1 maja 2021

Flaczki z kurczaka

 Flaczki z kurczaka ugotowane na wywarze wołowo-drobiowym, pyszne, smakują jak flaki wołowe, ale to takie oszukane flaczki, pokrojone tylko mięso. U mnie kurczak z własnego chowu, taki jest najlepszy, ale wiem, że nie każdy ma dostęp do takich kurczaków. Takie flaczki można ugotować na obiad, ale też na większą uroczystość, są treściwe, rozgrzewające i pyszne.



Składniki:

  • 700 gramów mięsa wołowego z kością
  • 1,80 kg kurczaka( bez szyjki i skrzydełek)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • papryka słodka
  • pieprz sól
  • lubczyk
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:

Mięso wołowe i kurczaka dokładnie umyć (kurczaka można przekroić),  zalać 3 litrami zimnej wody, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie, dodać liść laurowy i ziele angielskie i wolno gotować na najmniejszym grzaniu tak jak rosół. Obrać włoszczyznę, umyć i dodać do wywaru. Mięso z kurczaka szybciej się gotuje, dlatego należy sprawdzić czy jest prawie miękkie, jeśli tak należy je wyjąć, a wołowe niech się gotuje, aż będzie miękkie. Mięso z kurczaka oddzielić od kości i wszystko pokroić w paseczki, razem ze skórą, tak jak flaczki. Gdy mięso wołowe jest już miękkie,  wyjąć je z wywaru, oddzielić kość, a także tłuszcz, a samo mięso pokroić w paseczki i dodać do wywaru razem z pokrojonym kurczakiem. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do flaczków. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, dodać majeranek, lubczyk, gałkę muszkatołową, flaczki muszą być ostre, całość zagotować. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę, którą to zaprawić flaczki. Flaczki podawać z dodatkiem pokrojonej bułki, lub z chlebem.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


1 komentarz: