15 marca 2021

Kartoflanka z suszonymi grzybami

 Kartoflanka to prosta, smaczna zupa, a dodatek suszonych grzybów wzbogaca jej smak. Ugotowana na wywarze mięsnym, z włoszczyzną i ziemniakami, pyszna cały rok, a szczególnie w chłodniejsze dni. Taką zupę w polskich domach gotowano od zawsze, w wersji bez mięsa, tylko zasmażaną na smalcu, lub na wędzonce, czy rosole.






Składniki:

  • 400 gramów kości wieprzowych, lub drobiu
  • 7-8 kapeluszy suszonych leśnych grzybów
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 600 gramów ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka smalcu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Wieczorem umyć grzyby suszone i zalać zimną wodą. Kości umyć, zalać 1litrem zimnej wody, zebrać szumowiny,  dodać namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Włoszczyznę obrać i wymyć. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Gdy kości się podgotują, dodać włoszczyznę. Gdy grzyby i mięso jest prawie miękkie dodać pokrojone ziemniaki, doprawić do smaku solą i pieprzem i ugotować. Na patelni przesmażyć na złoto na tłuszczu pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do zupy. Na pozostałym tłuszczu zrobić z mąki zasmażkę i zaprawić zupę. Na koniec dodać natkę pietruszki. Zupę można ugotować bez mięsa, na wywarze z warzyw i na maśle. 

Polecam!!!

 Coś na obiad           Zupy               Coś do chleba                    Chleb, bułki, chałki      Sałatki


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza