12 października 2020

Mus z pigwowca na zimę

 Pigwa to drzewo z owocami podobnymi do gruszki, zaś pigwowiec to krzew, a jego owoce to małe, żółte jabłuszka. Mus robi się tak samo, a że pigwowiec jest powszechnie dostępny, ja zbieram jego owoce w lesie, to właśnie z niego będzie przepis na pyszny mus. Owoce pigwowca to taka polska cytryna, zawiera dużo witamin, ma bardzo aromatyczny zapach.



Składniki:

  • 1 kg zmielonego pigwowca
  • 1 kg cukru

Wykonanie:

Przepis jest bardzo prosty i szybki. Owoce pigwowca umyć, zalać wodą tak, aby tylko je przykryła, zagotować, zmniejszyć grzanie i minutę podgrzewać. Odlać wodę, a owoce wystudzić. Pigwowce obrać, bardzo ładnie oddzielają się całe środki z nasionami, nasiona odrzucić, a owoce zmiksować lub zmielić przez maszynkę do mięsa. Masę owocową zważyć i na każdy kilogram masy owocowej dodać kilogram cukru, wymieszać w garnku i zagotować, cały czas mieszając, masa jest dość gęsta i łatwo się przypala. Przygotować małe słoiki, umyć je i wyparzyć, tak samo zrobić z zakrętkami. Gotujący mus  z pigwowca wkładać do słoików, zakręcać, stawiać do góry dnem, przykryć kocykiem. Po pół godzinie słoiki delikatnie odwrócić, gdyż mus z pigwowca jest bardzo gęsty i przykleiłby się do zakrętek, przykryć kocykiem i zostawić do wystudzenia. Mus z pigwowca jest bardzo zdrowy, smaczny, można dodać go do herbaty, na kanapkę, czy jako nadzienie do rogalików. Dodatek cukru jest dość duży, ale nikt nie je całego słoika od razu, tak że nie bójmy je pigwowca.

2 komentarze:

  1. Ja robię w proporcji owoców do cukru 2/1 i jest ok, o takim sposobie oddzielenia gniazd nasiennych nie wiedziałam, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje za komentarz, ja spróbuję zrobić z mniejszym dodatkiem cukru, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń