13 maja 2021

Szpinak zasmażany do obiadu

 Szpinak jest bardzo zdrowy, chociaż nie każdy go lubi, a taki zasmażany na gęsto jest smacznym dodatkiem do obiadu. W sezonie wiosennym robię go bardzo często ze świeżego szpinaku, który rośnie w ogrodzie, a potem mam zamrożony, który jest tak samo dobry.



Składniki:

  • 500 gramów świeżego szpinaku lub mrożonego w liściach
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebulka szalotka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30%
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki mąki pszennej

Wykonanie:

Szpinak przebrać, oderwać ogonki, umyć i odsączyć. Pa patelni rozgrać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją  obsmażyć, ale nie rumienić, dodać drobno pokrojony czosnek i chwilkę dusić, uważać, aby się nie spalił. Szpinak pokroić na na 2-3 części, włożyć na patelnię, dusić, aż zmniejszy swą objętość. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy sok prawie odparuje, posypać mąką po wierzchu i wymieszać, a na koniec dodać dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Szpinak podawać na ciepło jako dodatek do mięsa smażonego, czy kotletów.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


9 komentarzy:

  1. wygląda cudownie , musze go zrobić bo lubię szpinak w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, jest pyszny, ale nie każdy lubi szpinak, pozdrawiam!

      Usuń
  2. Uwielbiam, lecz bez gałki.....

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię szpinak ,jednak z gałką muszkatałową nigdy nie jadłam. Czas spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z gałką jest pyszny tylko nie przesadzać tak jak i z solą

      Usuń
  4. A ja dodaję zamiast mąki ser pleśniowy. Nigdy za to nie doprawiałam gałką muszkatołową, ale spróbuję , może być całkiem ciekawy smak.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z powodu, ze zawiera duzo zelaza, nie nalezy go jesc czwsciej Jak dwa razy w tygodniu. Ja takze uwielbiam szpinak. Jest smaczny takze do salatki z ogorkami, pomidorami, salata itp. Mozna dodac kazdy dowolny ser.

    OdpowiedzUsuń