2 października 2020

Sernik w kratkę

 Sernik w kratkę, składa się z dwóch warstw ciasta kruchego, jednej na spodzie i kratki na górze, oraz masy serowej zbitej z rodzynkami, pyszny, polany lukrem. Taki sernik robiła moja babcia Stasia, do dziś pamiętam ten zapach i smak, na każde święta i uroczystości.



Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa serowa:

  • 800 gram sera półtłustego
  • 150 gram masła
  • 4 jajka
  • 250 gram cukru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 100 rodzynek
  • 1 łyżka kaszy manny
  • olejek cytrynowy

Lukier:

  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym, dodać masło i posiekać na drobne kawałki. Żółtka wymieszać ze śmietaną dodać do mąki i zagnieść kruche ciasto. Przygotować formę 25 x 35 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyłożyć na formę, resztę schować do lodówki. Ser zmielić. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Jajka ubić z cukrem, dodawać na zmianę łyżkę sera i rozpuszczone zimne masło, ucierać, na koniec dodać budyń, trochę aromatu cytrynowego, i rodzynki odsączone i obtoczone w kaszy manny. Masę serową wyłożyć na kruche ciasto. Wyjąć z lodówki pozostałe ciasto kruche, podsypać lekko mąką i rozwałkować, pokroić paski i ułożyć z nich kratkę na serniku. Wstawić do nagrzanego piekarnika góra-dół do 175 stopni i piec około godziny. Zrobić lukier, wymieszać cukier puder ze śmietaną na gładką masę, jeśli za rzadki dodać jeszcze cukru. Upieczony sernik zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10 minut, wyjąć i polać lukrem.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza