31 stycznia 2025

Małe pączki jogurtowe

 Błyskawiczne i bardzo dobre małe pączki na jogurcie. Udadzą się każdemu, nie muszą rosnąć, ani nie wymagają specjalnego wyrabiania. Są pyszne, pulchne, delikatne w środku i chrupiące z wierzchu. Można polać je lukrem, czekoladą, lub posypać cukrem pudrem, w każdej wersji będą smakowały. Idealne na podwieczorek i do kawki.



Składniki:

  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 200 gramów gęstego jogurtu naturalnego
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka rumu, lub spirytusu
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia




Wykonanie:

Pączki są ekspresowe, tak że przygotowanie zaczynamy od wlania oleju do garnka, u mnie mały garnek i od razu podgrzewamy olej. Do miski włożyć jogurt, dodać całe jajko, szczyptę soli, cukier waniliowy i wymieszać trzepaczką na gładką masę. Mąkę przesiać i dodawać po trochu do jogurtu z jajkiem, cały czas mieszać, tak aby nie było grudek. Sprawdzić czy olej jest już gorący, tzn. nabrać trochę ciasta i wrzucić, jeśli od razu zaczyna się smażyć to jest wystarczająco gorący. Małą łyżeczkę maczać w oleju, nabierać połowę ciasta i wrzucać na rozgrzany olej, smażyć pączki na średnim grzaniu z obu stron. Rumiane pączki wyjmować na kratkę,, aby obciekły i gorące układać na talerz. Po wierzchu posypać cukrem pudrem. Z porcji tej wyszły 32 pączki

20 stycznia 2025

Zupa krem z czerwonej soczewicy

 Pyszna i szybka zupa krem z czerwonej soczewicy, bardzo zdrowa i bajecznie prosta. Tą zupę przygotujemy w około pół godziny, tak że może być ratunkiem, gdy nie mamy czasu na gotowanie. Składników jest nie wiele, rzadko się zdarza, że zupa jest aż tak prosta, a treściwa i smaczna. Potrzebny jest jedynie blender, aby zupa była aksamitna, chociaż możemy ją zjeść także bez miksowania.



Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • papryka ostra
  • olej 



Wykonanie:

Soczewicę czerwoną opłukać i odsączyć na sicie, nie trzeba jej moczyć, tylko umyć. Cebulę obrać i pokroić w w piórka, lub w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić, żeby szybciej się ugotowała. Do garnka wlać 1-2 łyżki oleju i na wolnym grzaniu poddusić cebulę, gdy trochę zmięknie dodać marchewkę i chwilę wszystko smażyć. Następnie dodać odsączoną soczewicę, koncentrat pomidorowy, obsmażyć i zalać litrem wrzącej wody, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę, jeśli jest za gęsta dolać gotowanej wody. Krem można też zagęścić mąką, zaprawić tak jak się zaprawia zupy, ale moim zdaniem zupa jest wystarczająco gęsta. Zupę z soczewicy można podawać posypaną po wierzchu odrobiną ostrej papryki w płatkach.

15 stycznia 2025

Orzechowiec

 Orzechowiec bardzo dobre ciasto z kremem na bazie kaszy manny, które zawsze się udaje. Ciasto można upiec wcześniej, nie starzeje się. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto miękkie, lekko się zagniata. Krem jest bardzo dobry, nie za słodki i prosty do zrobienia, nie waży się. Orzechowiec to ciasto na każdą okazję, większą imprezę, święta i do niedzielnej kawki. 



Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka sody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem, a mąkę wymieszać z sodą i posiekać z masłem. Połączyć ubite jajka z mąką i masłem, dodać miód miękki, mleko i zagnieść ciasto. Ciasto na Orzechowca jest miękkie, podzielić je na trzy części. Formę 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jedną część ciasta, wyrównać dłonią, aby grubość ciasta była wszędzie taka sama, schłodzić, aby trochę odpoczęło i upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie porcje.

Krem:

  • 1 litr mleka
  • 13łyżek kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 200 gramów masła

Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem, wsypać kaszę manną cały czas mieszając, zagotować, zmniejszyć grzanie i gotować mieszając, aż krem zgęstnieje. Do gorącej kaszy dodać pokrojone masło i wymieszać, jak się wszystko połączy wyłożyć połowę gorącej masy na pierwszy placek, przykryć drugim i polać pozostałym kremem, a następnie przykryć ostatnim plackiem.






Polewa orzechowa:
  • 300 gramów orzechów włoskich
  • 100 gramów cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 50 gramów masła
  • 2-3 łyżki wody
Orzechy posiekać, na patelni rozpuścić masło, miód i cukier, dodać orzechy i chwilę przesmażyć, podlać wodą i dusić 5 minut. Gorący karmel orzechowy wyłożyć na wierzch wystudzonego ciasta. 

3 stycznia 2025

Placki z gotowanych ziemniaków z sosem grzybowym

 Puszyste, pyszne placki z gotowanych ziemniaków podane z sosem grzybowym, to prawdziwy rarytas i to za grosze. Ziemniaki możemy wykorzystać z poprzedniego dnia, lub ugotować wcześniej i wystudzić. Takie placki sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Grzyby wykorzystałam leśne, które wcześniej były obgotowane i zamrożone, ale można wykorzystać też pieczarki, lub suszone grzyby. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga specjalnych umiejętności, a placki bardzo smaczne.



Składniki:

  • 600 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia




Sos grzybowy:

  • 500 gramów leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • zielona pietruszka  

Wykonanie:
Najpierw obrać, umyć i ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie i wystudzić. Jeśli ziemniaki mamy z poprzedniego dnia, placki przygotujemy znacznie szybciej. Przygotować sos: grzyby, mogą być podgrzybki, czy mieszane, obrać, umyć i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją obsmażyć, dodać grzyby i mieszając smażyć, zmniejszyć grzanie i wolno dusić 5-10 minut, aż będą miękkie. Jeśli grzyby nie puszczą soku, można je lekko podlać wodą. Miękkie grzyby doprawić do smaku solą, pieprzem, wlać śmietanę i chwilę gotować, aby sos się zagęścił. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa, lub przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulkę i usmażyć ją na złoto. Do zmielonych ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i przesmażoną cebulę. Jajko rozmącić widelcem, dodać do masy ziemniaczanej, doprawić solą, pieprzem i zagnieść ciasto. Z ciasta formować dłońmi kulki i układać na deseczce posypaną mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Każdą kulkę ciasta spłaszczyć dłonią, tak aby placek nie był za cienki i kłaść na gorący tłuszcz i smażyć na średnim grzaniu około trzy minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć do ładnego zrumienienia. Grzanie nie może być duże, gdyż placki nam się spalą, a w środku będą surowe. Usmażone placki ułożyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać od razu gorące z sosem grzybowym. Z porcji tej wyszło 12 placków.

22 grudnia 2024

Sałatka z kapusty pekińskiej

 Prosta, szybka, pożywna i smaczna sałatka na bazie kapusty pekińskiej z dodatkiem piersi z kurczaka. Sałatka na każdą okazję typu święta, uroczystości rodzinne, ale też możemy ją zabrać do pracy jako przekąskę. Możemy też wzbogacić ją o dodatkowy składnik, który lubimy np. kukurydzę.



Składniki:

  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 jajka
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 łyżka oleju
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski, lub w kostkę, posypać przyprawą do gyrosa, dodać olej, wszystko wymieszać i zostawić, aby mięso się zamarynowało. Kapustę pekińską obrać z uszkodzonych liści, opłukać i osuszyć, a następnie drobno ją posiekać. Rozgrzać patelnię i usmażyć mięso z kurczaka, aż się ładnie zrumieni. Usmażone mięso przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Paprykę umyć i wydrążyć, a następnie pokroić w kostkę, lub w paseczki. Jajka obrać i pokroić w kostkę, tak samo pokroić ogórki kiszone. Cebulę pokroić w kostkę, a następnie zalać ją wrzącą wodą, odcedzić. Do salaterki dodać kapustę, paprykę, ogórki, jajka, cebulę i usmażone zimne mięso z kurczaka. Do majonezu dodać musztardę, miód, wymieszać i dodać do sałatki. Sałatkę wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem jeśli trzeba. Jeśli sałatki nie będziemy jeść od razu, majonezu nie dodawać za dużo, gdyż warzywa jak postoją puszczą jeszcze trochę soku.




14 grudnia 2024

Ciasto Tortowe

 Ciasto Tortowe z kremem na bazie budyniu, bardzo dobre, nasączone ponczem. Przepis na dużą formę prostokątną. Takie ciastka tortowe kiedyś można było kupić w każdej cukierni. Biszkopt można przekroić na dwa razy, mojej rodzinie lepiej smakuje przełożony raz kremem. Ciasto tortowe jest dosyć proste, a może nam zastąpić tort.



Składniki na biszkopt:

  • 6 dużych jajek
  • 180 gramów mąki pszennej tortowej
  • 180 gramów mąki ziemniaczanej
  • 180 gramów cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu 10%

  • Wykonanie:


    Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i dobrze ubić, aż masa jajeczna zbieleje i potroi swoją ilość, może to trwać w zależności od mocy miksera 15-20 minut. Następnie dodawać  mąkę w trzech turach i delikatnie mieszać rózgą. Na koniec wlać ocet, delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem dosyć dokładnie, wyłożyć cisto biszkoptowe, delikatnie wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika funkcja grzania góra-dół 160 stopni i piec 45-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić biszkopt na 10 minut, potem wyjąć go i położyć na kratce z piekarnika, aby ostygł. Jeśli biszkopt zostanie w formie na dłużej, może się zrobić mokry na spodzie, gdyż nie będzie mógł odparować. Biszkopt był pieczony w formie o wymiarach 30x25 centymetrów, a wysokość po upieczeniu 6,5 cm.

  • Składniki na krem:

    • 1/2 litra mleka
    • 200 gram masła
    • 1 budyń waniliowy ( na pół litra mleka)
    • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 100 gram cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 łyżka soku z cytryny

    • Wykonanie:

      Do budyniu dodać mąkę ziemniaczaną , dolać pół szklanki mleka i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na wrzące mleko wlać rozmieszany budyń i zagotować. Gorący budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu, dzięki temu nie zrobi nam się twarda skóra na wierzchu, zostawić, aby dobrze ostygł. Masło w temperaturze pokojowej, nie może być za twarde, ubić na pianę mikserem, jak masło trochę zbieleje, ubijać dalej dodając po łyżce zimny budyń. Gdy cała masa budyniowa będzie jednolita, ubijając dodać po trochu soku z cytryny. Dodając sok z cytryny, należy spróbować krem, aby nie był za kwaśny.

Poncz:
  • 1 szklanka przegotowanej zimnej wody
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego, lub arakowego
Dżem do przełożenia najlepiej nie za słodki.
Wykonanie:
Biszkopt przekroić na pół, nasączyć go połową ponczu. Ciasto pokryć cienką warstwą dżemu, u mnie galaretka z czerwonej porzeczki. Na dżem wyłożyć połowę kremu, najlepiej układać łyżką krem, a potem delikatnie rozsmarować. Ciasto przykryć drugą połową biszkoptu, a następnie nasączyć pozostałym ponczem. Ciasto po wierzchu posmarować dżemem, pozostałym kremem i ozdobić posiekanymi bakaliami, wiórkami kokosowymi, lub galaretką.

6 grudnia 2024

Sałatka świąteczny wieniec

 Sałatka prosta może być ozdobą świątecznego stołu, a na dodatek jest bardzo dobra. Głównym składnikiem  jest kapusta pekińska, a dodatkami papryka, ugotowane jajka, por, kiszone ogórki i kukurydza. Sałatka jest bez mięsa, więc możemy podać ją już na Wigilię. Ozdobić można według uznania, u mnie świeży koperek, bo musi być coś zielonego, papryka świeża i konserwowa.



Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 papryka świeża
  • kilka kawałków papryki konserwowej
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 jajka ugotowane
  • pół puszki kukurydzy
  • 4 cm białej części pora
  • sól
  • pieprz
  • majonez

Wykonanie:

Sałatkę robi się bardzo szybko. Zaczynamy od pokrojenia drobno umytej i pozbawionej uszkodzonych liści kapusty pekińskiej. Por pokroić w drobną kostkę i sparzyć wrzącą wodą, a następnie odcisnąć i dodać do kapusty. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę, tak samo pokroić paprykę konserwową. Ugotowane jajka obrać i pokroić w większą kostkę, wszystko dodać do kapusty. Ogórków kiszonych nie obierać, tylko pokroić w drobną kostkę. Odcedzić na sitku kukurydzę i dodać do sałatki, dokładnie wymieszać. Dodać majonezu, ale nie za dużo 3-4 łyżki, gdyż kapusta jeszcze puści sok i sałatka będzie za rzadka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę możemy od razu układać na dużym płaskim talerzu. Na środek postawić szklankę i dookoła ułożyć sałatkę. Można też, żeby było łatwiej wykorzystać obręcz od tortownicy, którą stawiamy na talerzu, w środek szklankę i układamy sałatkę. Po ułożeniu lekko docisnąć ją łyżką, wyjąć ze środka szklankę i odpiąć obręcz. Teraz wystarczy udekorować sałatkę tak jak chcemy.