7 listopada 2020

Chleb z otrębami i ziarnami

 Chleb z otrębami i ziarnami, bardzo prosty przepis, bez specjalnego wyrabiania, wystarczy składniki wymieszać łyżką. Chleb na drożdżach świeżych, z mąki pszennej, z dodatkiem otrąb, mogą być żytnie, pszenne, lub mieszane. To przepis dla tych co dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem chleba, ale też dla zabieganych, którzy nie mają za dużo czasu, a lubią swojski chleb. Chleb jest smaczny, trochę słodki, smakuje nawet z samym masłem.



Składniki:

  • 400 gram mąki pszennej
  • 100 gram otrąb
  • 1 czubata łyżka płatków owsianych
  • 1 czubata łyżka siemienia lnianego
  • 1 czubata łyżka nasion słonecznika
  • 1 czubata łyżka nasion dyni
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 25 gram drożdży świeżych
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki letniej wody( można połowę dać kefiru)

Wykonanie:

Z drożdży zrobić rozczyn: podgrzać mleko lekko, dodać drożdże i cukier, rozrobić i zostawić, aby wyrosły. Do miski przesiać mąkę, dodać otręby, płatki, nasiona i wszystko wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże, olej, miód, sól rozpuścić w wodzie i wlać do ciasta. Wymieszać chleb łyżką, tak aby wszystko się połączyło i nie było grudek. Gdyby ciasto było za gęste dolać 2-3 łyżki wody. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić w cieple, aby podwoiło swą objętość, u mnie rosło godzinę. Foremkę do chleba, 30 x 12 cm wysmarować tłuszczem, lub wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, posypać po wierzchu otrębami i nasionami, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, na około pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół, wstawić chleb po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, piec 50 -55 minut.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza