26 marca 2022

Kapusta smażona do obiadu

 Kapusta biała, nie musi być młoda, tak naprawdę lepsza jest ta zimowa, smażona z cebulką i boczkiem, to pyszny dodatek do drugiego dania. Kapusta tak przygotowana pasuje zarówno do kotletów, jak i żeberek, czy nawet do drobiu. Przepis mojej babci, ona robiła ją na ,,oko", zawsze była pyszna, jest dość delikatna, tak że z chęcią jedzą ją też dzieci.





Składniki:

  • 1/2 główki kapusty białej( 600-800 gramów)
  • 100 gramów wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka smalcu



Wykonanie:

Kapustę obrać. umyć i drobno poszatkować. Boczek pokroić w kostkę i tak samo pokroić obraną cebulę. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz dodać cebulę i chwilę ją smażyć, aż zmięknie, wtedy dodać pokrojony boczek i wszystko mieszając co chwilę smażyć. Gdy boczek lekko się zrumieni dodać kapustę i smażyć wszystko, cały czas mieszając, aż kapusta cała się podsmaży i zmniejszy swoją objętość. Kapusta w czasie smażenia puści trochę soku, wtedy zmniejszamy grzanie na najmniejsze, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku, przykrywamy i wolno dusimy. W czasie duszenia mieszamy co chwilę, jeśli soku jest mało, podlewamy 1/2 szklanki wody. Smażymy kapustę, aż będzie miękka, czas zależy od rodzaju kapusty, może być to pół godziny, a nawet godzina, tak że trzeba co jakiś czas sprawdzać. Gdy kapusta jest już miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z cytryny do smaku, a także jeśli trzeba doprawiamy na koniec pieprzem i solą. Kapusta w smaku jest delikatna, lekko kwaśna, trochę słodka i trochę pikantna, po prostu pyszna.

24 marca 2022

Sałatka z pieczonym burakiem

 Sałatka z pieczonym burakiem, zwana też Carpaccio z buraka, chociaż Carpaccio powinno być z surowego buraka, a tu jest pieczony, lub może być gotowany. Sałatka trochę inna, ale bardzo smaczna, z dodatkiem sera typu feta, jabłka i orzechów włoskich, a wszystko polane pysznym sosem. Taka sałatka idealna jest na przekąskę, posiłek lekki do pracy, czy na kolację. Sprawdzi się też na imprezie.



Składniki:

  • 2 średnie buraki
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 opakowania sera Feta
  • 1-2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • kilka listków zielonej pietruszki

Sos:

  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Wykonanie:

Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około godzinę, aż będą miękkie. Lepiej jak buraki nie są duże, szybciej się upieką i są smaczniejsze. Wystudzone buraki obrać ze skórki i bardzo cienko pokroić na plasterki, za pomocą tarki zwanej mandoliną, lub nożem. Plasterki buraków ułożyć na talerzu jeden przy drugim, tak żeby zachodziły na siebie i pokryły całe dno talerza. Mogą być też buraki ugotowane ze skórką, ale te pieczone są smaczniejsze. Fetę pokroić w kostkę i ułożyć na burakach, a na wierzchu dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Składniki sosu dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita emulsja i polać sałatkę. Orzechy posiekać i uprażyć chwilę na suchej patelni, cały czas mieszając. Sałatkę posypać po wierzchu orzechami i zieloną pietruszką.



23 marca 2022

Zupa klopsikowa

 Zupa klopsikowa pyszna, sycąca, a na dodatek bardzo szybka, właściwie to zupa i drugie danie w jednym. Przepis jest prosty, a zupa gotuje się tyle co ziemniaki. Idealna dla tych co kochają mięso, a można się nią najeść. Moja wersja Klopsikowej jest z dodatkiem śmietany, ale równie dobrze smakuje sama.


Składniki:

  • 300 gramów mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 małej czerstwej bułki 
  • 1 jajko
  • 5 ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 200 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka koperku
  • 1-2 łyżki mąki


Wykonanie:

 Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mielonego mięsa, dodać jajko, sól,  pieprz do smaku i wszystko wyrobić na gładką masę. Ręce zwilżyć wodą i formować małe klopsiku wielkości orzecha włoskiego. Włoszczyznę obrać i pokroić, zalać litrem wody i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem, gotować wszystko 10 minut. Każdy klopsik obtoczyć w mące i wrzucić na wrzącą zupę, gotować na średnim ogniu 10 minut. Na koniec śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy, dodać do garnka  i posypać zielonym koperkiem.

21 marca 2022

Krokiety z pieczarkami

 Krokiety z pieczarkami to danie, które nadaje się na szybki i pyszny obiad, czy kolację. Chrupiące z wierzchu, z pysznym nadzieniem pieczarkowym, smakują same, ale też jako dodatek do barszczu czerwonego. Krokiety z pieczarkami to także danie wigilijne w wielu polskich domach. Można przygotować je wcześniej, a potem tylko odgrzać i nic nie tracą na smaku, są tak samo pyszne.



Składniki na farsz:

  • 800 gramów pieczarek
  • 1-2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki bułki tartej



Wykonanie:

Pieczarki większe obrać, małe zostawić w całości, umyć, a następnie pokroić drobno. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju włożyć cebulę i chwilę ją dusić, aż zmięknie. Następnie dodać pieczarki, mieszając przesmażyć, zmniejszyć grzanie, dodać sól i pieprz, dosyć dużo, ale do smaku, farsz musi być ostry, wolno dusić, aż pieczarki będą miękkie, a sos wyparuje, nawet  około pół godziny.

Ciasto na naleśniki:


Do miski dodać mleko, wodę, olej i sól, lekko wymieszać, dodać jajka, mieszając dodawać po trochu mąkę. mieszać trzepaczką, lub mikserem, aby ciasto było gładkie, bez grudek. Ciasto gotowe może chwilę odpocząć. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i chochlą wlewać ciasto, tyle aby równo cienką warstwą pokryło dno patelni. Naleśniki na krokiety smażyć na wolnym grzaniu minutę i przewrócić na drugą stronę, ale smażyć już krócej, około pół minuty. Zostawić pół szklanki ciasta, dolać do niego 2 łyżki wody, wymieszać i zostawić, będziemy w nim panierować gotowe krokiety. Na każdy naleśnik położyć 2 łyżki farszu z pieczarek, zawinąć boki do środka, a następnie zwinąć formując krokieta. Każdy krokiet najpierw panierujemy w cieście, można też użyć do panierowania rozmącone jajka, ale ciasto obtoczy je dokładnie i sklei, następnie obtoczyć w tartej bułce, Gotowe krokiety po kilka sztuk na raz smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanym klarowanym maśle, lub oleju.

18 marca 2022

Racuchy drożdżowe

 Racuchy drożdżowe pamiętam z domu rodzinnego, a tak naprawdę z domu mojej babci, która smażyła nam je często, gdy chcieliśmy coś słodkiego. Racuszki były pyszne, grube, polane konfiturą wiśniową własnej produkcji, lub posypane cukrem pudrem. Przepis na ciasto jest dosyć prosty i sprawdzony, nie jest też kosztowny, jedynie trzeba trochę czekać, aż ciasto wyrośnie, ale za to racuchy wychodzą puszyste i delikatne.



Składniki:

  • 400 gramów mąki pszennej
  • 30 gramów drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • 1 jajko duże
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki cukru
  • 350 ml letniego mleka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

W misce rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i trochę letniego mleka, wymieszać i zostawić, aby drożdże wyrosły. Mąkę przesiać, dodać do wyrośniętych drożdży, wbić jajko, dodać szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy  i wyrabiać łyżką dolewając po trochu mleko, aż wszystko ładnie się połączy, tak około 10 minut, można też wyrobić ciasto za pomocą miksera. Ciasto nie może być za rzadkie, ani za gęste, dlatego w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki, lub dolać mleka. Gotowe ciasto na racuchy przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Czas rośnięcia jest różny, ale tak około 40 minut, chociaż nieraz jest gotowe już po pół godzinie. Na patelni rozgrzać tłuszcz tak około 3 milimetry, nie może być za gorący, gdyż racuszki nam się spalą. Przygotować w kubku wodę, łyżkę maczać najpierw w wodzie, potem nabrać ciasto i kłaść na rozgrzany tłuszcz, nie ruszać ich,  racuszki będą jeszcze rosły na patelni, smażyć je na wolnym grzaniu około 2-3 minuty z każdej strony. Gorące wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawać gorące posypane cukrem pudrem, lub z ulubioną konfiturą.


15 marca 2022

Bigosik z pieczarek

 Pieczarki często goszczą u mnie na stole, pod różną postacią: pieczarki faszerowane, sos pieczarkowy, zupa pieczarkowa, a także jako farsz do kotletów. Bigosik z pieczarek robię od bardzo dawna, smakuje on moim domownikom, jak i gościom, gdyż jest idealny na wszelkie imprezy. Przepis jest dosyć prosty, a pieczarki dostępne są całym rokiem, także polecam go wypróbować.



Składniki:

  • 500 gramów pieczarek
  • 250 gramów cebuli
  • 250 gramów kiszonych ogórków
  • 500 gramów kiełbasy
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oleju



Wykonanie:

Pieczarki większe obrać, mniejszych można nie obierać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i włożyć cebulę, smażyć ją chwilę mieszając, aż lekko zmięknie, wtedy dodać pieczarki, wymieszać i dusić wszystko, mieszając co chwilę, aż pieczarki będą miękkie, tak 10-15 minut. Gdy pieczarki się duszą, pokroić w kostkę kiełbasę dobrej jakości, a w mniejszą kostkę ogórki kiszone. Do uduszonych pieczarek dodać kiełbasę i smażyć chwilę, a na koniec dodać kiszone ogórki, jeśli jest mało sosu, dodać trochę wody. Gdy wszystko się podgotuje i smaki się połączą dodać ketchup pikantny po łyżce i spróbować, doprawić do smaku jeśli trzeba solą i pieprzem. Bigosik doprawiamy na koniec, gdyż kiełbasa jest słona, tak samo ogórki, jak i ketchup. Bigosik pieczarkowy podajemy z chlebem, lub z ryżem.

11 marca 2022

Ciastka w kratkę

 Ciastka te robię bardzo często, są bardzo proste do zrobienia i szybko znikają, są tak dobre. Nie trzeba ich wyrabiać, czy zagniatać, ciasto szybko się łączy, można zatrudnić nawet do pomocy dzieci i razem miło spędzić czas. Ciastka nie starzeją się szybko, mogą poleżeć dłużej, chociaż, powiem szczerze, że rzadko się to zdarza.



Składniki:

  • 1 jajko
  • 100 gramów cukru pudru
  • 120 gramów oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 240 gramów mąki pszennej


Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i cukier puder, wymieszać wszystko. Do oleju dodać jajko, cukier waniliowy i wymieszać do połączenia się składników, można za pomocą trzepaczki, lub nawet widelcem. Do mąki wlewać olej z jajkiem i mieszać, a następnie ręką wszystko połączyć na jednolitą masę. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, układać kulki w odległości od siebie, na koniec tłuczkiem do kotletów przycisnąć lekko każdą kulkę, tworząc płaskie ciasteczko z wierzchu w kratkę. Jeśli nie mamy tłuczka, możemy każde ciasteczko przycisnąć widelcem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i piec ciasteczka 10-15 minut do ładnego zrumienienia. Ciastek z porcji tej wyszło 36 sztuk.


5 marca 2022

Marynata do kotletów schabowych

 Kotlety schabowe to chyba najszybszy w przygotowaniu obiad, który najczęściej w niedzielę gości na naszych stołach. Często się zdarza, że kotlety są suche. Aby kotlety schabowe były soczyste i smaczne, należy je zamarynować. Marynata jest bardzo prosta, a przygotowane tak kotlety smakują wybornie. 


Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • sól 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Do salaterki włożyć olej, majonez i śmietanę, wymieszać, dodać musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli zapach czosnku nam przeszkadza, możemy pominąć ten składnik, wszystko wymieszać. Marynatę doprawić pieprzem, ilość pieprzu może być mniejsza, zależy od ostrości musztardy, solą i ziołami. Zamiast majeranku możemy dodać zioła prowansalskie, lub rozmaryn, czy tymianek. Marynaty wystarcza na 5-6 kotletów. Schab rozbić i każdy kotlet smarować marynatą z każdej strony, i układać w naczyniu, na wierzch wyłożyć pozostałą marynatę. Tak przygotowane kotlety należy  marynować co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc, najlepiej przykryte w lodówce. Kotlety wyjąć z marynaty i panierować najpierw w mące, w rozbitym jajku i bułce tartej.

1 marca 2022

Pasta z wędzonej makreli

 Pastę z wędzonej makreli, robię  bardzo często, gdyż lubi ją cała moja rodzina. Przepis jest prosty, nie trzeba dużo składników, a pasta bardzo dobra. Takie domowe smarowidło do chleba, można też wykorzystać do faszerowania jajek. Wersja podstawowa to makrela, jajka, cebula i majonez, ale ja dodaję jeszcze kiszonego ogórka, szczypiorek, lub natkę pietruszki, a nieraz paprykę. 



Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 4 jajka
  • 1 kiszony ogórek
  • 2 cebuli szalotki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać z łupin i zetrzeć na tarce o dużych otworach, lub pokroić w kostkę. Cebulki obrać i pokroić w kostkę, tak samo pokroić ogórka kiszonego. Można ogórka kiszonego zastąpić konserwowym, ale kiszony jest dużo zdrowszy i zaostrzy nam pastę. Wędzoną makrelę obrać ze skóry i ości, przełożyć do salaterki, dodać starte jajka, cebulę, ogórka kiszonego, szczyptę pieprzu i wymieszać z majonezem. Jeśli majonez jest mało ostry, można dodać łyżeczkę musztardy dla wzmocnienia smaku. Doprawić do smaku jeśli trzeba solą i pieprzem.