24 stycznia 2021

Babka kokosowa

 Babka kokosowa, bardzo smaczna, wilgotna, pachnąca kokosem, idealna do popołudniowej kawki. Babka bardzo prosta, wszystko ubija się w jednej misce, składniki też ogólnie dostępne. Nie zawsze mamy czas, a taki szybki przepis przyda się, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 pół łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

Jajka ubić na puszystą masę z cukrem, dodać masło. Cały czas ubijać dodać śmietanę. Mąkę przesiać dodać proszek do pieczenia i dodawać po łyżce do ubijanej masy. Na koniec dodać do babki wiórki kokosowe i wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować tłuszczem, lub wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół, wstawić babkę kokosową i piec 50 minut, sprawdzić patyczkiem czy sucha, jeśli tak wyjąć ciasto. Zrobić lukier: do śmietany dodać cukier puder, sok z cytryny, wymieszać i dodać wiórki kokosowe, jeśli lukier jest za rzadki, dodać trochę cukru pudru i wiórek kokosowych. Lukrem polać babkę kokosową.

Zobacz!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza