5 stycznia 2021

Faworki

 Faworki zwane też chruścikami, są  pyszne, choć nie dietetyczne. Królują w karnawale, obok pączków, ale też Tłusty Czwartek nie może się bez nich obyć. Przepis na te delikatne, kruche faworki jest od dawna w mojej rodzinie, pięknie wyrastają, choć nigdy nie dodaję do nich proszku do pieczenia, a smażone są tak jak robiono to kiedyś na smalcu.




  • Składniki:
  • 3 żółtka
  • 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • 300 gram mąki pszennej
  • cukier puder 
  • smalec do smażenia


Wykonanie:

Żółtka wymieszać ze śmietaną i solą. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka ze śmietaną, oraz spirytus i zagnieść ciasto. Ciasto musi być gładkie, nie za twarde i nie kleić się do rąk. Teraz najważniejszy moment: ciasto na faworki układamy na stolnicy i uderzamy wałkiem od ciasta raz przy raz, gdy zrobi się placek, składamy go i uderzamy znowu. Czynność powtarzamy wiele razy, aż na powierzchni ciasta będą pokazywać się pęcherzyki powietrza. Dobrze napowietrzone ciasto dzielimy na pół, a każdą część wałkujemy cienko. Rozwałkowane ciasto kroimy na wąskie paski, a każdy pas na mniejsze kawałki, w środku każdy kawałek przecinamy i jedną część faworka wkładamy w to przecięcie i wyciągamy. Faworki przykrywamy ściereczką, aby nam nie obeschły. W garnku, najlepiej o grubym dnie, rozgrzewamy smalec do temperatury 160 stopni. Faworki wrzucamy na gorący tłuszcz, ale nie za dużo. gdyż będą rosły, smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażone faworki wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby trochę obciekły. Przestudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz!!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza