6 marca 2021

Roladki z piersi kurczaka

 Roladki z piersi kurczaka, nadziewane suszoną śliwką, w sosie własnym, to pyszne danie pasujące na zwykły obiad, jak też i na uroczystości rodzinne. Takie roladki można przygotować wcześniej, a potem je tylko odgrzać, nic nie stracą na swoim smaku. Roladki z piersi kurczaka jako danie obiadowe, można podać zarówno z ziemniakami jak i z kaszą, czy z kluskami śląskimi. Komponują się zarówno z buraczkami zasmażanymi, jak i surówką z kapusty kiszonej, czy nawet sałatą. 



Składniki:

  • 1 podwójna duża pierś z kurczaka
  • musztarda
  • 1 cebula
  • 12 śliwek suszonych bez pestek
  • mąka
  • tłuszcz do smażenia
  • wykałaczki
  • pieprz
  • sól


Wykonanie:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, każdą połowę przekroić na trzy części, otrzymamy sześć kotletów. Śliwki suszone namoczyć. Kotlet przykryć folią do żywności i delikatnie rozbić, uważać aby nie robić dziur, mięso z kurczaka jest bardzo delikatne. Rozbitą pierś posmarować delikatnie musztardą, położyć dwie śliwki, boki zawinąć do środka, zawinąć mięso w roladę, zaczynając od śliwek, całą roladkę spiąć wykałaczką. Tak zawinąć wszystkie rolady. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać tłuszcz, każdą roladkę obtoczyć w mące, kłaść na gorący tłuszcz łączeniem, obsmażyć z każdej strony na złoto, a następnie przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę, gdy się zrumieni, podlać 1,5 szklanką wody, zagotować i wlać całość na roladki. Roladki doprawić do smaku pieprzem, solą, dusić na wolnym grzaniu pod przykryciem 30 minut, sprawdzić czy są już dobre. Jeśli sos jest za rzadki, można zagęścić go mąką.





Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz