszać drewnianą łyżką, jabłka unoszą się do góry, tworzy się piana, czyli zaczyna fermentacja, a na dole słoja oddziela się płyn. Gdy zakończy się ,,burzliwa fermentacja", jabłka przestaną wychodzić ze słoja, należy wynieść ocet w chłodne miejsce, ale nie zimne, u mnie było akurat 28 stopni w domu, więc za gorąco, na jakieś 3-4 tygodnie. Należy sprawdzać co jakiś czas, na powierzchni wytworzy się galaretowata masa, jest to matka drożdżowa, nie mylić z pleśnią, która też może powstać, ale wtedy ocet nie nadaje się do użytku.  Ocet przecedzić najlepiej przez gazę złożoną na kilka razy, przelać do słoja razem z matką drożdżową, przykryć gazą, założyć gumkę i niech pracuje jeszcze 5-6 tygodni. Ocet jabłkowy przelać do butelek zakręcić i zostawić w chłodnym miejscu. Ocet jabłkowy jest pyszny i zdrowy, zawsze się przydaje.


28 sierpnia 2023

Suszone pomidory w oleju

 Domowe suszone pomidory w oleju, z dodatkiem czosnku, ziół prowansalskich to pyszny dodatek do sałatek, ale też do wielu dań. Możemy znaleźć je w każdym sklepie, ale nie dorównują one smakiem tym zrobionym sobie. Przepis nie jest trudny, ale zrobienie pomidorów wymaga trochę czasu. Pomidory powinny być twarde, mięsiste, moim zdaniem najlepsze odmiany Lima. Suszyć możemy je w piekarniku, lub w suszarce do owoców.



Składniki:

  • 2,5 kg pomidorów
  • 3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka czubata soli kamiennej do przetworów
  • 2 łyżki octu 10%
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki czubate ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano



Wykonanie:

Pomidory umyć i osuszyć. Z każdego pomidora odkroić piętkę i przekroić go na pół, a następnie łyżeczką wydrążyć nasiona razem z sokiem, dzięki temu pomidory szybciej się wysuszą. Większe połówki przekroić jeszcze na pół, a mniejsze zostawić. Formy wyłożyć papierem do pieczenia, użyłam foremek jednorazowych, ułożyć pomidory dosyć ciasno skórką do dołu i  posypać je po wierzchu solą. Pomidory suszyłam w piekarniku jednocześnie na dwóch blachach na najniższych poziomach, ale przekładałam foremki po godzinie suszenia z dołu na górę, a z góry na dół. Suszyłam w temperaturze 80 stopni z termoobiegiem, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, w sumie trzy godziny. Pomidory można suszyć w suszarce do owoców.  Ususzone pomidory są miękkie, nie kruszą się, ale nie może po ściśnięciu wyciekać sok. Suszone pomidory przekładamy do miski, dodajemy zioła, ocet i wszystko mieszamy. Słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć. Do każdego słoika włożyć kilka plasterków pokrojonego ząbka czosnku, dodać pomidory, nie za dużo, ponieważ gdy wlejemy olej pomidory trochę zwiększą swą objętość. Olej podgrzać do 100 stopni, nie zagotować lepiej użyć termometru, zalać pomidory tak aby były przykryte i szybko zakręcić słoiki, a następnie odwrócić je do góry dnem. Należy robić wszystko ostrożnie, aby się nie poparzyć.