28 sierpnia 2020

Ciasto z jabłkami, budyniem i kokosem

Ciasto kruche z jabłkami pokrojonymi na ósemki, przykryte budyniem i kokosową posypką, bardzo dobre. Idealne na spotkania z przyjaciółmi, imprezy czy święta, ale też do niedzielnej kawki. Ciasto bardzo proste.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:

  • 3 budynie waniliowe na 1/2 l mleka
  • 1 litr mleka
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 4- 5 jabłek

Polewa kokosowa:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 gram wiórek kokosowych
  • 1/2 kostki masła

Wykonanie:
Z podanych składników na ciasto, zagnieść kruche ciasto, rozłożyć je na wysmarowaną tłuszczem foremkę 25x35 cm. Jabłka obrać, pokroić na ósemki, wydrążyć nasiona i rozłożyć na cieście. Budynie rozrobić w szklance mleka, resztę mleka z cukrem zagotować, wlać budyń, zagotować i od razu wylać na ciasto z jabłkami. Dwa białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić i dodać żółtka, masło rozpuszczone i wiórki kokosowe. Ciasto z jabłkami i budyniem polać polewą kokosową. Piekarnik nagrzać góra-dół do temperatury 175-180 stopni i piec ciasto 50- 55 minut. Zamiast wiórek kokosowych można dodać płatki migdałowe.

4 komentarze:

  1. Trochę nie rozumiem ile mleka? Ile budyni? Skoro 3 budynie na pół litra mleka, to trzeba ich 6? W przepisie jest litr mleka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budynie w sprzedaży są na pół litra i na 3/4 litra, dlatego jest napisane że trzeba kupić 3 budynie mniejsze na pół litra mleka, a gotuje je się w litrze mleka.

      Usuń
    2. To są 3 budynie ale ugotować je w 1 litrze

      Usuń
    3. Tak, kupić budynie takie na 1/2 litra i ugotować je w litrze mleka.

      Usuń