11 grudnia 2021

Krokiety z kapustą kiszoną

 Krokiety z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, przyprawione na ostro pieprzem i solą, to jedna z wielu potraw obowiązkowa na wigilijnym stole. Krokiety to nic innego jak naleśniki z kapustą, obtoczone w bułce tartej i obsmażone na tłuszczu. To tradycyjne danie bardzo często jest przygotowywane nie tylko na święta, a grzyby suszone można zastąpić pieczarkami.



Składniki:

  • 500 gramów kapusty kiszonej
  • 50 gramów suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • olej

Ciasto na krokiety:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki mleka
  • około 3/4 szklanki wody
  • bułka tarta do obtoczenia krokietów
  • 2 jajka do panierowania krokietów

Wykonanie:

Wieczorem dzień wcześniej namoczyć grzyby, mogą być leśne, mieszane. Rano grzyby ugotować. Kapustę kiszoną zalać wodą, tak aby ją przykryła, dodać liście laurowe i ziele angielskie i wolno ugotować, aż będzie miękka. Na oleje przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać odcedzone, ugotowane i pokrojone suszone grzyby, wszystko przesmażyć. Kapustę odcisnąć, posiekać na desce i dodać do grzybów. Całość dusić mieszając około 15 minut, doprawić solą i pieprzem, musi być ostre i zostawić do wystygnięcia. Z podanych składników zrobić ciasto na naleśniki: zmiksować mąkę, mleko sól, jajka i wodę, ciasto powinno być gęstości śmietany, powinno na patelni samo się rozprowadzić cienką warstwą, a my tylko ruszamy patelnią, jeśli ciasto nie chce się rozprowadzić, trzeba dodać jeszcze wody. Usmażyć cienkie naleśniki i zostawić. Na każdy naleśnik nałożyć porcję kapusty, zawinąć dwa boki do środka, a całość zrolować. Jajka roztrzepać widelcem i panierować krokiety tak jak kotlety schabowe, każdy w jajku i w bułce tartej. Panierowane krokiety smażyć na złoty kolor z każdej strony na rozgrzanym oleju. Krokiety pyszne są same, ale można podać je też do barszczu.

1 komentarz: