12 sierpnia 2020

Przecier pomidorowy domowy na zimę

Przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów, pyszny na zupę, ale też do sosu, lub można go wykorzystać do innych dań, a nawet po prostu go wypić. Teraz gdy pomidory są najlepsze, możemy je przerabiać, a przepis jest banalnie bardzo prosty, tak robiła moja babcia i mama, sprawdzony przez wiele lat, za to zupa z takiego domowego przecieru pomidorowego jest najlepsza.


Składniki:

  • 4 kg pomidorów
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 3-4 gałązki lubczyku


Wykonanie:
Pomidory najlepiej Bycze serca, lub Lima, ale mogą być mieszane, wymyć, pokroić na ćwiartki usunąć szypułki i zmielić przez maszynkę do mięsa. Można pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, ale gdy zmielimy skórka nie jest wyczuwalna, a smak jest lepszy. Taki przecier pomidorowy wlewamy do garnka i gotujemy, zmniejszmy grzanie, dodajemy sól i lubczyk, chwilę dusimy. Gorący przecier wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i przykrywamy kocykiem, Niech tak stoi, aż wystygnie. Sprawdzamy, czy wszystkie słoiki się zamknęły, muszą być wklęsłe nakrętki i wynosimy w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza