28 sierpnia 2020

Ciasto z jabłkami, budyniem i kokosem

Ciasto kruche z jabłkami pokrojonymi na ósemki, przykryte budyniem i kokosową posypką, bardzo dobre. Idealne na spotkania z przyjaciółmi, imprezy czy święta, ale też do niedzielnej kawki. Ciasto bardzo proste.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:

  • 3 budynie waniliowe na 1/2 l mleka
  • 1 litr mleka
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 4- 5 jabłek

Polewa kokosowa:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 gram wiórek kokosowych
  • 1/2 kostki masła

Wykonanie:
Z podanych składników na ciasto, zagnieść kruche ciasto, rozłożyć je na wysmarowaną tłuszczem foremkę 25x35 cm. Jabłka obrać, pokroić na ósemki, wydrążyć nasiona i rozłożyć na cieście. Budynie rozrobić w szklance mleka, resztę mleka z cukrem zagotować, wlać budyń, zagotować i od razu wylać na ciasto z jabłkami. Dwa białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić i dodać żółtka, masło rozpuszczone i wiórki kokos.owe. Ciasto z jabłkami i budyniem polać polewą kokosową. Piekarnik nagrzać góra-dół do temperatury 175-180 stopni i pie ciasto 50- 55 minut. Zamiast wiórek kokosowych można dodać płatki migdałowe.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza