1 czerwca 2020

Sok z pokrzywy

Pokrzywa królowa ziół, pospolity chwast, a zarazem wspaniałe lekarstwo. Sok z pokrzywy robię od wielu lat co roku na wiosnę, część zamrażam w torebkach na kostki lodu, a część w słoiku stoi w lodówce. Przekonałam się o jego skuteczności, gdy moja maleńka córka zachorowała na anemię, właśnie picie świeżego soku z pokrzywy pomogło w chorobie, tak poprawiły się wyniki, że doktor poleciła powtórzyć badanie. Zachęcam wszystkich, nic to nie kosztuje, a samo zdrowie.


Składniki:

  • Pokrzywa wiosenna kilogram

Wykonanie:


Pokrzywę zerwać z dala od dróg, innych zanieczyszczeń, umyć i odsączyć dokładnie z wody. Oczywiście wszystko wykonywać w rękawiczkach, aby nie poparzyć rąk. Pokrzywę pokroić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Całą masę wyłożyć na gęste sito i zostawić, aby sok spłynął. Przyciskać co chwilę łyżką, aby przyspieszyć wyciskanie soku. Na koniec wlać w masę pokrzywową pół szklanki przegotowanej wody i dokładnie wycisnąć. Powstały sok z pokrzywy przelać do słoika i trzymać w lodówce, można dosłodzić go miodem. Jak pisałam wcześniej, część soku zamrażam, starcza na dłużej, jest tak samo zdrowy.

2 komentarze:

  1. ja mam trochę więcej roboty, ale efekt jest trochę lepszy bo zmieloną pokrzywę daję do wyciskarki wolnoobrotowej i ona sobie już radzi , a potem tez juz przekładam do woreczków do mrożenia. Bogda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdy ma wyciskarkę, ale to prawda, wszelkie elektryczne sprzęty ułatwiają nam pracę, pozdrawiam!

      Usuń