Wafelki z masą kakaową, bardzo smaczne, bez pieczenia, szybkie i wszyscy je lubią. Przepis ze starego zeszytu, ale bardzo dobry. Potrzebne jest mleko w proszku, ale takie zwykłe, nie granulowane, kiedyś takie mleko było dostępne cały czas, popularnie zwane niebieskie, dziś kupuję Łaciate.
Składniki:
- 1,5 paczki wafli suchych
- 250 gram mleka w proszku
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 250 gram masła
- 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, dodać cukier, cukier waniliowy, kakao, masło i wszystko podgrzać do rozpuszczenia składników, co chwilę mieszając, aby masa się nie przypaliła. Mleko w proszku przesiać do miski, aby łatwiej było je połączyć z masą kakaową. W formie ułożyć wafel, ja robię w dużej, tak że układam jeden wafel i pół. Gdy masa w garnku się zagotuje, wlać wszystko do mleka w proszku i dokładnie wymieszać. Wafle smarować częścią masy kakaowej, układać następne wafle, masa, i tak do końca masy kakaowej. Ostatnią warstwą muszą być wafle. Wafle najlepiej przykryć deseczką i obciążyć trochę, aby dobrze się zlepiły. Gotowe wafle pokroić na kawałki, smaczne są takie, ale można polać je też polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza