Początek jesieni

21 kwietnia 2021

Zupa ziemniaczana ze śmietaną

 Zupa ziemniaczana zaprawiona śmietaną to najprostsza zupa, ugotowana na rosole, lub wywarze mięsnym z dodatkiem warzyw. Taką zupę chyba każdy jadł,  jest sycąca i bardzo smaczna, a przede wszystkim prosta. Jest to sposób na wykorzystanie rosołu z niedzielnego obiadu.



Składniki:

  • 1,5 litra rosołu
  • 600 gramów ziemniaków
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka zielonej natki pietruszki, koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • odrobina kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, a następnie zalać rosołem i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Marchewkę z rosołu pokroić i dodać do zupy. Gdy ziemniaki są już miękkie, trwa to około 20 minut, do mąki dodać trochę zimnej wody, wymieszać i zaprawić zupę. Jeśli zupa jest za gęsta można dolać wody. Na koniec doprawić zupę pieprzem, solą i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę kurkumy, która doda zupie koloru. Zaprawić zupę śmietaną i dodać natkę pietruszki. 

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

2 komentarze:

  1. Dzięki za przepis, ale ugotuję na mięsku, aby na drugie danie mieć po kęsku….😊

    OdpowiedzUsuń