13 lipca 2020

Jagodzianki bułki z jagodami

Bułki z jagodami czyli jagodzianki goszczą co roku u nas, lubimy je wszyscy, a że jagody obrodziły możemy jeść je często. Jagodzianki z ciasta drożdżowego, mięciutkie, pachnące wanilią i pełne jagód w środku, najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 jajko do posmarowania
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 100 gram masła
  • 100 gram drożdży świeżych
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1/2 l jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać sól. Mleko podgrzać, dodać trochę do drożdży i łyżeczkę cukru, rozmieszać i zostawić w cieple, aby drożdże podrosły. Mąkę przesiać, a masło roztopić. Do jajek z cukrem dodać przesianą mąkę i podrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto dodając po trochu ciepłe mleko. Jak wszystko się połączy wyrabiać ręką, pod koniec dodać masło i jeszcze chwilę wyrabiać, Ciasto musi odchodzić od ręki. Cisto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu aby wyrosło. Zrobić nadzienie:
Jagody przebrać, umyć i odsączyć. Cukier zmieszać z mąką ziemniaczaną. Gdy ciasto podwoi swą wielkość, ręce natłuścić masłem lub olejem, brać po kawałku ciasta, robić placuszki, na każdy kłaść łyżeczkę jagód i pół łyżeczki płaskiej cukru, zlepić formując bułeczki. Bułeczki układać na wysypanej mąką formie, przykryć ściereczką i zostawić aby podrosły. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół. Jajko rozmieszać i posmarować każdą jagodziankę , a po wierzchu posypać cukrem. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut, do ładnego zrumienienia.

1 komentarz: