17 lipca 2021

Ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami to bardzo smaczne ciasto, wiśnie mogą być świeże, lub mrożone. Ciasto bardzo proste, robi się je bez użycia miksera. To propozycja dla wszystkich, co nie lubią długiego przygotowania, oraz zaczynają przygodę z pieczeniem. Piekę je przeważnie w lato, owoce mogą być różne, chociaż wiśnie nadają smaku trochę kwaśnego, co w połączeniu ze słodkim ciastem idealnie się komponuje. Ciasto idealne na piknik, imprezę na powietrzu, czy po prosu na deser do kawy.



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka zsiadłego, lub kefiru czy jogurtu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 500 gramów wiśni bez pestek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej do wiśni

Kruszonka:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki


Wykonanie:

Przygotować dwie miski: jedną do składników suchych, a drugą do mokrych. Do jednej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia, a następnie wymieszać trzepaczką, to od razu napowietrzy się mąka. Do drugiej miski dodać mokre składniki: jajka, zsiadłe mleko i olej, wszystko wymieszać trzepaczką, aż się składniki połączą, nie trzeba ubijać. Wymieszane mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką, żeby się połączyło, nie wyrabiać, mieszać tyle, aby nie było widać mąki. Przygotować formę 25 na 30 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Z podanych składników zrobić kruszonkę, po prostu wszystko razem wymieszać. Wiśnie bez pestek odsączone posypać mąką ziemniaczaną. Ciasto włożyć do formy, na wierzch wyłożyć wiśnie i posypać kruszonką. Ciasto z wiśniami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, góra-dół i piec do ładnego zrumienienia, ja piekłam 50 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz