12 sierpnia 2020

Przecier pomidorowy domowy na zimę

Przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów, pyszny na zupę, ale też do sosu, lub można go wykorzystać do innych dań, a nawet po prostu go wypić. Teraz gdy pomidory są najlepsze, możemy je przerabiać, a przepis jest banalnie bardzo prosty, tak robiła moja babcia i mama, sprawdzony przez wiele lat, za to zupa z takiego domowego przecieru pomidorowego jest najlepsza.


Składniki:

  • 4 kg pomidorów
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 3-4 gałązki lubczyku


Wykonanie:
Pomidory najlepiej Bycze serca, lub Lima, ale mogą być mieszane, wymyć, pokroić na ćwiartki usunąć szypułki i zmielić przez maszynkę do mięsa. Można pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, ale gdy zmielimy skórka nie jest wyczuwalna, a smak jest lepszy. Taki przecier pomidorowy wlewamy do garnka i gotujemy, zmniejszmy grzanie, dodajemy sól i lubczyk, chwilę dusimy. Gorący przecier wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i przykrywamy kocykiem, Niech tak stoi, aż wystygnie. Sprawdzamy, czy wszystkie słoiki się zamknęły, muszą być wklęsłe nakrętki i wynosimy w chłodne miejsce.

10 komentarzy:

  1. Tak zrobię,na początku mieliłam że skórką,później zdejmowałam,ale niecwiedziałam że skórka ma znaczenia w smaku😉i mniej roboty

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zrobi dużą różnicę, jeśli pomidory się zmiksuje ?

    OdpowiedzUsuń
  3. a mozna pomidory przepuscic w wyciskarce woloobrotowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, trzeba po prostu je rozdrobnić.

      Usuń
    2. pokroć na mniejsze części i do wyciskarki tak mam to rozumieć :rozdrobnić"?

      Usuń
  4. Można pokroić zagotować i zblendiwac?bez spazania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ze skórką mają więcej aromatu, w przepisie są robione ze skórką.

      Usuń