Kapusta kiszona jest bardzo zdrowa, dlatego powinna być w każdym domu. Najlepiej ukisić ją w słoikach, lepiej się przechowuje. Kapusta jest bardzo dobra, może stać nawet 2 lata nic się nie dzieje. Stary przepis mojej babci. Pierwszego dnia kroimy kapustę cienko i wrzucamy partiami do dużej miski przesypując solą kamienną wymieszaną z nasionami kopru i utartą marchwią.
Składniki:
- 10 kg kapusty
- 20 dkg soli
- 2 dkg kopru
- 25 dkg marchwi
- słoiki
Wykonanie:
Kapustę dokładnie obrać z nadpsutych liści, wykroić głąby, umyć. Drobno poszatkować na szatkownicy lub kroić nożem do dużej miski, przesypujemy ją obraną i startą na tarce o dużych otworach marchwią. Sól kamienną nie jodowaną wymieszać z nasionami kopru i posypać kapustę, wymieszać, a potem nakrywamy to ściereczką i zostawiamy do następnego dnia.Słoiki wymyć i wyparzyć. Kapusta przez noc zmniejszy swoją ilość, a wytworzy się sok. Kapustę wymieszać spróbować soku, który się wytworzył jeśli mało słona to dosolić i najważniejsza sprawa: wkładać warstwami do słoików i bardzo mocno ubijać, to dosyć ciężka praca, dlatego można zatrudnić męża. Zostawić 2 cm od nakrętki i od razu zakręcać i ustawić w naczyniu (miska, czy foremka od ciasta ) tak musi stać 2 tygodnie w domu. Ze słoików będzie leciał sok i tak musi być, dlatego trzeba w czymś postawić słoiki. Po 2 tygodniach można kapustę wynieść w chłodne miejsce. Jeżeli nakrętki
są dobre i kapusta dobrze ubita to może stać i 2 lata i jest dobra. Smacznego!
Proszę napisać , ile słoików wychodzi z tej porcji ?
OdpowiedzUsuńMi z 10kg wyszło 7 słoików litrowych
UsuńDziękuję, przyda się ten komentarz dla innych, pozdrawiam!
Usuń
OdpowiedzUsuńRobiłam kapustę w zeszłym roku, nie liczyłam słoików, robiłam i mniejsze, takie żeby były na surówkę, ale też 3 litrowe. Jak będę robiła na jesieni to policzę. Pozdrawiam!
Tak samo robię. Jest super.
OdpowiedzUsuńTeż tej jesieni spróbuję zrobić.
OdpowiedzUsuńCzy po dwóch tygodniach słoiki trzeba odkręcić i wytrzeć, bo przecież leciał sok.
OdpowiedzUsuńNie odkręcam słoików, jeśli trzeba to po wierzchu wycieram, obmywam.
OdpowiedzUsuńCzy nie trzeba przebijać żeby odgazowała?
OdpowiedzUsuńNie, sok jak wylatuje to i gazy, kapusta nie jest gorzka, jest dobra.
UsuńSkoro ze słoika wjylewa się sok to znaczy że zakrętki nie są szczelne a jeśli tak to przecież potem się zepsuje bo będzie dochodziło powietrze ..
OdpowiedzUsuńTo sprawdzony przepis przez wiele lat, nadmiar soku wyleci, gazy też, a słoik będzie szczelny, chyba że od razu zakrętka była nie dobra. Tak zrobiona kapusta stoi i 2 lata i nic się nie dzieje, tylko musi być bardzo dobrze upchana, pozdrawiam!
UsuńCzy do słoików wkładamy też sok, który kapusta puści?
OdpowiedzUsuńJeśli wejdzie sok do słoika to tak, kapusta ubita dobrze, a sok może być prawie do zakrętki, ale przeważnie i tak sok zostaje jeszcze na misce, ale jak już zakręcimy słoik to już go nie odkręcamy, sok który wyleci ze słoików można wykorzystać od razu do picia.
Usuń