Ciasto z budyniem

 Ciasto z budyniem to ciasto kruche, przełożone ugotowanym budyniem, bardzo proste i smaczne. To ciasto można przygotować w kilku wersjach, zależy jakiego użyjemy budyniu: czekoladowego, lub malinowego, czy waniliowego, zmieni się wygląd ciasta. To ciasto takie na niedzielę, ładnie wygląda, jest dosyć tanie i szybkie do zrobienia.



Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 125 gram masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 3 budynie( takie na pół litra mleka)
  • 1 litr mleka
  • 4 czubate łyżki cukru

Wykonanie:

Z litra mleka odlać szklankę mleka, dodać budynie i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać rozrobione budynie, ugotować budyń i przykryć folią do żywności, zostawić, aby przestygł. Masło roztopić, ale nie gotować, letnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem, i jajkami. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części, jedną włożyć do torebki i dać do zamrażalnika. Przygotować formę 25 x 35 cm, wysmarować ją tłuszczem, lub wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią pozostałe ciasto. Na ciasto wyłożyć  równą warstwą zimny budyń, a na wierzch zetrzeć na tarce ciasto, które było w zamrażarce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i piec ciasto około 50 minut, do ładnego zrumienienia. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Zobacz!!! Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


Komentarze

Popularne posty