19 marca 2021

Ciastka Wielkanocne

 Ciastka Wielkanocne, kruche, wycinane foremkami, bardzo smaczne. Możemy robić je razem z dziećmi, foremki mogą być różne, u mnie baranki, jajka, mniejsze i większe, ozdobione białą i ciemną czekoladą, a także lukrem. Ciastka pyszne są same, nie trzeba ich też ozdabiać, ale ozdabianie to frajda dla dzieci, które chętnie to robią. Ciasta Wielkanocne można zrobić wcześniej, mogą trochę poleżeć.



Składniki:

  • 100 gramów masła
  • 100 gramów smalcu
  • 130 gramów cukru pudru
  • 180 ml kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 170 gramów mąki ziemniaczanej


Do dekoracji:

  • czekolada biała
  • czekolada ciemna
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z buraków
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny


Wykonanie:

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać cukier, proszek do pieczenia, wszystko wymieszać i posiekać z masłem i ze smalcem, najlepiej jak masło i smalec jest w temperaturze pokojowej, wtedy lepiej nam się połączy z mąką. Na koniec dodać śmietanę i zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny, aby odpoczęło. Stolnicę posypać odrobiną mąki, ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na 3 mm, wycinać foremką ciastka i układać je na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i piec ciastka 20 minut do ładnego zrumienienia. 


Dekoracja:

Czekoladę połamać na małe kawałki, włożyć do miseczki, którą postawić na garnku z gotującą wodą i rozpuścić mieszając cały czas, rozpuszczoną czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego, zrobić małą dziurkę i dekorować ciastka według upodobania.

Cukier puder utrzeć z sokiem świeżo wyciśniętym z buraka i z sokiem z cytryny, jeśli jest za rzadki dodać jeszcze cukru pudru.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz