12 września 2020

Ocet jabłkowy domowy

 Ocet jabłkowy jest bardzo zdrowy, a przygotowanie w domowych warunkach bardzo proste. Na ocet wykorzystuję skórki z obranych jabłek, gniazda nasienne, a także mniejsze jabłka. Ocet jabłkowy robię co roku wtedy, gdy robię jabłka w słoiki na szarlotkę, tak więc nic się nie marnuje.


Ocet jabłkowy domowy


Ocet jabłkowy domowy

Składniki:

  • duży szklany słój
  • skórki, gniazda nasienne i jabłka
  • woda przegotowana letnia
  • cukier

Ocet jabłkowy domowy

Wykonanie:

Skórki oraz gniazda nasienne z jabłek, a także pokrojone spady, oczywiście  wszystkie części nadpsute i ściemniałe odrzucić, umyć. Słój duży, najlepiej z niedużym otworem, umyć dokładnie i wyparzyć. Wsypać owoce i zalać taką ilością letniej przegotowanej wody, aby były trochę przykryte. Na każdy litr wody dodać płaską łyżkę cukru. Słój przykryć kawałkiem płótna i zawiązać gumką. Słoik musi stać w temperaturze 20 stopni, tydzień lub dłużej. Co dziennie należy jabłka przemieszać drewnianą łyżką, aby zawsze były przykryte płynem. Na wierzchu pojawi się piana, to oznaka że następuje burzliwa fermentacja. Po zakończeniu burzliwej fermentacji, tzn. gdy piana już opadnie, a ocet ma przyjemny kwaśny smak, przelewamy płyn przez gazę, wlewamy do czystego słoika i wynosimy w chłodne miejsce. Ocet nabierze jeszcze mocy i zrobi się bardziej klarowny. Taki ocet jabłkowy rozlewamy do butelek i zakręcamy.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza