2 października 2022

Owocowa sałatka z arbuzem

 Owocowe sałatki to bomba witaminowa, wyglądają kolorowo i apetycznie. Można je zrobić z różnych owoców, takich jakie lubimy, powinny być to owoce kwaśne i słodkie, wtedy sałatka najlepiej smakuje. Samo wykonanie takiej sałatki jest banalnie proste i szybkie, a najlepiej smakuje ona zaraz po zrobieniu.



Składniki:

  • 300 gramów arbuza
  • 2 gruszki
  • 1 jabłko
  • 1gałązka winogronu
  • 100 gramów malin
  • listki świeżej mięty
  • banan

Sos:

  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Arbuza obrać ze skóry, wyjąć wszystkie pestki i pokroić w dużą kostkę. Jabłko, najlepiej kwaśne, obrać i pokroić w drobną kostkę. a obrane gruszki i banana pokroić na kawałki. Winogrona oberwać z gałązki i umyć, większe można przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości. wszystkie owoce przełożyć do salaterki, a część malin dodać na wierzch. Miód utrzeć z sokiem z cytryny i polać sałatkę. Na koniec udekorować sałatkę listkami świeżej mięty.


28 września 2022

Leczo z cukinii

Leczo z cukinii z dodatkiem papryki i cebuli, to smaczne  i treściwe danie jednogarnkowe, zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Można podać je z chlebem, lub z ryżem ugotowanym na sypko. Najsmaczniejsze jest teraz, gdy warzywa są świeże .Leczo jest bardzo smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia.


Składniki:

  • 1200 gramów cukinii
  • 500 gramów papryki
  • 400 gramów cebuli
  • 500 gramów dobrej kiełbasy
  • 500 gramów pomidorów
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki
  • 1 łyżeczkę wędzonej papryki
  • 1 łyżeczkę majeranku
  • 1 łyżeczkę oregano
  • ostra papryka
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Miałam cukinię dużą, dlatego obrałam ją ze skóry i wydrążyłam ze środka nasiona, jeśli cukinia jest młoda i mała można jej nie obierać. Obraną cukinię umyć i pokroić w kostkę. Paprykę przekroić, wydrążyć nasiona, myć i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku rozgrzać oliwę i dodać cebulę, lekko poddusić, a gdy zmięknie dodać cukinię i paprykę, mieszając chwilę smażyć, zmniejszyć grzanie, lekko posolić, przykryć i dusić na najmniejszym grzaniu, co chwilę mieszać, aż warzywa puszczą sok. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do garnka, wymieszać i chwilę dusić już bez przykrycia. Na patelni przesmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i dodać do warzyw. Leczo doprawić do smaku pieprzem, solą, papryką, ziołami, jeśli jest za mało sosu, można dodać trochę wody, ale przeważnie wystarczy soku z pomidorów. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

26 września 2022

Fasolowa

 Zupa Fasolowa to jedna z tych zup, kiedy domownicy proszą o dokładkę, dlatego gotuję jej więcej. Zupa treściwa, z ziemniakami, z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, a do tego obowiązkowo musi być majeranek. Fasolowa to prosta polska zupa, gotowana od zawsze, prawie w każdym domu i bardzo smaczna.


Składniki:

  • 300 gramów fasoli białej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 200 gramów wędzonego boczku
  • 250 gramów dobrej kiełbasy
  • 6 ziemniaków
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • sól

Wykonanie:

Wieczorem poprzedniego dnia przed gotowaniem zupy, fasolę zalać wodą tak, aby woda wystawała 8-10 cm nad fasolą i zostawić na noc, wtedy fasola napęcznieje i szybciej się ugotuje. Rano przełożyć fasolę do garnka zalać litrem wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno pod przykryciem gotować około 30 minut. Warzywa obrać, umyć i dodać do zupy. Obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki i jak fasola jest prawie miękka, dodać do zupy. Zupa fasolowa bardzo gęstnieje, dlatego można dolać jeszcze wody, chyba że lubimy bardzo gęstą. Boczek pokroić w kostkę i wsypać na suchą patelnię, lekko go wytopić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojoną kiełbasę, wszystko przesmażyć. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie, dodać do zupy fasolowej. Doprawić do smaku solą, fasolową solimy pod koniec gotowania, pieprzem, dodać paprykę i majeranek. Gotować wszystko trzy minuty. 

23 września 2022

Piegusek

 Piegusek to pyszne ciasto z dodatkiem maku, dosyć proste i szybkie. Nazwę swą zawdzięcza właśnie kropeczkom z maku, które wyglądają jak piegi. Mak do pieguska może być mielony, lub nie, ja użyłam mielony, wtedy piegi są mniejsze, ale często robię ze zwykłym makiem. Przepis bardzo stary, wiele razy wykorzystany, nie tylko w moim domu.



Składniki:

  • 250 gr masła( może być margaryna)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka suchego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1-2 łyżki mleka ( jeśli ciasta okaże się za gęste)
  • 50 gramów rodzynek nie koniecznie
  • cukier waniliowy


Wykonanie:

Masło o temperaturze pokojowej włożyć do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i utrzeć. Do utartej masy dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ucieranej masy dodawać po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko ubić. Na koniec dodać mak, trzeba go przesiać, opłukać i wysuszyć na sitku, ja dodałam mak mielony, taki gotowy ze sklepu. jeśli piegusek byłby za gęsty, dodać trochę mleka, ale ja nie dodawałam. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, odsączyć i dodać do pieguska. Przygotować foremkę keksową, 30 cm x 12 cm, wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Pieguska pieczemy w temperaturze 175 stopni góra-dół, około godziny do suchego patyczka.




22 września 2022

Szczawiowa z ziemniakami i z jajkiem

 Zupa szczawiowa jest bardzo dobra, a w dodatku bardzo prosta. Tym razem wersja zupy ugotowana na rosole, czyli błyskawiczna,  ze słoiczka sobie zrobionego wiosną szczawiu . Najbardziej lubię taką kwaśną, dlatego nie żałuję do niej szczawiu, zaprawioną śmietaną i z  ugotowanymi oddzielnie ziemniakami. Taką zupą można się najeść, jest treściwa i smaczna.



Składniki:

  • 1 litr rosołu
  • 1 słoik szczawiu u mnie 400 ml
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 4 jajka
  • 1kg ziemniaków
  • sól
  • cukier

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki obrać, umyć, zalać zimną wodą, osolić do smaku i ugotować. Gdy ziemniaki się gotują  zagotować rosół, dodać szczaw ze słoika, lub 2-3 garście świeżego i zagotować. Mąkę rozrobić w odrobinie zimnej wody, wymieszać, dodać trochę gorącej zupy i wlać do garnka. Zupę doprawić do smaku solą i szczyptą cukru, dla zrównoważenia smaku, jeśli mało kwaśna, można dodać soku z cytryny. Do śmietany wlać kilka łyżek gorącej zupy, zahartować ją i zaprawić zupę. Ugotowane ziemniaki odcedzić, polać gorącą szczawiową i dodać obrane połówki jajek.


19 września 2022

Risotto z warzywami

 Risotto z warzywami jest to proste danie, które można podać zarówno na obiad jak i na ciepłą kolację. Warzywa mogą być różne, u mnie papryka, marchew, cebula, pomidory suszone, ale często dodaję też cukinię. Danie to chętnie jedzą dzieci, można przemycić tu dużą porcję warzyw. 



Składniki:

  • 1 szklankę ryżu arborio, lub innego do risotto
  • 1 marchew
  • 1 papryki czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula 
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/4 sera typu Feta
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 3 szklanki gorącego wywaru warzywnego lub wody
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml wina białego wytrawnego

Wykonanie:

Ryż opłukać w zimnej wodzie i odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę, chwilę przesmażyć, dodać marchew i czosnek, smażyć pół minuty, włożyć paprykę i wszystko przesmażyć. Można dodać małego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora. Następnie na patelnię wsypać ryż i cały czas mieszać, obsmażyć, aż ryż zrobi się szklisty, wlać wino i wymieszać. Jeśli risotto będą jadły dzieci, nie dodawać wina. Teraz dolewać chochlą gorącą wodę i cały czas mieszać, gotując na małym grzaniu, jak ryż wchłonie płyn dodać znowu i tak powtarzać, aż ryż się ugotuje i wchłonie cały płyn. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać zioła prowansalskie, pokrojone w paski suszone pomidory i wszystko wymieszać. Wyłączyć grzanie dodać pokrojony w kostkę ser feta, parmezan i łyżkę szczypiorku, wszystko wymieszać, wyłożyć na talerze i posypać po wierzchu szczypiorkiem.



13 września 2022

Budyniowe ciastka

 Budyniowe ciastka, to kruche ciasteczka, małe takie na jeden kęs, pyszne i delikatne. Przepis jest bardzo prosty, jeden z moich ulubionych, ciasteczka robi się szybko, nie trzeba ani specjalnie wyrabiać, ani wałkować. Do pomocy przy formowaniu warto zaprosić dzieci, razem miło spędzi się czas, a ciasteczka będą jeszcze smaczniejsze.



Składniki:

  • 250 gramów masła
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 80 gramów cukru pudru
  • 100 gramów budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać masło o temperaturze pokojowej, chociaż w przepisie oryginalnym jest, że ma być  prosto z lodówki, ale lepiej się te ciasteczka robi, gdy masło nie jest twarde. Dodać cukier puder i budyń waniliowy, oraz sok z cytryny, zagnieść ciasto na gładką masę, zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę, aby odpoczęło. Do ciastek budyniowych nie dodaje się jajek, a mimo to ciasteczka są pyszne. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, nabierać łyżeczką ciasto i formować w ręku kulki, które układać w formie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i piec ciasteczka 12-14 minut, do zrumienienia. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem, ale ja wolę takie bez niczego. Ciasteczek budyniowych wyszło 40.