Ogórki kiszone z papryką
Sezon ogórkowy w pełni, czas robić przetwory. Ogórki kiszone w słoikach z dodatkiem papryki, są bardzo smaczne, ale też i bardzo zdrowe. Papryka to skarbnica witaminy C, a kiszona ma jej jeszcze więcej, dzięki niej ogórki są twarde, nie pleśnieją i dobrze się przechowują. Do kiszenia najlepsze są ogórki niezupełnie dojrzałe, zdrowe i średniej wielkości
- ogórki
 - słoiki
 
Przyprawy na słoik litrowy:
- 2 liście laurowe
 - 4 ziela angielskie
 - 6 ziarenek pieprzu
 - 2 ząbki czosnku
 - kawałek chrzanu
 - baldachim kopru
 - 1 łyżka soli kamiennej
 - 2 kawałki papryki
 - przegotowana gorąca woda
 - słoiki litrowe
 - liść porzeczki czarnej
 
Wykonanie:
Słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć. Ogórki dokładnie umyć, ułożyć w słoikach, dodać dwie cząstki umytej papryki,  zostawić 3 cm od góry. Do każdego słoika włożyć przyprawy: ziele angielskie, chrzan, liście laurowe, koper, czosnek, dodać sól i zalać wrzącą wodą, ogórki muszą być przykryte wodą, a koper najlepiej jak jest na wierzchu, zakręcić nakrętki i wynieść do piwnicy. 
Komentarze
Prześlij komentarz