Białe kimchi –łagodna wersja
Białe kimchi czyli kiszona kapusta pekińska po koreańsku idealna propozycja dla osób, które chcą spróbować kimchi, ale nie przepadają za ostrymi smakami. W przeciwieństwie do tradycyjnej wersji, białe kimchi nie zawiera papryki gochugaru – jest delikatne, lekko słodkie i bardzo orzeźwiające. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, miski ramen lub zdrowa przekąska prosto z lodówki. To również doskonała opcja dla dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Składniki: Do kiszenia kapusty 1 duża kapusta pekińska ⅓ szklanki soli gruboziarnistej 1,5 litra wody Dodatki: 1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki 1/3 rzodkwi czarnej 4 cebulki dymki ze szczypiorem 1/2 jabłka lub gruszka Zalewa: ½ jabłka 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 1 litr wody przegotowanej ostudzonej kawałek imbiru 3 cm 2 łyżki soli kamiennej Wykonanie: Kapustę pekińską obrać z wierzchnich liści jeśli są uszkodzone, umyć i przekroić wzdłuż, dzieląc ją na cztery części. Włożyć ją do ...

