10 stycznia 2021

Chleb z płatkami owsianymi

 Chleb z płatkami owsianymi, z mąki pszennej, który potrafi być świeży kilka dni. Bardzo prosty przepis, chleb nawet dla początkujących, smaczny, można wyrobić go w mikserze planetarnym, ale ręką też szybko się wyrabia.



Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 litr mleka
  • 75 gram drożdży( 3/4 kostki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 kg mąki

Wykonanie:

Dwie szklanki płatków owsianych zalać mlekiem, dodać łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże, wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia mniej więcej na około godzinę. Gdy ciasto na chleb wyrośnie dodać mąkę i sól, wyrabiać ręką, lub mikserem. Wyrobione ciasto zostawić przykryte ściereczką, aby wyrosło. wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na pół, uformować bochenki chleba. Foremki dwie keksowe posmarować tłuszczem, włożyć chleb i zostawić jeszcze, aby podrósł. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra - dół i piec chleb około godziny, sprawdzić patyczkiem czy suchy.



1 komentarz: