17 listopada 2020

Krem budyniowy do ciast i tortów

 Krem budyniowy, dosyć prosty, idealny do przekładania ciast, a nawet do tortu. Bardzo prosty przepis, a krem jest smaczny, można dodać do niego kakao lub barwnik spożywczy,  dobrze też się sprawdza z dodatkiem mielonych orzechów. Taki krem polecam dla każdego, kto zaczyna przygodę z kremami, tak naprawdę trudno go popsuć, jeśli będziemy trzymać się przepisu.



Składniki:

  • 1/2 litra mleka
  • 200 gram masła
  • 1 budyń waniliowy ( na pół litra mleka)
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 gram cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Do budyniu dodać mąkę ziemniaczaną , dolać pół szklanki mleka i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na wrzące mleko wlać rozmieszany budyń i zagotować. Gorący budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu, dzięki temu nie zrobi nam się twarda skóra na wierzchu, zostawić, aby dobrze ostygł. Masło w temperaturze pokojowej, nie może być za twarde, ubić na pianę mikserem, jak masło trochę zbieleje, ubijać dalej dodając po łyżce zimny budyń. Gdy cała masa budyniowa będzie jednolita, ubijając dodać po trochu soku z cytryny. Dodając sok z cytryny, należy spróbować krem, aby nie był za kwaśny.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza