22 stycznia 2022

Pączki z piekarnika

 Pączki z piekarnika są to pączki pieczone, a nie smażone w głębokim tłuszczu, czyli taka wersja lżejsza. Pączki są tak samo pyszne, polane lukrem i nadziane marmoladą. Ciasto robi się podobnie, jedyna różnica to pieczenie, a nie smażenie.





Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1,3/4 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 100 gram masła
  • 100 gram drożdży
  • 50 ml rumu lub łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • marmolada 
  • cukier puder
  • sok z cytryny


Wykonanie:
Mleko podgrzać. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i zalać 1/4 szklanki mleka, dokładnie wymieszać, zostawić aby podrosły. Mąkę przesiać przez sitko. Żółtka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i z solą. Dodać mąkę, wyrośnięte drożdże i wyrabiać ręką dolewając po trochu mleka. Masło rozpuścić i ostudzić. Pod koniec wyrabiania dodać rum, potem masło i wyrobić ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Miseczkę z ciastem przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją wielkość, rękę zwilżyć tłuszczem, nabierać ciasto, zrobić placuszek, a na środku kłaść kawałek marmolady, zlepić dokładnie i układać zlepieniem na drewnianej stolnicy posypanej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pączki przykryć ściereczką i zostawić, aby wyrosły. Wyrośnięte pączki piec w nagrzanym 165 stopni piekarniku góra-dół, piec 20-25 minut do ładnego zrumienienia. Zrobić lukier, cukier puder wymieszać z sokiem cytryny, ja wolę rzadszy, tak że cukru daję mniej i posmarować jeszcze ciepłe pączki lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz