3 lipca 2022

Ciastka Baletki

 Ciastka Baletki to bardzo kruche ciasteczka obtoczone w maku i połączone marmoladą. Są bardzo smaczne, mięciutkie, puszyste i nie starzeją się szybko. Takie ciasteczka często można spotkać w cukierni, ale sobie zrobione są o niebo lepsze. Często Baletki robione są z ciasta biszkoptowego, moja propozycja jest trochę inna, ciasto kruche, ale bardzo delikatne, a w smaku przypomina biszkopt.



Składniki:

  • 190 gramów mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 gramów miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 90 gramów cukru pudru
  • mak 
  • marmolada

Wykonanie:

Masło włożyć do miski, bardzo ważne, żeby było miękkie, nie rozpuszczone, tylko bardzo miękkie, dodać cukier puder, szczyptę soli i wanilię, wszystko ubić mikserem,  następnie dodać żółtko, wszystko ubić, aż masa będzie puszysta i zbieleje. Do ubitej masy dodawać mąkę ziemniaczaną i pszenną i mieszać mikserem do połączenia składników, na koniec ciasto zagnieść ręką. Ciasto na Baletki jest bardzo miękkie i takie musi być. Najlepiej wyrobione ciasto schować na pół godziny do lodówki, wyjąć, nabierać  3/4 małej łyżeczki, formować kulkę, każdą maczać w maku i układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Część ciastek można upiec bez maku, wtedy mamy dwa rodzaje. Ciastka piec w nagrzanym piekarniku góra-dół 180 stopni przez 10-12 minut, do ładnego zrumienienia. Jeszcze lekko ciepłe ciastka smarować na spodzie marmoladą i zlepiać po dwa razem. 


1 komentarz:

  1. Przepyszne, kruchutkie,rozpływają się w ustach 😋

    OdpowiedzUsuń