16 lipca 2020

Dżem wiśniowy

Dżem wiśniowy bez żadnych zagęszczaczy żelujących tylko z dodatkiem cukru. Stary przepis, co prawda trzeba trochę pogotować, ale za to smak i zapach wiśni w zimnie przypomni nam lato. Taki dżem robiła moja , babcia i mama, babcia gotowała jeszcze na kuchni węglowej, więc stał tak sobie z boku i wolno pyrkał, prawie cały dzień. Ja gotuję trochę szybciej.


Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 600 gram cukru
Wykonanie:
Wiśnie umyć, odsączyć i wydrylować, ręcznie lub drylownicą. Przełożyć do garnka i zasypać połową cukru. Zostawić na 2-3 godziny. Gdy wiśnie puszczą sok zagotować wszystko i odlać trochę soku, który dosłodzić do smaku, zagotować i wrzący wlać do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem i przykryć kocykiem. Część wiśni  tak 1/4 wyjąć z garnka i zmiksować, przełożyć do pozostałych i dodać resztę cukru i gotować, najpierw na większym grzaniu, potem zmniejszyć i wolno gotować. Sprawdzić gęstość, jeśli dżem wyłożony na talerzyk nie rozlewa się, można przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem, przykryć kocykiem i niech stoją, aż wystygną. Sprawdzić czy wszystkie słoiki z dżemem się zamknęły, jeśli tak wynieść w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza