13 września 2020

Deser z owocami warstwowy

 Deser z owocami warstwowy, bardzo smaczny, ładnie się prezentuje i prosty w wykonaniu. Owoce użyłam tu maliny i ananasa, ale mogą być inne: banany, truskawki, borówki, brzoskwinie itd. ważne by były w różnych kolorach. Deser najlepiej podać w wysokich szklankach, wtedy widać różne warstwy.


Deser z owocami warstwowy

Składniki:

  • 1 budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 litr mleka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 100 gram herbatników 
  • maliny
  • ananas w syropie

Wykonanie:

Zagotować 3 szklanki mleka z cukrem, budyń z mąką ziemniaczaną rozpuścić  w pozostałym mleku i ugotować budyń, który będzie trochę rzadszy, ale taki musi być. Herbatniki rozkruszyć wałkiem do ciasta, lub zmielić w blenderze. Przygotować wysokie szklanki, na dno szklanki wsypać warstwę zmielonych herbatników, na to wylać warstwę budyniu, ułożyć maliny jedną przy drugiej, polać budyniem, znów warstwa herbatników, budyń, ananas pokrojony, na to warstwa budyniu, na wierzch reszta herbatników i do dekoracji malina. Deser bardzo dobry, owoce dobrze komponują się z budyniem, nie jest za słodki, idealny na zakończenie obiadu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz