22 sierpnia 2020

Kapusta kiszona w słoikach na zimę

Kapusta kiszona jest bardzo zdrowa, dlatego  powinna być w każdym domu. Najlepiej ukisić ją w słoikach, lepiej się przechowuje. Kapusta jest bardzo dobra, może stać nawet 2 lata nic się nie dzieje. Stary przepis mojej babci. Pierwszego dnia kroimy kapustę cienko i wrzucamy partiami do dużej miski przesypując solą kamienną wymieszaną z nasionami kopru i utartą marchwią.



 Składniki:

  •  10 kg kapusty
  •  20 dkg soli
  • 2 dkg kopru 
  • 25 dkg marchwi
  • słoiki

Wykonanie:

Kapustę  dokładnie  obrać  z  nadpsutych  liści,  wykroić   głąby, umyć.  Drobno  poszatkować    na szatkownicy lub kroić nożem do dużej miski, przesypujemy ją  obraną  i  startą  na  tarce o  dużych otworach marchwią. Sól kamienną nie jodowaną wymieszać z nasionami kopru i  posypać  kapustę, wymieszać, a potem nakrywamy to ściereczką i zostawiamy do następnego dnia.Słoiki wymyć i wyparzyć.   Kapusta  przez  noc  zmniejszy swoją  ilość,  a  wytworzy  się sok. Kapustę wymieszać spróbować soku,  który się  wytworzył  jeśli mało słona to dosolić i najważniejsza sprawa:  wkładać warstwami do słoików i bardzo mocno ubijać, to dosyć ciężka praca, dlatego można zatrudnić męża. Zostawić 2 cm od nakrętki i od razu zakręcać i ustawić w naczyniu  (miska, czy foremka od ciasta ) tak musi stać 2  tygodnie  w  domu.  Ze słoików będzie  leciał sok i  tak musi być, dlatego trzeba  w czymś postawić słoiki. Po 2 tygodniach można kapustę wynieść w chłodne miejsce. Jeżeli nakrętki
 są dobre i kapusta dobrze ubita to może stać i 2 lata i jest dobra. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Proszę napisać , ile słoików wychodzi z tej porcji ?

    OdpowiedzUsuń

  2. Robiłam kapustę w zeszłym roku, nie liczyłam słoików, robiłam i mniejsze, takie żeby były na surówkę, ale też 3 litrowe. Jak będę robiła na jesieni to policzę. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też tej jesieni spróbuję zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy po dwóch tygodniach słoiki trzeba odkręcić i wytrzeć, bo przecież leciał sok.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie odkręcam słoików, jeśli trzeba to po wierzchu wycieram, obmywam.

    OdpowiedzUsuń