Początek jesieni

27 września 2021

Krupnik z kaszy jęczmiennej

 Krupnik to taka polska tradycyjna zupa, smaczna, sycąca, gotowana od zawsze w naszym kraju. Przygotowana na wywarze drobiowym, z dodatkiem warzyw, kaszy jęczmiennej i ziemniaków, prosty przepis, a zupa pyszna. Można ugotować ją też na rosole, wtedy jest dużo szybciej.



Składniki:

  • 400 gramów mięsa drobiowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 400 gramów ziemniaków
  • 1/4 szklanki kaszy jęczmiennej drobnej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, zalać 1,5 litrem wody, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Włoszczyznę obrać, umyć, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach i dodać do zupy razem z warzywami. Kaszę wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, aż woda będzie czysta i dodać do krupniku. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gdy mięso prawie miękkie, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Krupnik gotować jeszcze 10-15 minut, aż ziemniaki się ugotują i na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, lub koperek. Krupnik można ugotować także na żeberkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz