22 lipca 2024

Sałatka z fasolki szparagowej na zimę

 Rewelacyjna Sałatka z fasolki szparagowej z dodatkiem ogórków, cebuli, marchewki i papryki w pysznym pomidorowym sosie. To bardzo dobry pomysł na fasolkę szparagową, aby można było jeść ją zimą, jako dodatek do obiadu, ale też do kanapek. Fasolkę na zimę robiłam na wiele sposobów, w zalewie kwaśnej, mroziłam ją, ale żaden z tych sposobów nie przypadł mi do gustu, wersja w sosie pomidorowym okazała się najlepsza.



Składniki:

  • 2 kg fasolki szparagowej
  • 2,5 kg ogórków
  • 1 papryka 
  • 1 marchew
  • 1 kg cebuli
  • 250 ml oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • 380 ml koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki soli kamiennej

Wykonanie:

Ogórki i cebulę obrać i pokroić na plasterki, dodać 2 łyżki soli, wymieszać i zostawić na pół godziny. W tym czasie umyć fasolkę szparagową, obciąć końcówki i pokroić ją na kawałki. Włożyć fasolkę go garnka, zalać wodą, tak aby ją przykryła, dodać obraną marchew, dwie łyżki soli i ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać paprykę pokrojoną na małe paseczki, zagotować i odcedzić, zostawić na sitku aby wystygła. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki z cebulą odcedzić z solanki, dodać przestudzoną fasolkę z papryką, startą marchew, olej, ocet, cukier, koncentrat pomidorowy, wymieszać wszystko i zostawić na 2-3 godziny. Przygotować słoiki: umyć je i wyparzyć razem z nakrętkami. Sałatkę układać w słoikach lekko ją upychać, aby pozbyć się powietrza i zakręcić. Garnek wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki, zaleć je zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotować, zmniejszyć grzanie i gotować 10 minut.


20 lipca 2024

Papryka faszerowana kaszą i mięsem

 Papryka faszerowana kaszą gryczaną z piekarnika, z dodatkiem mięsa mielonego i cebuli, danie idealne na lato, lekkie, zdrowe i smaczne. Na blogu są już przepisy na paprykę nadziewaną, ale ten jest inny, zresztą  jest wiele możliwości na wypełnienie tego zdrowego i pysznego warzywa. Tak przygotowaną paprykę podajemy bez dodatku ziemniaków, jedynie z surówką.



 

Składniki:

  • 10 papryk średnich
  • 400 gramów mięsa mielonego
  • 100 gramów kaszy gryczanej 
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka zielonej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich




Sos:

  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 szklanka wody

Wykonanie:

Paprykę mam z własnej uprawy, nie jest duża jasno żółta, fioletowa i zielona, ale każda odmiana się sprawdzi, umyć ją, odciąć końcówki z ogonkiem i wydrążyć nasiona ze środka. Jeśli mamy dużą paprykę czerwoną, możemy przekroić ją na pół wzdłuż, wtedy będzie potrzeba więcej farszu, gdyż ta papryka jest duża. Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie na sypko, nie może się rozgotować, lepiej aby była lekko twarda. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko zrumienić  na oleju. Przygotować farsz: do miski dodać mielone mięso, kaszę, zrumienioną cebulę, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, ziołami prowansalskimi i łyżką wymieszać, aby wszystko się połączyło. Paprykę nadziać farszem, otwór z kaszą zamknąć obciętą końcówką papryki, lub kawałkiem pomidora. Przygotować naczynie do pieczenia, ułożyć paprykę, między nią włożyć kawałki pokrojonego pomidora. Składniki sosu wymieszać, dodać oregano i polać paprykę, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni funkcja grzania góra-dół, piec pół godziny, odkryć i jeszcze 5 minut piec bez przykrycia. Sprawdzić patyczkiem czy papryka jest miękka. Upieczoną paprykę posypać posiekaną natką pietruszki.


18 lipca 2024

Zupa warzywna z indykiem

 Zupa z dużą ilością warzyw, zdrowa, dietetyczna, można ją jeść bez obaw, że utyjemy. Teraz jest sezon na świeże warzywa, ja mam z własnego ogrodu, warto z nich korzystać. Zupa jest bardzo smaczna, sprawdzi się na upalne dni, idealna dla dzieci i dorosłych. To prawdziwa bomba witaminowa, można ją wzbogacić o ulubione warzywa groszek zielony, cukinię, czy kapustę. Ugotowana na wywarze z mięsa indyka, ale można zastąpić je mięsem chudym drobiowym, czy cielęciną.



Składniki:

  • 0,400 gramów mięsa z indyka
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 pomidor
  • garść fasolki szparagowej
  • 1/2 kalafiora
  • 2 kalarepki
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 pomidor
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka zielonej natki pietruszki
  • zielone liście selera
  • 1 liść laurowy
  • por

Wykonanie:

Mięso, najlepiej z kością, opłukać i zalać zimną wodą, tak aby było przykryte, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować pod przykryciem. Obrać marchew, umyć ją i pokroić w kostkę. Kalarepki obrać i pokroić tak jak marchewkę. Kalafior umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Fasolkę szparagową umyć, obciąć końcówki i pokroić na kawałki. Gdy mięso trochę się podgotuje dodać liść laurowy, trochę soli, pieprzu do smaku i warzywa: marchew i pietruszkę. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodać pozostałe warzywa: pokrojoną kalarepkę, fasolkę, kalafior, por i seler. Po chwili włożyć do zupy ziemniaki. Wszystko gotować 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kosteczkę i na koniec dodać do zupy, zagotować i dodać posiekaną drobno natkę pietruszki. Zupa warzywna jest bardzo delikatna i pyszna.

13 lipca 2024

Kurki w śmietanie

 Klasyczny, bardzo prosty i szybki przepis na kurki, a zarazem bardzo smaczny, zadowoli każde podniebienie. W moim rodzinnym domu jedliśmy je często w sezonie. Danie smaczne same, ale można wzbogacić je dodatkiem piersi z kurczaka, czy nawet schabu. Kurki to bardzo smaczne, aromatyczne grzyby, najlepiej jak są małe, wtedy zostawiamy je w całości, te większe trzeba pokroić.






Składniki:

  • 250 gramów kurek
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • 100 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Kurki oczyścić , umyć je pod bieżącą wodą, nie moczyć, gdyż nasiąkną za bardzo wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Mniejsze kurki zostawić w całości, a większe pokroić, ale nie drobno, tylko na większe kawałki. Na patelni rozgrzać masło. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić ją na maśle. Do cebuli dodać kurki i smażyć je mieszając około 8-10 minut. Grzyby puszczą sok, który w czasie duszenia lekko odparuje. Kurki doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać śmietankę. Chwilę wszystko dusić, aż powstanie aksamitny sos, jeśli wolimy gęsty, można dodać trochę mąki do śmietanki, wymieszać i dopiero dodać do kurek. Na koniec kurki w śmietanie posypać posiekaną natką pietruszki. Kurki w śmietanie podajemy z  dodatkiem chleba, ryżu ugotowanego na sypko, lub z makaronem.


9 lipca 2024

Ogórki konserwowe na zimę

 Pyszne ogórki konserwowe, takie trochę kwaśne, trochę słodkie, idealne jako dodatek do mięsa, wędliny i sałatek. Przepis sprawdzony od wielu lat, taki tradycyjny, tak robiono w moim domu od zawsze, ponieważ takie nam smakują. Zachęcam do zrobienia ich teraz, muszą jedynie być to ogórki małe.



Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 300 ml octu 10%
  • 2 litry wody
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 10 ząbków czosnku
  • chrzan
  • 5 gałązek kopru z nasionami 
  • 10 liści laurowych
  • 10 ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 5 łyżeczek gorczycy

Wykonanie:

Ogórki muszą być małe i zdrowe, bez plam, trzeba je dokładnie umyć. Przygotować słoiki 900ml, lub mniejsze, umyć je i wyparzyć razem z zakrętkami. Ogórki ułożyć na stojąco w słoikach, dosyć ciasno jeden przy drugim. Do każdego słoika włożyć kawałek obranego chrzanu, pół łyżeczki gorczycy, ząbek czosnku i pół gałązki kopru. Do garnka wlać wodę dodać sól, cukier, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i zagotować, a następnie dodać ocet i doprowadzić zalewę do wrzenia, wyłączyć i zostawić aby ostygła. Ogórki zalać letnią zalewą, wytrzeć brzeg słoika i zakręcić. Do dużego garnka włożyć na dno ściereczkę, wstawić słoiki z ogórkami, wlać wodę do 3/4 wysokości słoików, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 7-10 minut. Ogórki wystawić i wynieść w chłodne miejsce, aby je spróbować powinny postać chociaż 10 dni, aby nabrały smaku.

8 lipca 2024

Bakłażan z patelni

Bakłażan na ciepło, prosto z patelni to pyszne, zdrowe i sycące danie kolacyjne, lub lekka przekąska. Właściwie to taka sałatka na ciepło, do tego tylko kromka chleba, lub grzanka i można się najeść. Dziś najprostsza wersja, z małą ilością składników, ale mnie taka najbardziej smakuje. Często dodaję też cukinię, oraz ser mozzarellę, lub fetę.


 
Składniki:
  • 5 plastrów bakłażana
  • 1duży pomidor
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • starty parmezan
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wykonanie:

Plastry bakłażana posypać solą i zostawić na 10 minut, wtedy sól wyciągnie gorzki smak. Pomidora umyć i pokroić na grube plastry. Patelnię rozgrzać, dodać oliwę. Krążki bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym i układać jedną warstwą na patelni, dodać jedną gałązkę bazylii i łyżkę wody, przykryć i chwilę dusić. Następnie odkryć patelnię, każdy plaster przewrócić na drugą stronę, położyć plaster pomidora, jeśli nie ma płynu na dnie można dodać odrobię wody, posypać pieprzem, lekko solą, parmezanem, przykryć  na chwilę, jak ser zacznie się topić, wyjąć bakłażana razem z pomidorem na talerz, posypać po wierzchu posiekaną bazylią i podawać z chlebem, bułką lub z grzanką.


4 lipca 2024

Ogórki kiszone w butelkach

Ogórki kiszone w butelkach po mleku są bardzo dobre, nie psują się i nie rdzewieją nakrętki, mam jeszcze z poprzedniego roku. Ogórki też nie wypływają do wierzchu, przykryte są przyprawami i sokiem. Co prawda muszą być to wąskie ogórki, takie które przejdą przez otwór butelki.



Składniki na jedną butelkę:

  • ogórki świeże ile szmieści
  • sól kamienna
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren pieprzu
  • kawałek korzenia chrzanu
  • gałązka kopru z nasionami
  • przegotowana letnia woda

Wykonanie:

Butelki po mleku umyć i dobrze wypłukać. Ogórki świeże umyć, najlepiej pod bieżącą wodą. Korzeń chrzanu obrać i umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować kilka litrów wody, zależy ile mamy ogórków i zostawić, aby ostygła. Do czystych butelek wkładać ogórki i potrząsać butelką, aby lepiej się układały, ogórki nie muszą stać, chodzi o to, aby weszło ich jak najwięcej. Dodać płaską łyżkę soli kamiennej, nie może być sól jodowana, a następnie dodać wszystkie przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, pieprz, chrzan i koper. Ogórki zalać letnią wodą, tak aby były przykryte i zakręcić nakrętki. Jeśli mamy ciepłą piwnicę możemy od razu wynieść ogórki, ale jeśli piwnica jest zimna to zostawić je w domu, aby trochę się ukisiły i dopiero wynieść. Większe ogórki, które nie wejdą nam do butelek możemy włożyć do słoików, lub zrobić z nich sałatkę. Aby wyjąć ukiszone ogórki, odcinamy butelkę poniżej nakrętki, tam gdzie się rozszerza butelka.