Domowy pasztet z mięsa
Domowy pasztet to jeden z tych smaków, które od razu przywołują wspomnienia rodzinnych spotkań i tradycyjnej kuchni. Pachnący, delikatny, pełen przypraw – zupełnie nie ma nic wspólnego z tym, co często można znaleźć na sklepowych półkach. Przygotowany w domu daje pełną kontrolę nad składem i smakiem, a przy tym jest prostszy, niż mogłoby się wydawać. Ten przepis to sprawdzona klasyka, idealna zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienne kanapki. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) 0,5 kg mięsa drobiowego (udka bez kości lub pierś) 200 g wątróbki drobiowej 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera 1 duża cebula 2–3 ząbki czosnku 2 jajka 2 bułki pszenne (namoczone w mleku lub wodzie) 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku ok. ½ szklanki wywaru z gotowania mięsa 2–3 łyżki oleju lub masła Wykonanie: Mięso wieprzowe i drobiowe...


