19 kwietnia 2024

Milky Way bez pieczenia

 Bardzo smaczne i proste ciasto bez pieczenia nazywane też Mleczną kanapką, to trzy warstwy herbatników przełożone pysznym kremem na bazie mleka w proszku i polane polewą czekoladową. Taki deser sprawdzi się na każdą okazję, a smakuje i dzieciom i dorosłym. Herbatniki mogą być kakaowe, białe, lub mieszane.



Składniki:

  • 180 ml mleka świeżego 3,2
  • 130 gramów cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 gramów masła
  • 250 gramów mleka w proszku 
  • herbatniki 45 sztuk, zależy od wielkości formy


Polewa czekoladowa:
  • 1 tabliczka czekolady
  • 100 ml śmietany 30%


Wykonanie:

Do wykonania kremu mlecznego potrzebny jest nam mikser, taki z końcówkami do ubijania. Mleko może być też 2%, ale lepiej 3,2% świeże wlać do garnka dodać cukier i cukier waniliowy, można dodać też pasty waniliowej, lub wanilii, mieszając zagotować i zostawić do całkowitego wystudzenia, mleko musi być zimne. Masło, lepiej jak jest w temperaturze pokojowej, ubić do białości, następnie dalej ubijać i dodawać po trochu zimnego mleka z cukrem. Cały czas ubijać, masa nie bardzo będzie chciała się łączyć, ale tak ma być. Mleko w proszku przesiać przez sitko, żeby pozbyć się grudek, nie nadaje się do kremu mleko granulowane, musi być zwykłe.  Gdy całe mleko dodamy już do masła, dalej ubijać i dodawać po trochu mleko w proszku. Krem zacznie nam się ładnie łączyć, zrobi się gładki i jednolity. Przygotować formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników, u mnie białe, na to wyłożyć połowę kremu, znowu warstwę herbatników kakaowych, pozostały krem rozsmarować i przykryć herbatnikami kakaowymi, lub białymi. Do naczynia wlać śmietankę podgrzać ją, ale nie gotować, czekoladę połamać na kawałki i mieszając rozpuścić w gorącej śmietanie. Polewą polać ciasto po wierzchu i wstawić do lodówki aby stężało. Ciasto Milky way jest bardzo smaczne i ładnie się kroi.


16 kwietnia 2024

Zupa gulaszowa

 Zupa gulaszowa to pyszne danie jednogarnkowe, idealne na obiad, ale też na ciepłą kolacje. Zupa treściwa i rozgrzewająca, z kawałkami mięsa wołowego, ziemniakami i papryką, pikantna i gęsta. Tradycyjna zupa węgierska zagościła u nas na dobre, smakuje rewelacyjnie, dlatego często jest gotowana.



Składniki:

  • 800 gramów wołowiny bez kości 
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 3 pomidory
  • papryka ostra
  • pieprz
  • sól
  • kminek
  • liść laurowy
  • 600 gramów ziemniaków
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera


Wykonanie:

Mięso wołowe  najlepiej z łopatki, lub z udźca pokroić w kostkę. Warzywa:, marchew, pietruszkę, seler, paprykę najlepiej żółtą i czerwoną, obrać i pokroić w kostkę, taką większą. Na patelni rozgrzać smalec i na dużej mocy grzania obsmażyć mięso z każdej strony, a następnie przełożyć do garnka w którym będzie gotowała się zupa i wsypać od razu paprykę mieloną i wymieszać, wtedy papryka doda więcej aromatu. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę i dodać marchewkę, pietruszkę, seler, paprykę, wszystko chwilę smażyć i przełożyć na mięso, a następnie zalać czterema szklankami wody, dodać liść laurowy i wolno gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Gdy mięso będzie miękkie dodać ziemniaki i dopiero teraz osolić do smaku, dolać wody jeśli zupa jest za gęsta, dodać kminek, paprykę ostrą i koncentrat pomidorowy, lub pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę i gotować na wolnym grzaniu, aż ziemniaki będą miękkie, czyli około 30 minut.

11 kwietnia 2024

Klopsy z suszoną śliwką zawijane w boczek

 Pyszne, mielone klopsy, nadziewane suszoną śliwką, zawinięte w plaster boczku i pieczone w piekarniku, to pomysł na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny. Danie to sprawdzi się także na wszelkie uroczystości rodzinne typu święta, urodziny, komunie. Połączenie śliwki suszonej z mięsem mielonym idealnie się komponuje, dodatek boczku sprawi, że mięso nie wysuszy się podczas pieczenia, a boczek będzie chrupiący. Przepis jest bardzo prosty i dosyć szybki.


Składniki:

  • 800 gramów mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 łyżeczkę musztardy
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 8 plasterków boczku
  • 15 śliwek suszonych
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich

Wykonanie:

Mięso wieprzowe najlepiej zmielić sobie, może być łopatka lub karkówka. Bułkę namoczyć w wodzie. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajko, pokrojoną w drobną kosteczkę jedną cebulę, sól, pieprz do smaku, paprykę, musztardę i wyrobić na gładką masę. Klopsów może wyjść więcej, gdy zrobimy mniejsze, ja podzieliłam masę mięsną na osiem porcji. Każdą porcję mięsa nadziać suszoną śliwką, dokładnie zlepić, uformować okrągłego klopsa, a następnie owinąć go boczkiem. Przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować dno olejem i ułożyć klopsy tak, aby nie dotykały do siebie. Cebulę pokroić w kostkę i równomiernie rozłożyć miedzy klopsami. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w paski i wyłożyć na cebulę. Piekarnik nagrzać funkcja góra-dół. Klopsy przykryć pokrywą, lub folią aluminiową i piec 30 minut, następnie odkryć i piec jeszcze 15 minut do ładnego zrumienienia boczku. Klopsy można podać z ziemniaki, lub z ryżem, z dodatkiem sałatki.



7 kwietnia 2024

Sernik z kokosową kruszonką

Delikatny, aksamitny sernik z kruszonką kokosową to pyszne ciasto, takie na większą okazję i na zwykły dzień. Połączenie zrumienionego kokosu z serem daje niepowtarzalny, wyjątkowy smak i aromat, dzięki czemu sernik jest bardzo smaczny i inny niż pozostałe serniki. Przepis nie jest trudny, wymaga trochę pracy, ale smak ciasta nam to wynagrodzi.



Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 200 gramów cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 120 gramów masła

Ciasto kruche:
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów cukru
  • 1 jajko
  • 100 gramów masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka kokosowa:
  • 200 gramów wiórek kokosowych
  • 1 żółtko
  • 3 pełne łyżki masła

Wykonanie:
Najpierw z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i z cukrem, dodać masło i posiekać nożem na drobną kruszonkę. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Przygotować formę do pieczenia 25 na 40 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto równą warstwą. Z podanych składników zrobić kruszonkę, wiórki wsypać do miski, dodać żółtko i bardzo miękkie masło, palcami wymieszać wszystko i zagnieść kruszonkę. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i cukier waniliowy i ubić mikserem, następnie ubijając dodawać miękkie masło i po łyżce sera. Do masy serowej dodać budyń w proszku i wymieszać. Ubić pianę z sześciu białek na sztywno, jedno białko zostanie nam od kruszonki, delikatnie wymieszać z masą serową i wyłożyć na ciasto kruche. Po wierzchu posypać sernik kruszonką kokosową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni funkcja góra-dół i piec 60 minut. Sernik  przykryć z wierzchu papierem do pieczenia, żeby kruszonka nam się nie spaliła za szybko.

3 kwietnia 2024

Bitki z indyka w sosie

 Soczyste Bitki z indyka w aksamitnym sosie, to pyszne, proste danie obiadowe, sycące i bardzo zdrowe. Można podać je na wiele sposobów z dodatkiem kaszy, klusków śląskich, czy ziemniaków, z ulubioną surówką, buraczkami, a nawet z kiszonym ogórkiem. Bitki można przygotować od razu na dwa dni, smakują tak samo.



Składniki:

  • 700 gramów piersi z indyka
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • tłuszcz do smażenia


Wykonanie:

Mięso z indyka umyć, osuszyć i pokroić na plastry w poprzek włókien. Każdy plaster rozbić tłuczkiem do mięsa, najlepiej przez folię, żeby nie porozrywać mięsa. Na patelni rozgrzać tłuszcz, może być to olej, lub masło klarowane. Obie mąki zmieszać i panierować rozbite filety z każdej strony. Smażyć z obydwóch stron do zrumienienia, i odłożyć na półmisek. Na pozostałym tłuszczu zrumienić cebulę pokrojoną na pół plasterki. Bitki przełożyć do rondla i na wierzch dodać zrumienioną cebulę. Na patelnię wlać 1,5 szklanki wody, zagotować i zalać mięso. Wszystko zagotować, zmniejszyć grzanie do minimum, doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką. Dusić pod przykryciem na wolnym grzaniu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolać wody, jeśli sosu zrobi się mało.

26 marca 2024

Miodownik

 Miodownik pyszne ciasto z miodem, przełożone kremem na bazie kaszy manny i kwaśnym dżemem porzeczkowym, dla złamania smaku. To jedno z najlepszych ciast, które ma tę zaletę, że można przygotować je wcześniej, gdyż jak postoi to nabiera smaku i jest mięciutkie. Ciasto proste do zrobienia, a przepis bardzo stary, wypróbowany przez wiele lat.



Składniki:

  • 600 gramów mąki pszennej
  • 70 gramów masła
  • 200 gramów cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka sody

Masa:

  • 3/4 l mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 200 gramów masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • dżem z czarnej porzeczki


Wykonanie:

Masło podgrzać i jeszcze ciepłe ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijając dodać miód, następnie śmietanę i jajka. Do ubitej masy dodawać po trochu dwie szklanki mąki wymieszanej z sodą i wszystko ubić. Pozostałą mąkę wysypać na stolnicę, dodać ubitą masę i zagnieść ciasto. Ciasto na miodownik jest miękkie i delikatne, podzielić je na trzy równe części. Przygotować formę 20 na 35 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia i rozłożyć jedną część ciasta na całej formie dociskając dłońmi. Piekarnik nagrzać góra-dół do 180 stopni i piec ciasto 18-20 minut. W ten sam sposób upiec pozostałe dwa placki. Do szklanki mleka wsypać kaszę manną, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać kaszę manną i wolno gotować 6 minut, cały czas mieszając. Gotową kaszę przykryć i zostawić do wystudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać cały czas ucierając po łyżce zimną  kaszę manną. Zimny placek posmarować cienko dżemem porzeczkowym, na to ułożyć łyżką połowę kremu, lekko rozsmarować, aby masa nie zmieszała się z kremem, przykryć drugim plackiem, znowu posmarować dżemem i na to krem i przycisnąć ostatnim plackiem. Miodownik najlepszy jest na drugi, lub trzeci dzień. Można polać go polewą czekoladową, lub posypać tylko cukrem pudrem.

Schab ze śliwką

 Soczysty, pyszny Schab nadziewany suszonymi śliwkami pieczony w piekarniku. Idealnie sprawdzi się na święta, czy rodzinne uroczystości. Pyszny zarówno na zimno, jak i na ciepło. Schab, aby był soczysty trzeba zamarynować go na co najmniej 12 godzin. Przepis jest dosyć prosty, z mojego rodzinnego domu, zawsze gościł u nas na świątecznym stole.



Składniki:

  • 1,20 kg schabu wieprzowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 plastry boczku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki oleju
  • 150 gramów śliwek suszonych, kilka moreli



Wykonanie:

Schab umyć, osuszyć i ostrym cienkim, długim nożem zrobić z każdej strony po środku nacięcie, taki jakby kanał. Schab posmarować musztardą, najlepiej ostrą, posypać pieprzem, solą, majerankiem z każdej strony i przełożyć do naczynia, przykryć i zostawić najlepiej na całą noc, aby mięso się zamarynowało. Rano schab wyjąć z marynaty i wytrzeć go ręcznikiem papierowym. Śliwki suszone opłukać, jeśli bardzo twarde można chwilę pomoczyć. W miejsce nacięcia wkładać śliwki, upychając dosyć mocno, aby całe nacięcie wypełniło się dokładnie, można pomagać sobie trzonkiem drewnianej łyżki. Końce schabu gdzie był otwór, zamknąć za pomocą wykałaczki. Schab posmarować olejem, posypać papryką i przełożyć go na duży kawałek folii aluminiowej, lub do naczynia ze szczelną pokrywką. Na wierzchu schabu położyć plastry boczku, posypać jeszcze odrobiną majeranku, papryki, polać pozostałym olejem, szczelnie zawinąć folię. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, funkcja grzania góra-dół, wstawić mięso do gorącego piekarnika i piec 45 minut. Następnie zdjąć folię z wierzchu i piec jeszcze 20 minut, aby schab z wierzchu się zrumienił. Wyjąć mięsno z piekarnika, zawinąć znowu szczelnie w folię i zostawić do ostygnięcia, wtedy schab będzie soczysty. Schab można podać od razu ciepły pokrojony na porcje z dodatkiem ziemniaków, lub zimny jako zakąska, pyszny też jest w galarecie.