29 grudnia 2020

Karpatka

 Karpatka ciasto parzone, przełożone kremem, ale na bazie jajek, bardzo smaczne. Przepis ze starego zeszytu, jak większość moich przepisów. Karpatkę kiedyś robiłam często, dziś co prawda rzadziej, ale to jedno z tych ciast, które lubimy wszyscy. Przepis nie jest trudny, wystarczy trzymać się wskazówek, a Karpatka pięknie wyrośnie.



Składniki na ciasto do Karpatki:

  • 125 gram masła
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka wody

Krem do Karpatki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 płaskie łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:

Do garnka wlać szklankę wody, dodać masło i zagotować. Do gotującej wody wsypać szklankę mąki i cały czas mieszając podgrzewać, ciasto musi być jednolite, bez grudek, mieszać i podgrzewać 5-10 minut. Zostawić, aby wystygło. Do ostudzonego ciasta dodawać po jednym jajku, jak jajko się wchłonie, dopiero dodać następne, mieszać i dodawać następne jajko. Ciasto podzielić na pół. Przygotować formę 25 x 35 cm, można wyłożyć papierem do pieczenia, ale ciasto ładnie odchodzi od formy lekko natłuszczonej. Ciasto rozprowadzić najlepiej silikonową szpatułką, po całej formie, ciasto jest klejące, dosyć trudno się rozprowadza. Ciasta na Karpatkę nie pieczemy na tzw. kratce, kratkę wyjmujemy, potrzebna będzie nam do położenia upieczonego ciasta, wkładamy całą blaszkę z piekarnika i nastawiamy temperaturę 200 stopni góra-dół. Ciasto pieczemy do ładnego zrumienienia 35-45 minut, zależy od piekarnika. Upieczone ciasto wykładamy na kratkę, aby ostygło. Pozostałe ciasto wykładamy na formę i pieczemy tak samo. Jeśli dobrze wyrobimy ciasto, nie jest potrzebny proszek do pieczenia, Karpatka i tak pięknie wyrośnie.

Krem:

Do garnka wbić 5 całych jajek, dodać cukier puder, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Do gładkiej masy dodać mąkę i wszystko wymieszać na gładką masę. Mleko oddzielnie zagotować z masłem, wlewać po trochu do masy jajecznej i mieszać trzepaczką, aby nie było grudek, podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę przykryć folią do żywności, tak aby dotykała do powierzchni masy, zostawić do wystudzenia. 

Na jedno ciasto położyć krem, przykryć drugim ciastem. Po wierzchu można posypać cukrem pudrem, wtedy Karpatka wygląda jak ośnieżona


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza