Ciasto z rabarbarem ucierane
Puszyste, delikatne, lekko kwaśne ucierane ciasto z rabarbarem, które zawsze się udaje to klasyka domowych wypieków. Teraz, gdy rabarbar jest wszędzie dostępny, warto cieszyć się jego smakiem, można ugotować kompot, ale jako dodatek do ciasta sprawdzi się idealnie, przełamując słodki smak. A jak zrobić takie ciasto? Przepis jest bardzo prosty, od wielu lat korzystam z niego, można dodać też inne owoce lub upiec samo jako babkę. Porcja jest na dużą formę 20 x 40 cm. Składniki na ciasto z rabarbarem: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka oleju 3/4 szklanki wody 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 proszek do pieczenia 400-500 gramów rabarbaru Wykonanie: Rabarbar umyć, odciąć końcówki, jeśli młody to nie obierać, tylko pokroić w cienkie plasterki. Przygotować formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie ubita dodawać po trochu mąkę wymieszaną z...