27 czerwca 2020

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami robię zawsze kiedy jest sezon truskawkowy, pyszne, mięciutkie na słodko, może nie wszyscy są ich fanami, ale moja rodzina je bardzo lubi. Truskawki lubię pod każdą postacią, dlatego goszczą u mnie cały sezon.


Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • sól

Do nadziania:

  • 300-400 gram truskawek
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • śmietana lub jogurt naturalny do polania

Wykonanie:
Mąkę wsypać do miseczki, zrobić dołek i wlać wrzącą wodę, zamieszać z mąką. Do mąki dodać masło i po trochu wlewać zimną wodę i zagnieść wolne ciasto, na pierogi ciasto musi być miękkie i elastyczne. Zostawić przykryte ściereczką, aby odpoczęło. Truskawki obrać z szypułek, umyć i odsączyć. Małe zostawić w całości a większe przekroić. Do małej miseczki wsypać 2 łyżki cukru i mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ciasto rozwałkować na placek, wycinać kółka, na każe kłaść trochę truskawek i 1/4 łyżeczki cukru z mąką, lepić pierogi i układać na deseczce posypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić i wrzucać pierogi nie przerywając wrzenia, gdy wszystkie wypłyną zmniejszyć grzanie i wolno gotować 8 minut. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz, polać śmietaną lub jogurtem i truskawkami, posypać cukrem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza