7 sierpnia 2020

Ciasto Redlinka z serem

Ciasto Redlinka to ciasto kakaowe z paskami masy serowej, pyszne, wilgotne, nie za słodkie. Połączenie sera z ciastem kakaowym jest bardzo udane, ładnie się prezentuje, można podać go w upał i w zimne dni. Przepis jest bardzo prosty, z tych co to: ,,wszystko do miski i wymieszać" i dosyć tani
.

Składniki:

Masa serowa:

  • 500 gram mielonego sera
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czubata łyżka budyniu waniliowego

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka dżemu
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • tłuszcz do posmarowania formy

Wykonanie:


Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i miksujemy na jednolitą masę. Foremkę większą 25 x 35 lub nawet 40 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto kakaowe. Ser zmielić i dodać jajko, olej, cukier i cukier waniliowy zmiksować, dodać budyń, masę wyłożyć na ciasto łyżką robiąc 3 pasy takie jak redliny. Piec w nagrzanym piekarniku góra-dół w 180 stopniach około 50- 55 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche. Można piec z termoobiegiem, ale to zależy od piekarnika.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza