Początek jesieni

22 września 2021

Zupa jarzynowa

 Zupa jarzynowa najlepsza jest ze świeżych warzyw, dlatego gotuję ją często teraz latem, aby nacieszyć się jej smakiem. Tradycyjna polska zupa z dużą ilością różnych warzyw i z ziemniakami, zaprawiona śmietaną, a ugotowana na wywarze mięsnym, lub na rosole. Zupę jarzynową poza sezonem można ugotować z mrożonymi warzywami.






Składniki:

  • 400 gramów żeberek, lub drobiu
  • 500 gramów ziemniaków
  • 1/2 kalafiora
  • 150 gramów fasolki szparagowej mieszanej
  • 1 kalarepka mała
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 100 gramów brukselki
  • 50 gramów cukinii
  • 200 ml śmietany 30%
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso opłukać, zalać 1,5 litrem wody, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować pod przykryciem. Warzywa obrać, umyć i pokroić: marchewkę i kalarepkę w kostkę, fasolkę na kawałki, kalafior podzielić na różyczki, a cukinię na pół plasterki. Gdy mięso jest na wpół miękkie, dodać marchew, pietruszkę, seler i por. Chwilę pogotować i dodać pozostałe warzywa, osolić do smaku i jak się zupa zagotuje, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki i warzywa będą miękkie około 20 minut. Gotową zupę zaprawić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem i posypać natką pietruszki, lub koperkiem. Zupa jarzynowa jest gęsta i zawiesista od samych warzyw, tak że nie ma potrzeby zaprawiać jej mąką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz