15 grudnia 2020

Ozorki wieprzowe w galarecie

 Ozorki wieprzowe w galarecie, idealne jako przystawka, zakąska, trochę pracowite danie, ale bardzo smaczne. Ozorki robi się raczej na jakąś okazję święta, wesele, chrzciny. Można dodać do nich jajko na twardo, zielony groszek, kukurydzę. 



Składniki:

  • 500 gram ozorków wieprzowych
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka żelatyny

Wykonanie:

Ozorki umyć, zalać zimną wodą i moczyć godzinę, a następnie wyciąć gruczoły ślinowe. Do garnka wlać 3/4 litra wody, dodać obrane warzywa i zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć ozorki, osolić, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować na wolnym grzaniu, aż ozorki będą miękkie. Ugotowane ozorki przełożyć do naczynia z zimną wodą i obrać je ze skóry. Wywar z gotowania przecedzić, jeśli jest mętny, trzeba go zagotować dodać sok z cytryny i białko, cały czas mieszać. Taki sklarowany wywar przelać najlepiej przez płótno, doprawić do smaku solą i pieprzem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, a następnie dodać ją do gorącego wywaru i dokładnie wymieszać. Przygotować półmisek, ozorki pokroić w skośne plastry, ułożyć na półmisku, przybrać pokrojoną marchewką, zieloną pietruszką, listkami pora, można dodać ugotowane na twardo jajko, wszystko zalać galaretą, zostawić do zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza