1 czerwca 2020

Sok z pokrzywy

Pokrzywa królowa ziół, pospolity chwast, a zarazem wspaniałe lekarstwo. Sok z pokrzywy robię od wielu lat co roku na wiosnę, część zamrażam w torebkach na kostki lodu, a część w słoiku stoi w lodówce. Przekonałam się o jego skuteczności, gdy moja maleńka córka zachorowała na anemię, właśnie picie świeżego soku z pokrzywy pomogło w chorobie, tak poprawiły się wyniki, że doktor poleciła powtórzyć badanie. Zachęcam wszystkich, nic to nie kosztuje, a samo zdrowie.


Składniki:

  • Pokrzywa wiosenna kilogram

Wykonanie:


Pokrzywę zerwać z dala od dróg, innych zanieczyszczeń, umyć i odsączyć dokładnie z wody. Oczywiście wszystko wykonywać w rękawiczkach, aby nie poparzyć rąk. Pokrzywę pokroić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Całą masę wyłożyć na gęste sito i zostawić, aby sok spłynął. Przyciskać co chwilę łyżką, aby przyspieszyć wyciskanie soku. Na koniec wlać w masę pokrzywową pół szklanki przegotowanej wody i dokładnie wycisnąć. Powstały sok z pokrzywy przelać do słoika i trzymać w lodówce, można dosłodzić go miodem. Jak pisałam wcześniej, część soku zamrażam, starcza na dłużej, jest tak samo zdrowy.

4 komentarze:

  1. ja mam trochę więcej roboty, ale efekt jest trochę lepszy bo zmieloną pokrzywę daję do wyciskarki wolnoobrotowej i ona sobie już radzi , a potem tez juz przekładam do woreczków do mrożenia. Bogda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdy ma wyciskarkę, ale to prawda, wszelkie elektryczne sprzęty ułatwiają nam pracę, pozdrawiam!

      Usuń
  2. Tak przepis podany ale domyslam sie ze stosowac dowolnie!!! Jak komu sie podoba!!!Czy tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie podałam jak stosować, mogę podać jak ja stosuję, 1 łyżkę soku dziennie z pół szklanką wody, lepiej pić sok rozcieńczony, a zimą rozpuszczam taką kostkę zamrożoną w ciepłej wodzie.

      Usuń