2 marca 2024

Kiełbasa chorizo

 Kiełbasa chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa z mięsa wieprzowego z dodatkiem wędzonej papryki. Kiełbasa nie jest ani wędzona, ani parzona, tylko suszona, taka wolno dojrzewająca. Można jeść ją na zimno, ale jest też doskonałym dodatkiem do dań na ciepło paelli, gulaszu, lecza, czy makaronu. Przepis nie jest trudny, potrzebne jest jedynie miejsce do suszenia.




Składniki:

  • 1 kg biodrówki
  • 1 kg chudej łopatki
  • 1/2 kg podgardla
  • 50 gramów soli peklowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki papryki wędzonej
  • 1 szklanka przegotowanej zimnej wody
  • jelita cienkie





Wykonanie:

Mięso zmielić w maszynce na sitku o większych oczkach, dodać sól peklową, pieprz, paprykę, ostrej można dodać więcej jeśli lubimy bardzo pikantną kiełbasę, ja dodaję 1/4 łyżeczki, czosnek przetarty przez praskę, wszystko dokładnie wymieszać i zostawić na 12 godzin. Następnie mięso na chorizo dokładnie wyrobić dłonią dolewając po trochu zimną, przegotowaną wodę. Masa mięsna musi być dobrze wyrobiona, żeby kiełbasa się nie kruszyła. Kiełbasę nadziać za pomocą maszynki do mięsa ze specjalną nakładką do nadziewania, dosyć ciasno, następnie przekręcić na małe pętka. Chorizo powiesić na drążku, tak żeby nie dotykało do siebie. Przez pierwsze 48 godzin suszyć w temperaturze 23-25 stopni, potem przenieść w przewiewne miejsce o temperaturze 20 stopni i suszyć 28 30 dni. Kiełbasę chorizo można spróbować wcześniej, ale najlepsza jest po miesiącu suszenia. 

29 lutego 2024

Chipsy z ziemniaków pieczone

 Pieczone, chrupiące, pyszne domowe chipsy z ziemniaków. Ziemniaki mają mało kalorii, a wiele witamin i mikroelementów. Pieczone w piekarniku są zdrowsze, gdyż nie zawierają dużo tłuszczu, można usmażyć też je na patelni, ale będą wtedy bardziej kaloryczne. Chipsy z ziemniaków to zdrowa przekąska, którą z chęcią zjedzą dzieci i dorośli, a przepis jest bardzo prosty, potrzebne tylko ziemniaki, odrobina oleju i sól.



Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • oliwa, lub olej
  • sól

Wykonanie:

Ziemniaki obrać umyć i pokroić w jednomilimetrowe plasterki, można użyć krajalnicy do warzyw. Plasterki ziemniaków osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Formę do pieczenia chipsów wyłożyć papierem, posmarować go lekko pędzelkiem oliwą. Ułożyć plasterki ziemniaków jeden obok drugiego, wtedy szybciej się upieką i będą chrupiące. Ziemniaki posmarować dokładnie po wierzchu oliwą, lub olejem, tak aby każdy plasterek był pokryty i posypać solą morską, lub kamienną. Piekarnik nagrzać do 200 stopni funkcja grzania góra-dół i piec je 7-15 minut, aż będą złote i chrupiące. Wyjąć i zostawić, aby chipsy ostygły. Chipsy można przed pieczeniem posypać ulubionymi ziołami, lub papryką.


23 lutego 2024

Rogaliki drożdżowe z musem jabłkowym

 

Pyszne, mięciutkie, rogaliki drożdżowe nadziewane musem jabłkowym, może też być dżem, lub galaretka, bardzo proste do zrobienia. Rogaliki najlepsze są zaraz po upieczeniu, ale na drugi dzień też są dobre, idealne na podwieczorek, słodką przekąskę do szkoły, czy do pracy. Przepis jest na 18 sztuk, chociaż zależy to od wielkości rogali, mniejszych wyjdzie więcej.



Składniki:

  • 350 ml mleka
  • 50 gramów cukru
  • 8 gramów suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 50 gramów masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 550 gramów mąki
  • 1 żółtko do posmarowania rogalików



Wykonanie:

Mleko lekko podgrzać, nie może być gorące tylko letnie, dodać 1 łyżeczkę cukru i drożdże, wszystko wymieszać. Do żółtek dodać cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy, ubić. Masło rozpuścić i przestudzić, musi być płynne, ale nie gorące. Do wyrośniętych drożdży dodać masło, ubite żółtka z cukrem i wymieszać. Mąkę przesiać i dodawać po trochu wyrabiając dłonią, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i odchodziło od miski. Mąki może wyjść trochę mniej, lub więcej, zależy to od wielkości żółtek. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko podsypaną mąką, podzielić na 18 części. Każdą cześć ciasta rozwałkować na prostokąt, przy brzegu nałożyć trochę musu jabłkowego, przykryć ciastem, lekko przycisnąć brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło, nożem, lub radełkiem naciąć paski, ale nie do końca, tylko zostawić centymetr ciasta, następnie zwinąć  rogalik zaczynając od nadzienia i ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Tak zawinąć wszystkie rogaliki, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut, aby trochę podrosły. Do żółtka dodać dwie łyżki mleka, wymieszać i posmarować po wierzchu rogaliki. Piekarnik nagrzać góra-dół do 170 stopni, piec rogaliki do ładnego zrumienienia 25-30 minut.




10 lutego 2024

Roladki z indyka

 Pyszne roladki z piersi indyka z suszonymi morelami i żurawiną w sosie własnym, to danie które sprosta wymaganiom nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Idealne na rodzinny obiad, czy święta, a w dodatku bardzo proste do wykonania. Takie roladki z chudego mięsa będą smakować zarówno dzieciom jak i dorosłym. 



Składniki:

  • 800-900 gramów piersi z indyka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy ostrej
  • kilka suszonych moreli
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia

  • wykałaczki lub nić bawełniana


Wykonanie:

Pierś z indyka umyć i pokroić na plastry w poprzek włókien. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem, można przez folię, aby nie rozerwać mięsa. Morele pokroić na większe paski. Każdy kotlet posmarować musztardą, z boku ułożyć trochę moreli i kilka owoców żurawiny i zwinąć w roladkę, a następnie spiąć wykałaczką, lub związać nicią bawełnianą. Każdą roladkę obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć roladki, kładąc stroną z wykałaczką, zrumienić z każdej strony i odłożyć na talerz. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zrumienić ją na pozostałym po smażeniu roladek tłuszczu, gdy cebula będzie rumiana, dodać obsmażone roladki i zalać je gotowaną wodą, tak aby były przykryte, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać trochę suszonej żurawiny, zmniejszyć grzanie do minimum i wolno dusić, aż roladki będą miękkie. Roladki dusiły się 30 minut, podajemy je z dodatkiem ziemniaków, klusków śląskich, kaszą, a do tego ulubiona sałatka.


7 lutego 2024

Ser twarogowy z suszonymi pomidorami

 Ser twarogowy z mleka ze sklepu z dodatkiem suszonych pomidorów, bardzo smaczny i co najważniejsze bardzo prosty do zrobienia. Taki ser idealnie nadaje się na kanapki, ale też można go podać jako przystawkę. Całe przygotowanie trwa tyle co gotowanie mleka, więc bardzo szybko możemy mieć serek własnej roboty. 



Składniki:

  • 2 litry mleka ( nie może być UHT)
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml octu lub soku z cytryny
  • 2 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów


Wykonanie:

Do garnka wlać mleko i zagotować. Pomidory odcedzić z oleju i pokroić w paseczki, lub w kostkę. Są specjalne pojemniki do robienia twarogu, takie małe miseczki z dziurkami, ale można sobie taką zrobić z pojemnika plastykowego robiąc w nim dziurki. Sprawdzi nam się też tu zwykłe sitko wyłożone gazą, lub płótnem. Omierzyć 50 ml octu, może być spirytusowy, lub jabłkowy. Gdy mleko zaczyna kipieć i podnosić się do góry dodać sól, wtedy wyłączyć grzanie, wlać ocet i dodać pomidory, lekko zamieszać. Odzieli nam się serwatka. Po dwóch minutach odcedzić twaróg od serwatki, można wybrać go łyżką cedzakową, lub przelać wszystko przez sitko wyłożone gazą. Powstały ser twarogowy przełożyć do naczynia z dziurkami, lub zostawić na sitku. Nie trzeba niczym obciążać, jak ser ostygnie jest gotowy do jedzenia. Sera z tej porcji wyszło 280 gramów.

5 lutego 2024

Gulasz z żołądków z kurczaka

 Gulasz z żołądków drobiowych, kiedyś często gościł na stołach, był nawet uważany za rarytas, dziś przyrządzany rzadziej, a szkoda bo to danie bardzo smaczne i dosyć tanie. Żołądki w gulaszu są bardzo soczyste, delikatne i smaczne. Nie każdy może jest wielbicielem tego dania, ale warto go spróbować. Gulasz można wzbogacić dodatkiem pieczarek, lub papryki, marchewki. Moja wersja to żołądki w sosie własnym, proste i pyszne.



Składniki:

  • 700-800 gramów żołądków
  • 1-2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Żołądki dokładnie oczyścić i umyć, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą, zagotować, zebrać z wierzchu pianę, zmniejszyć grzanie do minimum, dodać liście laurowe, ziele angielskie, trochę soli i wolno gotować pod przykryciem. Gdy żołądki będą miękkie, wyjąć je z wywaru i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie włożyć do rondla. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę, posiekany ząbek czosnku i lekko ją zrumienić, pod koniec posypać papryką słodką i przełożyć całość do żołądków. Z mąki i tłuszczu zrobić złotą zasmażkę, dolać zimnego wywaru z gotowania żołądków, mieszać cały czas podgrzewając, aż zrobi nam się aksamitny sos. Sosem zalać żołądki, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Gulasz podawać z kaszą, ryżem, lub ziemniakami z dodatkiem surówki, lub kiszonym ogórkiem.




1 lutego 2024

Chruściki karnawałowe

 Chruściki, czy też faworki, pyszne, leciutkie, chrupiące i złociste, nie może ich zabraknąć w karnawale, a pachną w cały domu. Smażymy je przeważnie w karnawale, wtedy smakują najlepiej, ale też Tłusty Czwartek nie może się bez nich obejść. Na moim blogu jest kilka przepisów na faworki, każdy jest sprawdzony, ten przepis jest od mojej cioci, ona smażyła chruściki, są ona bardzo dobre.



Składniki:

  • 250 gramów mąki pszennej 
  • 4 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 40 ml spirytusu
  • cukier puder do posypania
  • smalec do smażenia


Wykonanie:

Chruściki, aby były delikatne i chrupiące, a nie gumowate, trzeba dobrze napowietrzyć, dlatego najpierw należy przesiać mąkę. Do mąki dodać wszystkie składniki i zagnieść dłonią ciasto, a następnie wyrabiać jeszcze co najmniej 10 minut na stolnicy. Ciasto na chruściki powinno być twarde, ale elastyczne, nie lepić się do stolnicy. Teraz ciasto trzeba dobrze wybić wałkiem, składając je na pół, znowu bić, i tak powtarzać, aż będzie dużo pęcherzyków powietrza.  Gdy ciasto jest już gotowe, przekroić je na pół, jedną część przykryć ściereczką, a drugą bardzo cienko rozwałkować, najcieniej jak możemy. Za pomocą radełka czy noża, pociąć ciasto na paski 2 cm, każdy pasek na mniejsze kawałki, takie jak mają być chruściki 10 - 15 cm, w każdym pasku naciąć otwór, przez który przełożyć jeden koniec paska. W garnku rozgrzać smalec do temperatury 160 stopni, moim zdaniem najlepsze są chruściki smażone na smalcu, nie na oleju. Smażyć chruściki przez chwilę, obracając je z każdej strony na złoty kolor, gotowe wyjmować na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Następnie przełożyć chruściki na talerz i posypać cukrem pudrem.